Po pierś z kurczaka często sięgam w tygodniu. To dlatego, że szybko można z niej przygotować smaczne i pożywne danie obiadowe. Tym razem proponuję pierś z kurczaka zapiekaną z pysznymi dodatkami. Danie jest soczyste i ma doskonały smak. Najlepiej podać je z ryżem i soczystą, pełną smaku surówką.
Jakimi owocami można obłożyć pierś z kurczaka?
Do zapiekania z mięsem najlepiej jest wykorzystać soczyste, pełne smaku owoce. Ja zazwyczaj sięgam po plastry ananasa, ale dobrze też sprawdzą się grubsze plastry brzoskwini z puszki czy dojrzałej gruszki. Jeśli zaś wolicie kwaśne smaki, możecie sięgnąć po plastry pomarańczy.
Jak przygotować zapiekaną pierś z kurczaka?
Zapiekaną pierś z kurczaka robi się raz-dwa. Grubszą pierś warto przekroić na dwa płaty, by mięso szybciej się upiekło. Po przyprawieniu pierś z kurczaka warto krótko zrumienić na patelni, a potem ułożyć na blasze, przykryć składnikami i wstawić do gorącego piekarnika. Mięsa nie trzeba zapiekać długo, wystarczy by roztopił się ser. W tym czasie wcześniej obsmażone mięso dopiecze się w środku. Dzięki niezbyt długiej obróbce kulinarnej, a także dodatkowi ananasa i sera, danie wychodzi niezwykle soczyste i pełne smaku.
Przepis: Zapiekana pierś z kurczaka
Pierś z kurczaka zapiekana z ananasem i żółtym serem
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 250 w każdej porcji
Składniki
- 2 duże, pojedyncze piersi z kurczaka
- czosnek granulowany
- papryka mielona słodka i ostra
- sól, pieprz
- 2 łyżki oleju
- 4 plastry ananasa świeżego lub z puszki
- 4 plastry żółtego sera
- natka pietruszki do posypania
Sposób przygotowania
- Przygotowanie mięsaPiersi z kurczaka oczyść, opłucz, osusz. Każdą przekrój na dwa płaty, oprósz je solą, pieprzem, czosnkiem i papryką. Posmaruj olejem, odstaw na 15 minut.
- Obsmażanie mięsaNa patelni rozgrzej trochę oleju. Kładź plastry mięsa i krótko obsmaż je z każdej strony, by lekko się zrumieniły.
- Zapiekanie mięsaObsmażone piersi z kurczaka połóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na każdej połóż plaster ananasa, przykryj go plastrem sera. Mięso zapiekaj 10-15 minut w 180 stopniach Celsjusza, aż ser się roztopi. Przed podaniem posyp posiekaną natką.
Pod jakim serem można zapiec pierś z kurczaka?
Pierś z kurczaka można zapiec pod różnymi serami. Ja użyłam cheddara, bo ma wyrazisty smak. Jednak dobrze też sprawdzą się inne sery, np.: łagodna mozzarella czy gouda, a także ser z niebieską pleśnią albo ser camembert czy brie. Ser można pokroić w plasterki, a twardsze sery ewentualnie zetrzeć na dużych oczkach.
Czytaj też:
Na plastry mięsa kładę dwa tanie składniki. Ten obiad z piekarnika zachwyca prostotą i smakiemCzytaj też:
Pierś z kurczaka zapiekam z tymi dodatkami. Mięso jest soczyste, a w smaku przypomina włoską pizzę