Na blachę połóż trzy proste składniki i obiad zrobi się sam. To jednogarnkowe danie zachwyca smakiem

Na blachę połóż trzy proste składniki i obiad zrobi się sam. To jednogarnkowe danie zachwyca smakiem

Dodano: 
Pieczona kiełbasa
Pieczona kiełbasa Źródło: Shutterstock / OlgaBombologna
To jednogarnkowe danie, które dosłownie robi się samo: wystarczy kilka chwil przygotowań, a potem już tylko czekasz i jednocześnie czujesz, jak dom wypełnia się apetycznym zapachem.

Pieczona kiełbasa to prosty i tani pomysł na dobry obiad. W tym wydaniu smakuje wyjątkowo, a wszystko za sprawą ziół oraz dwóch dodatków. To jednogarnkowy obiad, chociaż aby być precyzyjnym, należałoby raczej powiedzieć... jednoblaszkowy.

Jak zrobić pieczoną kiełbasę?

Pieczona kiełbasa w tym wydaniu to kiełbasa z dwoma prostymi dodatkami, które jednak sprawiają, że staje się wyjątkowo smaczna i aromatyczna. To cebula oraz jabłko. Wystarczy je jedynie pokroić i dorzucić do kiełbasy.

Jaką kiełbasę wybrać do tego dania? Szczególnie polecamy tu dobre kiełbasy z dodatkiem mięsa drobiowego, ale mogą to być także kiełbasy wieprzowe (np. popularna i niedroga kiełbasa śląska). W takim wydaniu można upiec także kaszankę. Upiec z jabłkiem i cebulą można również białą kiełbasę (bardzo polecamy taką wersję tego dania).

Jeśli nie wyobrażasz sobie obiadu bez ziemniaków, śmiało dorzuć do zestawu z przepisu również pokrojone w drobną kostkę ziemniaki. Mogą to też być ziemniaki już wstępnie obgotowane, ale też gotowane ziemniaki kupione w markecie, które podczas pieczenia ładnie się zrumienią i nabiorą smaku.

Rada: jeśli nie masz świeżego tymianku, posyp kiełbasę oraz dodatki suszonym tymiankiem przed pieczeniem. Do dania będzie pasować również oregano, ale także majeranek.

Przepis: Pieczona kiełbasa z jabłkiem i cebulą

Pomysł na jednogarnkowy obiad.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
5 min.
Czas gotowania
35 min.
Liczba porcji
4

Składniki

  • 8 kiełbasek wieprzowych lub drobiowych
  • 2 jabłka
  • 4 cebule szalotki
  • 4 gałązki tymianku
  • 8 łyżek oliwy

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie kiełbasekNa blasze wyłóż kiełbaski, pokrojone w ćwiartki jabłka i pokrojoną w ćwiartki lub na połówki cebulę. Dołóż gałązki tymianku, skrop obficie oliwą.
  2. Pieczenie kiełbasekPiecz kiełbaski ok. 35-45 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza.

Jak podać pieczoną kiełbasę?

Kiełbasą w takim wydaniu można zajadać się już bez żadnych dodatków. Danie można oczywiście zaserwować z dodatkami, takimi jak ziemniaki, kasze (np. kasza gryczana, kasza perłowa albo kasza jaglana) czy ryż. Taką kiełbasę z jabłkiem i cebulą można też zjeść z bułką, abo wręcz kawałek takiej kiełbasy na gorąco, razem z kawałkiem jabłka i cebulą włożyć w rozciętą bułkę.

Jeśli masz ochotę na surówkę, to idealnie do kiełbasy będą pasowały surówki z kapusty, ale też różnego rodzaju kiszonki.

Czytaj też:
Jasiek Kuroń wypełnił łupinki przepysznym farszem. Te pieczone ziemniaki dosłownie rozpływają się w ustach
Czytaj też:
To najlepsze placki z ziemniaków, które ostatnio jadłem. Przepis na draniki mam od znajomego kucharza