Stromboli to zawijana pizza, której nazwa nawiązuje do wyspy wulkanicznej. Danie podawane jest w formie rolady, która eksploduje smakiem i aromatem. Stromboli można przygotować zarówno z domowego, jak i gotowego ciasta na pizzę. Z tego drugiego rozwiązania też sam korzystam, kiedy nie mam czasu na gotowanie, a chcę podać rodzinie coś pysznego. Pod przepisem na stromboli znajdziesz też recepturę na domowe ciasto do pizzy.
Jak zrobić włoskie stromboli?
Stromboli z gotowego ciasta na pizzę przygotujesz raz-dwa i bez żadnego wysiłku. Wystarczy ogrzać ciasto do temperatury pokojowej, rozłożyć na nim nadzienie oraz zwinąć jak roladę. Przed pieczeniem nie można zapomnieć o posmarowaniu wierzchu stromboli roztrzepanym jajkiem, które podczas pieczenia nada ciastu złocisty kolor. Nadzienie do stromboli z mojego przepisu możesz wzbogacić, dodając drobno pokrojone pieczarki, cebulę oraz inne rodzaje sera.
Przepis: Stromboli
Zawijana pizza łączy w sobie tradycyjny włoski smak z prostym wykonaniem.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Włoska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 25 min.
- Liczba porcji
- 4
Składniki
- 400 g ciasta na pizzę
- 250 g salami
- 250 g sera mozzarella
Na sos:
- 1/2 szklanki passaty pomidorowej
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka oregano
- 1/2 łyżeczki bazylii
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- sól i pieprz
Do posmarowania:
- 1 jajko
Sposób przygotowania
- Uszykowanie składnikówGotowe ciasto na pizzę rozłóż na blacie. Ser mozzarella zetrzyj na tarce o małych oczkach. Jeżeli używasz mozzarelli w zalewie, to pokrój ją na plastry. Salami w kawałku pokrój na cienkie plasterki. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Jajko wbij do miseczki i roztrzep widelcem lub rózgą kuchenną.
- Robienie sosuPassatę (lub przecier opcjonalnie pomidorowy) wymieszaj ze startym na tarce czosnkiem, oliwą, oregano i bazylią. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
- WykonanieCiasto na pizzę posmaruj warstwą sosu pomidorowego, pozostawiając około 2 cm odstęp od brzegów ciasta. Na sos wyłóż plasterki salami i mozzarellę. Zwiń ciasto w roladę wzdłuż dłuższego boku i delikatnie zlep brzegi.
- PieczenieZwiniętą roladę przełóż na wyłożoną papierem do pieczenia blachę z wyposażenia piekarnika. Posmaruj jej wierzch roztrzepanym jajkiem i natnij lub ponakłuwaj w kilku miejscach ostrym nożem. Nagrzej piekarnik do temperatury 200 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu). Wstaw Stromboli do gorącego piekarnika i piecz 25-30 minut. Gotowe Stromboli jest złociste. Wyjmij upieczoną roladę z piekarnika i pozostaw na kilka minut do lekkiego przestygnięcia – Stromboli jest bardzo gorące w środku.
Jeśli chcesz samodzielnie przygotować stromboli od a do z, polecam poniższy przepis na ciasto.
Przepis: Ciasto na pizzę
Ciasto drożdżowe na pizzę
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Włoska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 420 w każdej porcji
Składniki
- 400 g mąki typ 500 lub 650
- 1/2 torebki suszonych drożdży lub 20 g drożdży świeżych
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- ok. 200 ml ciepłej wody
Sposób przygotowania
- Zagniatanie ciastaMąkę wsyp do sporej miski. Dodaj drożdże suszone (świeże wkrusz do mąki), sól, cukier i oliwę. Wymieszaj składniki. Potem wlej większość ciepłej wody i wymieszaj składniki łyżką. Gdy z grubsza się połączą, wyrabiaj ciasto dłonią ok. 8 minut, aż powstanie gładkie, elastyczne ciasto. Przykryj je ściereczką, odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Upieczone stromboli pokrój na plastry i podawaj na ciepło lub na zimno. Do potrawy możesz podać ulubiony ketchup lub inny sos np. pomidorowy lub czosnkowy.
Inne warianty nadzienia do Stromboli
Nadzienie do stromboli możesz również przygotować z inncyh składników. Pasują m.in. takie połączenia jak:
- ser mozzarella, parmezan, gorgonzola, ricotta i zioła,
- gotowany, smażony lub pieczony kurczak, pieczarki, cebula, sos pomidorowi i żółty ser,
- sos do spaghetti bolognese i ser żółty,
- czosnek szpinak oraz ser feta, gorgonzola lub mozzarella.
Rolada z gotowego ciasta na pizzę wyśmienicie smakuje również z farszem ze smażonych pieczarek, czosnku i cebuli.
Czytaj też:
Zamiast pizzy często wybieram inny włoski placek. Prosty przepis mam od szefa kuchniCzytaj też:
Nie zagniatam ciasta, a dzieciom smakuje ta wersja pizzy. Przygotowuję ją w 10 minut