Lubię mieć w swoich zapasach ciasto francuskie. Gdy przyjdzie ochota na słodką lub wytrawną przekąskę, szybko robię z niego coś pysznego. Jedną z takich prostych propozycji są ślimaczki z trzema dodatkami. Zwykle sięgam po plastry szynki i żółtego sera, dokładam też warzywo, które akurat mam pod ręką. Może to być papryka, cukinia lub liście szpinaku. Całość roluję, kroję w plastry i piekę na złoty kolor. Moja rodzina uwielbia tę ciepłą przekąskę.
Czym można nadziać wytrawne ślimaczki?
Do nadziania wytrawnych ślimaczków doskonale nadają się plastry żółtego sera i szynki. Można je jednak zastąpić np. plastrami sera pleśniowego, a nawet twarożkiem, zaś zamiast szynki użyć plasterków salami albo wędzonego boczku. Jeśli zaś chodzi o warzywa, dobrze jest sięgnąć po takie, które dadzą się pokroić w cienkie plasterki. Wtedy całość da się łatwo zrolować. Jeśli chodzi o paprykę, można ją też pokroić w cienkie paski. Gdy zdecydujecie się na użycie marchewki lub cukinii, pokrójcie je wzdłuż w cienkie plasterki.
Jak zrobić wytrawne ślimaczki z szynką, serem i papryką?
Przyrządzenie wytrawnych ślimaczków z ciasta francuskiego jest niezwykle proste i szybkie. Ciasto wystarczy rozwinąć, ułożyć na nim plastry szynki, przykryć je plastrami żółtego sera, a potem kawałkami warzyw. Całość należy dość ściśle zrolować wzdłuż dłuższej krawędzi. Powstały rulon wystarczy pokroić w plastry szerokości 2-3 cm. Po upieczeniu zamienią się w chrupiące ślimaczki.
Przepis: Wytrawne ślimaczki
Wytrawne ślimaczki z szynką, serem i papryką
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 12
- Liczba kalorii
- 260 w każdej porcji
Składniki
- 375 g ciasta francuskiego
- 200 g szynki w plasterkach
- 200 g sera żółtego w plasterkach
- 2 czerwone papryki
Sposób przygotowania
- Układanie składnikówCiasto francuskie wyjmij z lodówki na 30 minut przed przyrządzaniem. Paprykę umyj, oczyść, pokrój w paski. Ciasto rozwiń i rozłóż na nim dachówkowo szynkę, plastry sera i kawałki papryki.
- Formowanie i pieczenie ślimaczkówCiasto z dodatkami ostrożnie zroluj wzdłuż dłuższej krawędzi. Pokrój je w plastry o szerokości 2-3 cm. Ślimaczki ułóż w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz ok. 15 minut w 210 stopniach Celsjusza.
Inna wersja przekąski z ciasta francuskiego
Zamiast ślimaczków z tych samych składników można przygotować np. poduszeczki czy trójkąty. Ciasto wystarczy wtedy pokroić w kwadraty, ułożyć na nich składniki, złożyć na pół lub po przekątnej i zlepić brzegi. W ten sposób powstaną pyszne przekąski o różnych kształtach.
Czytaj też:
Podsmażam dwa tanie warzywa i z gotowego ciasta robię ekspresową przekąskę. To hit każdej imprezyCzytaj też:
Z tanich składników robię chrupiące ślimaczki. Ta prosta przekąska w mig znika z talerzy i śniadaniówek