Pieczona kiełbasa w tej odsłonie to jednogarnkowy obiad, który dosłownie: robi się sam. Wystarczy wysypać składniki na blachę i upiec, aż kiełbasa się zrumieni, a warzywa będą miękkie.
Jak zrobić pieczoną kiełbasę z warzywami?
Do zrobienia tego dania najlepiej wybrać kiełbasę z większą ilością tłuszczu. Może to być np. kiełbasa śląska. Jeśli nie wiesz, jaką kiełbasę wybrać, poproś sprzedawcę o kiełbasę dobrą na ognisko czy do smażenia. Zbyt chuda kiełbasa wyschnie w piekarniku i nie będzie smaczna.
Do kiełbasy można dodać różne, ulubione warzywa. Nasza propozycja to brokuł, kalafior, dynia i czerwona cebula. Brokułowe i kalafiorowe różyczki dobrze jest krótko zblanszować, będą wówczas lepsze. Całość należy skropić sporą ilością oliwy i upiec.
Przepis: Kiełbasa pieczona z warzywami
Danie obiadowe z piekarnika.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 35 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 524 w każdej porcji
Składniki
- 2 kiełbasy śląskie
- 2 cebule czerwone
- 200 g dyni pokrojonej w kostkę
- 1/2 kalafiora
- 1/2 brokułu
- 4 łyżki oliwy
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Szykowanie składnikówKalafior i brokuł podziel na różyczki, cebulę pokrój na ćwiartki, kiełbasę w grube plasterki. Kalafior i brokuł wrzuć na 3 minuty na osolony wrzątek, po czym odcedź warzywa. Wysyp wszystko na blachę razem z dynią pokrojoną w kostkę. Skrop dobrze oliwą, dopraw solą i pieprzem.
- PieczeniePiecz wszystko przez ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
Kiełbasa pieczona z warzywami doskonale pasuje podana z keczupem albo innymi sosami na bazie pomidorów czy papryki. Dobrze się sprawdzą także sosy jogurtowe (polecamy czosnkowy) albo śmietanowe czy majonezowe. Możesz zrobić prosty i dobry sos do takiego dania, mieszając pół na pół keczup z majonezem.
Inne pomysły na kiełbasę pieczoną z warzywami
Potraktuj nasz przepis jako inspirację, a nie recepturę, której się trzeba sztywno trzymać. Do kiełbasy świetnie będą pasowały także inne warzywa. Jeśli chcesz mieć obiad z ziemniakami, dodaj ziemniaki lub bataty. Na blasze można ułożyć także pomidorki koktajlowe, ząbki czosnku, pokrojoną w plasterki marchewkę czy kawałki kolorowej papryki. Będzie tu także pasować seler (zarówno korzeniowy jak i naciowy), rzodkiewka, brukselka (tę dobrze jest wcześniej wrzucić również na kilka minut do wrzątku) czy kalarepa.
Gotowe danie można posypać dużą ilością posiekanej natki pietruszki albo drobno posiekanym szczypiorkiem.
Czytaj też:
Ten omlet ziemniaczany mogę jeść przez cały dzień. Przepis mam od znanego szefa kuchniCzytaj też:
Siekam por i łączę go z dwoma chrupiącymi dodatkami. Ta prosta i tania surówka pasuje do wielu dań