Sekret tej owsianki to sposób przygotowania jabłek i dodatek miodu. Uważam, że taka owsianka mogłaby być podawana na śniadanie nawet w restauracjach. To proste i pyszne danie doskonale syci, a jednocześnie sprawia, że rozpoczęcie poranka jest wyjątkowo miłe.
Jak zrobić owsiankę z jabłkami i miodem?
Cała tajemnica to przesmażenie jabłek z odrobiną miodu. Najlepiej wykorzystać do tego płynny miód, wymieszać go z jabłkami i wrzucić na patelnię. W przepisie nie podaję tego wariantu, ale na patelnię, do smażenia jabłek w miodzie można też dorzucić odrobinkę masła. Ten prosty zabieg jeszcze bardziej podbije smaki.
Same płatki owsiane można przygotować w dowolny sposób. Jeśli lubisz bardzo kremowe owsianki, przygotuj owsiankę nocną, a więc zalej płatki mlekiem lub innym płynem wieczorem, a rano już tylko lekko podgrzej i dodaj pyszne, gorące jabłka z patelni.
Inne pomysły na owsiankę z jabłkami
Lubię ten przepis, bo za każdym razem robiąc taką owsiankę, może ona wyglądać i smakować nieco inaczej. Wszystko zależy np. od rodzaju miodu, chociaż moja ulubiona to jabłka z miodem lipowym. Do jabłek można dodać także przyprawy, oczywiście z cynamonem na czele. Cynamon można dodać również do samych płatków. Sprawdzą się też inne przyprawy korzenne oraz mieszanki przypraw do pierniczków czy grzańca.
Owsiankę można zrobić również na zimno. Wtedy polecam ją jako owsiankę nocną. Wówczas zalej płatki jogurtem naturalnym lub waniliowym skyrem na noc, usmaż też jabłka i odstaw do przestudzenia. Rano połącz składniki i zajadaj ze smakiem (taką owsiankę można też spakować w słoik czy pojemnik i zabrać ze sobą do pracy).
Kolejna opcja to dodatek innych owoców. Ja czasem wykorzystuje gruszki lub śliwki, ale do jabłek przesmażonych z miodem można dorzucić także garść ulubionych, mrożonych owoców, np. malin.
Czytaj też:
Jeśli jajecznica, to tylko z tym dodatkiem. Smakuje rewelacyjnie, a robi się ją w kilka minutCzytaj też:
Dojrzałe banany miażdżę i w mig zamieniam w pyszne placuszki. To dziecinnie prosty patent na przekąskę