Jakub Kuroń (jest synem Macieja Kuronia) to zawodowy kucharz, który swoimi przepisami chętnie dzieli się na blogu oraz w mediach społecznościowych. Lubi przepisy proste, szybkie i smaczne. Jego przepis na surówkę z ogórków kiszonych zachwycił jego fanów. Nic dziwnego: to pyszne połączenie, a nie wymaga ani wiele czasu, ani żadnych umiejętności kulinarnych.
Jak zrobić surówkę z ogórków kiszonych Jakuba Kuronia?
W tym przepisie nie ma nic trudnego, a sam Jakub Kuroń nie podaje nawet proporcji składników (dlatego nie musisz sztywno trzymać się przepisu). Chodzi tu tylko o to, aby wymieszać ze sobą ogórki, cebulę, natkę pietruszki i oliwę. Warto pamiętać, że ogórki same w sobie są słone, więc może okazać się, że surówki nie trzeba już dosalać: dlatego, zanim zdecydujesz się ją doprawić, najpierw koniecznie spróbuj.
Przepis: Surówka z ogórków kiszonych
Szybka surówka do obiadu Jakuba Kuronia.
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- Wegańska
- Czas przygotowania
- 5 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 94 w każdej porcji
Składniki
- 5 ogórków kiszonych
- 1 cebula
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- 3 łyżki oliwy
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Szykowanie składnikówOgórki pokrój w plasterki lub w kostkę, cebulę i pietruszkę posiekaj.
- Robienie surówkiWymieszaj wszystko razem z oliwą. Dopraw do smaku.
Surówka z ogórków kiszonych doskonale pasuje do klasycznych dań obiadowych z ziemniaków i mięsa, np. ziemniaków z kotletem schabowym, kotletem mielonym czy pieczonymi udkami kurczaka.
Jak surówkę z ogórków kiszonych zrobił Jakub Kuroń?
„Oto mój pomysł na szybką surówkę!” – napisał jedynie znany kucharz i wrzucił krótki filmik. Wielu komentujących zwróciło uwagę, że to surówka ich dzieciństwa.
Pod postem pojawiło się też sporo komentarzy, w których fani Kuronia podają swoje pomysły na surówki z ogórków kiszonych. Nam spodobał się ten, który podała internautka o pseudonimie aaluszka: „Moja wersja to ogórki kiszone, cebula biała lub czerwona, marchewka i jabłko starte na grubych oczkach, do tego jogurt naturalny i odrobina musztardy. Uwielbiam!”. Inny z komentujących podsunął pomysł, który naszym zdaniem również wart jest uwagi i spróbowania: „A ja robię taką wersję: ogórek kiszony, ogórek konserwowy, cebulka, olej i jest petarda do obiadu” – napisał.
Czytaj też:
Kuroń wziął czerstwy chleb i wyczarował genialną sałatkę. To ekspresowa włoska panzanellaCzytaj też:
Ania Starmach przerobiła dojrzałe banany na prawdziwe cudo. Przepis jest dziecinnie prosty