Kuroń pokroił ogórki kiszone i zrobił rewelacyjną surówkę do obiadu. Kilka chwil i gotowe!

Kuroń pokroił ogórki kiszone i zrobił rewelacyjną surówkę do obiadu. Kilka chwil i gotowe!

Dodano: 
Ogórki kiszone
Ogórki kiszone Źródło: Shutterstock / MicrostockStudio
Proste przepisy są najlepsze, a udowadnia to Jakub Kuroń swoim pomysłem na ekspresową surówkę do obiadu. Wystarczy pokroić ogórki kiszone i dodać trzy tanie składniki.

Jakub Kuroń (jest synem Macieja Kuronia) to zawodowy kucharz, który swoimi przepisami chętnie dzieli się na blogu oraz w mediach społecznościowych. Lubi przepisy proste, szybkie i smaczne. Jego przepis na surówkę z ogórków kiszonych zachwycił jego fanów. Nic dziwnego: to pyszne połączenie, a nie wymaga ani wiele czasu, ani żadnych umiejętności kulinarnych.

Jak zrobić surówkę z ogórków kiszonych Jakuba Kuronia?

W tym przepisie nie ma nic trudnego, a sam Jakub Kuroń nie podaje nawet proporcji składników (dlatego nie musisz sztywno trzymać się przepisu). Chodzi tu tylko o to, aby wymieszać ze sobą ogórki, cebulę, natkę pietruszki i oliwę. Warto pamiętać, że ogórki same w sobie są słone, więc może okazać się, że surówki nie trzeba już dosalać: dlatego, zanim zdecydujesz się ją doprawić, najpierw koniecznie spróbuj.

Przepis: Surówka z ogórków kiszonych

Szybka surówka do obiadu Jakuba Kuronia.

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Wegańska
Czas przygotowania
5 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
94 w każdej porcji

Składniki

  • 5 ogórków kiszonych
  • 1 cebula
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 3 łyżki oliwy
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie składnikówOgórki pokrój w plasterki lub w kostkę, cebulę i pietruszkę posiekaj.
  2. Robienie surówkiWymieszaj wszystko razem z oliwą. Dopraw do smaku.

Surówka z ogórków kiszonych doskonale pasuje do klasycznych dań obiadowych z ziemniaków i mięsa, np. ziemniaków z kotletem schabowym, kotletem mielonym czy pieczonymi udkami kurczaka.

Jak surówkę z ogórków kiszonych zrobił Jakub Kuroń?

„Oto mój pomysł na szybką surówkę!” – napisał jedynie znany kucharz i wrzucił krótki filmik. Wielu komentujących zwróciło uwagę, że to surówka ich dzieciństwa.

Pod postem pojawiło się też sporo komentarzy, w których fani Kuronia podają swoje pomysły na surówki z ogórków kiszonych. Nam spodobał się ten, który podała internautka o pseudonimie aaluszka: „Moja wersja to ogórki kiszone, cebula biała lub czerwona, marchewka i jabłko starte na grubych oczkach, do tego jogurt naturalny i odrobina musztardy. Uwielbiam!”. Inny z komentujących podsunął pomysł, który naszym zdaniem również wart jest uwagi i spróbowania: „A ja robię taką wersję: ogórek kiszony, ogórek konserwowy, cebulka, olej i jest petarda do obiadu” – napisał.

Czytaj też:
Kuroń wziął czerstwy chleb i wyczarował genialną sałatkę. To ekspresowa włoska panzanella
Czytaj też:
Ania Starmach przerobiła dojrzałe banany na prawdziwe cudo. Przepis jest dziecinnie prosty

Źródło: smaki.pl, Instagram/@gotuj_z_kuroniem_jakub_kuron