Zupa fasolowa to obowiązkowy element mojego jesienno-zimowego menu. Aby po powrocie do domu szybko zapomnieć o deszczu, śniegu i zimnym wietrze, lubimy po nią sięgać. Poznaj mój sposób na nie tylko bardzo pożywną, ale także przyjemnie rozgrzewającą zupę fasolową.
Jak zrobić zupę fasolową?
Zupę fasolową przygotowuję na bulionie mięsno-warzywnym, który często gotuję dzień wcześniej. Oczywiście doskonale smakuje również fasolowa na bulionie warzywnym oraz rosole z poprzedniego dnia. Jak w tradycyjnym przepisie, używam fasoli perłowej, która ma małe ziarna i świetnie nadaje się zup oraz sałatek. Aby zwiększyć efekt rozgrzewający zupy, dodaję do niej ostrą papryczkę. Tego składnika nie ma w tradycyjnym przepisie kuchni polskiej, więc jeżeli nie lubisz pikantnych dań, to zrezygnuj z dodawania chili.
Przepis: Zupa fasolowa
Zupa fasolowa z tego przepisu to pyszne danie robione na bulionie drobiowym.
- Kategoria
- Zupa
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 40 min.
- Czas gotowania
- 1 godz.
- Liczba porcji
- 6
Składniki
Na bulion:
- 4 litry wody
- 2 udka z kurczaka
- 1 skrzydło z indyka
- 1 szyja z indyka
- 2 duże marchewki
- 2 duże pietruszki
- 1 duży seler
- 2 duże cebule
- 2 ząbki czosnku
- 1 pęczek natki pietruszki
- 1 pęczek koperku
- 1 biała część pora
- 1 łyżeczka czarnego pieprzu ziarnistego
- 2 kulki ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- 2 łyżki klarowanego masła
- 1 łyżeczka soli
Na zupę fasolową:
- 300 g suchej białej fasoli perłowej
- 4 średnie ziemniaki
- 2 liście laurowe
- 2 kulki ziela angielskiego
- 1 łyżka majeranku
- 1 papryczka chili
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania
- Moczenie fasoliSuchą fasolę przebierz, wypłucz i zalej w dużej misce zimną wodą. Pozostaw na noc do napęcznienia. Jeżeli chcesz skrócić czas moczenia i gotowania fasoli, to zalej ją gorącą wodą. Namoczona w gorącej wodzie fasola może być gotowana po 4-5 godzinach.
- Przygotowanie składników do bulionuMarchew, pietruszkę, seler i por umyj. Seler pokrój na ćwiartki. Marchew, por i pietruszkę przekrój na pół. 1 cebulę drobno posiekaj, a drugą opal nad ogniem lub przypal na suchej patelni. Ząbki czosnku przeciśnij przez praskę. Paprykę chili drobno posiekaj. Natkę pietruszki i koperek umyj. Udka z kurczaka oraz skrzydło i szyję z indyka umyj. Osusz mięso papierowym ręcznikiem.
- Smażenie mięsa i warzywMocno rozgrzej patelnię. Dodaj 1 łyżkę klarowanego masła i obsmaż mięso z każdej strony – mięso powinno dobrze się zrumienić. Przełóż obsmażone mięso do garnka. Na patelnię po smażeniu mięsa dodaj pozostałe masło klarowane oraz pokrojoną w kostkę cebulę, czosnek i papryczkę chili. Smaż 4-5 minuty na średnim ogniu, często mieszając. Podsmażone warzywa przełóż do garnka z mięsem.
- Gotowanie bulionuDo garnka z mięsem i podsmażonymi warzywami dodaj marchewkę, seler, por i pietruszkę. Zalej zimną wodą i doprowadź do wrzenia na średnim ogniu. Dodaj liść laurowy, ziele angielskie, pieprz ziarnisty i sól. Gotuj na małym ogniu pod przykryciem przez 25 minut. Gdy marchew, por i seler zmiękną, wyjmij je z bulionu i ostudź. Dodaj natkę pietruszki i koperek i gotuj jeszcze 15 minut. Gotowy bulion przecedź i wykorzystaj do przygotowania zupy fasolowej. Mięso przełóż do miski i wystudź.
- Gotowanie fasoliNamoczoną wcześniej fasolę odcedź, przepłucz na sitku zimną wodą i włóż do garnka. Zalej zimną wodą i doprowadź do wrzenia. Odlej wodę i wlej do garnka z fasolą wcześniej przygotowany bulion. Doprowadź zupę do wrzenia na dużym ogniu. Gdy bulion się zagotuje, dodaj liście laurowe i ziele angielskie, a następnie zmniejsz moc palnika, przykryj garnek pokrywką i gotuj na małym ogniu do miękkości fasoli – moczona przez całą noc fasola perłowa jest miękka po około 45 minutach.
- Dodanie warzyw, mięsa i przyprawGdy fasola zmięknie, dodaj obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki i warzywa z bulionu oraz rozdrobnione mięso obrane z udek i skrzydła. Dodaj suszony majeranek, sól i pieprz do smaku. Gotuj zupę do miękkości ziemniaków.
Gotową zupę fasolową podawaj na gorąco z dodatkiem pieczywa. Możesz każdą porcję posypać posiekanym koperkiem lub natką pietruszki.
Przydatne wskazówki do przepisu na zupę fasolową
Mój przepis na zupę fasolową możesz modyfikować. Poznaj kilka cennych porad:
- Jeśli zupę fasolową przygotowujesz na bulionie warzywnym, a zależy ci na mięsnej wkładce, to możesz dodać do niej podsmażony boczek oraz kiełbasę. Danie zyska cudowny aromat.
- Suchą fasolę możesz zastąpić fasolą z puszki – dodanie fasoli z puszki pozwala przygotować zupę fasolową znacznie szybciej.
- Gotową zupę możesz zagęścić zasmażką z 1 łyżki mąki pszennej i 1 łyżki masła.
- Zupa fasolowa doskonale smakuje również z dodatkiem drobnego makaronu (zamiast ziemniaków), pokrojonej w kostkę papryki oraz świeżych lub suszonych pomidorów.
Czytaj też:
Ta prosta zupa rozgrzewa i syci moją rodzinę na długie godziny. To mój patent na pyszny i tani obiadCzytaj też:
Ta zupa rozgrzewa i syci, a kosztuje grosze. Moja rodzina może jeść ją non stop