Trę marchewkę i łączę ją z kilkoma składnikami. Ten prosty przysmak robi u mnie za śniadanie i deser

Trę marchewkę i łączę ją z kilkoma składnikami. Ten prosty przysmak robi u mnie za śniadanie i deser

Dodano: 
Ścieranie marchewki na tarce
Ścieranie marchewki na tarce Źródło: Unsplash / Andres Siimon
Ten prosty deser jest sycący i pożywny, a wymaga tylko kilku tanich produktów. Zastąpi ci śniadanie lub podwieczorek. Przepis jest banalny i musisz spróbować.

Zdrowe słodycze istnieją. Dowodem na to jest prosty deser, który pokazał mi ostatnio mój wujek. Przypomina budyń, a robiony jest z kilku tanich i smacznych produktów, dostępnych w każdym sklepie spożywczym. Bazę smakołyku stanowią marchew i kasza jaglana, które gotowane są na mleku. Posiłek dostarcza więc m.in. beta-karotenu, białka, błonnika, wapnia, żelaza i witamin z grupy B. Wykonanie budyniu z kaszy jaglanej nie jest skomplikowane, a zdecydowanie warto go spróbować, gdyż smakiem przebija niejeden tradycyjny deser na mleku.

Jak zrobić budyń marchewkowy?

Przyrządzenie smakowitego i zdrowego budyniu nie będzie skomplikowane. Musisz tylko zetrzeć marchewkę, dodać do niej opłukaną kaszę jaglaną i ugotować ją wraz z daktylami i cynamonem. Po zblendowaniu z jogurtem uzyskasz pyszny i smaczny posiłek, który nasyci na bardzo długo.

Przepis: Budyń marchewkowy

Smakowity budyń z kaszy jaglanej z marchewką to pychotka.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Europejska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
30 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
302 w każdej porcji

Składniki

  • 720 ml mleka
  • 4 średnie marchewki
  • 120 g suchej kaszy jaglanej
  • 300 g jogurtu naturalnego skyr
  • 40 g daktyli
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżeczka cynamonu

Sposób przygotowania

  1. Uszykowanie składnikówKaszą jaglaną dokładnie opłucz pod zimną wodą. Marchewki obierz, umyj, zetrzyj na tarce o większych oczkach. Daktyle pokrój na mniejsze kawałki.
  2. Gotowanie budyniuW garnku podpraż cynamon. Po chwili zalej go połową porcji mleka i taką samą ilością wody. Dodaj marchewkę, daktyle i kaszę jaglaną. Doprowadź całość do wrzenia. Gotuj przez 15-20 minut na niewielkim ogniu i pod przykryciem. Gdy kasza wchłonie cały płyn, zdejmij garnek z ognia, a zawartość zblenduj ze skyrem, miodem i resztą mleka.

Jak podać budyń z kaszy jaglanej i marchewki?

Ten prosty deser najlepiej smakuje bezpośrednio po przygotowaniu. Jeszcze ciepły rozłóż do misek i zajadaj wraz z rodziną. Przyjemnie was rozgrzeje dzięki dodanemu cynamonowi. Możesz go też spakować do pojemnika i odgrzać w pracy. Nie straci wiele ze swojego smaku i konsystencji.

Inne warianty prostego deseru z marchewką

Do budyniu marchewkowego możesz dodać także świeże owoce np. pokrojone jabłka, gruszki lub banany. Są słodkie, więc jeśli się na to zdecydujesz, polecam już pominąć dodawanie miodu. Warto też posypać budyń marchewkowy posiekanymi orzechami, by był jeszcze bardziej chrupiący i sycący. Świetnie pasują tutaj orzechy włoskie lub migdały. By posiłek był bardziej aromatyczny, oprócz cynamonu możesz też wsypać do niego szczyptę kardamonu lub gałki muszkatołowej. Te przyprawy przyjemnie rozgrzewają i podkręcają metabolizm, co z pewnością spodoba się osobom, które chcą zrzucić nadmiarowe kilogramy.

Czytaj też:
Ten deser z tanim, polskim owocem pamiętam z dzieciństwa. Mój tata robił go w 5 minut
Czytaj też:
Robię ciasto marchewkowe i podaję z tym pysznym serkiem. Poznaj mój przepis na deser zdrowszy od innych