Rozkładam na cieście francuskim 3 składniki i roluję. Wszyscy zachwycają się tą sycącą przekąską

Rozkładam na cieście francuskim 3 składniki i roluję. Wszyscy zachwycają się tą sycącą przekąską

Dodano: 
Wytrawne ślimaczki
Wytrawne ślimaczki Źródło: Shutterstock / A. Zhuravleva
Szukacie pomysłu na sycącą przekąskę lub ciepłą kolację? Jeśli macie pod ręką ciasto francuskie, możecie szybko zamienić je w pyszne ślimaczki. Wystarczy, że dołożycie do niego trzy proste składniki.

Lubię mieć w swoich zapasach ciasto francuskie. Gdy przyjdzie ochota na słodką lub wytrawną przekąskę, szybko robię z niego coś pysznego. Jedną z takich prostych propozycji są ślimaczki z trzema dodatkami. Zwykle sięgam po plastry szynki i żółtego sera, dokładam też warzywo, które akurat mam pod ręką. Może to być papryka, cukinia lub liście szpinaku. Całość roluję, kroję w plastry i piekę na złoty kolor. Moja rodzina uwielbia tę ciepłą przekąskę.

Czym można nadziać wytrawne ślimaczki?

Do nadziania wytrawnych ślimaczków doskonale nadają się plastry żółtego sera i szynki. Można je jednak zastąpić np. plastrami sera pleśniowego, a nawet twarożkiem, zaś zamiast szynki użyć plasterków salami albo wędzonego boczku. Jeśli zaś chodzi o warzywa, dobrze jest sięgnąć po takie, które dadzą się pokroić w cienkie plasterki. Wtedy całość da się łatwo zrolować. Jeśli chodzi o paprykę, można ją też pokroić w cienkie paski. Gdy zdecydujecie się na użycie marchewki lub cukinii, pokrójcie je wzdłuż w cienkie plasterki.

Jak zrobić wytrawne ślimaczki z szynką, serem i papryką?

Przyrządzenie wytrawnych ślimaczków z ciasta francuskiego jest niezwykle proste i szybkie. Ciasto wystarczy rozwinąć, ułożyć na nim plastry szynki, przykryć je plastrami żółtego sera, a potem kawałkami warzyw. Całość należy dość ściśle zrolować wzdłuż dłuższej krawędzi. Powstały rulon wystarczy pokroić w plastry szerokości 2-3 cm. Po upieczeniu zamienią się w chrupiące ślimaczki.

Przepis: Wytrawne ślimaczki

Wytrawne ślimaczki z szynką, serem i papryką

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
15 min.
Liczba porcji
12
Liczba kalorii
260 w każdej porcji

Składniki

  • 375 g ciasta francuskiego
  • 200 g szynki w plasterkach
  • 200 g sera żółtego w plasterkach
  • 2 czerwone papryki

Sposób przygotowania

  1. Układanie składnikówCiasto francuskie wyjmij z lodówki na 30 minut przed przyrządzaniem. Paprykę umyj, oczyść, pokrój w paski. Ciasto rozwiń i rozłóż na nim dachówkowo szynkę, plastry sera i kawałki papryki.
  2. Formowanie i pieczenie ślimaczkówCiasto z dodatkami ostrożnie zroluj wzdłuż dłuższej krawędzi. Pokrój je w plastry o szerokości 2-3 cm. Ślimaczki ułóż w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz ok. 15 minut w 210 stopniach Celsjusza.

Inna wersja przekąski z ciasta francuskiego

Zamiast ślimaczków z tych samych składników można przygotować np. poduszeczki czy trójkąty. Ciasto wystarczy wtedy pokroić w kwadraty, ułożyć na nich składniki, złożyć na pół lub po przekątnej i zlepić brzegi. W ten sposób powstaną pyszne przekąski o różnych kształtach.

Czytaj też:
Podsmażam dwa tanie warzywa i z gotowego ciasta robię ekspresową przekąskę. To hit każdej imprezy
Czytaj też:
Z tanich składników robię chrupiące ślimaczki. Ta prosta przekąska w mig znika z talerzy i śniadaniówek