Tę włoską roladę szykuję 10 minut. Poznaj mój patent na szybki obiad lub ciepłą kolację dla rodziny

Tę włoską roladę szykuję 10 minut. Poznaj mój patent na szybki obiad lub ciepłą kolację dla rodziny

Dodano: 
Stromboli
Stromboli Źródło: Shutterstock / AS Foodstudio
Dziś polecam stromboli – danie, które łączy smak włoskiej pizzy z prostotą przygotowania. Sprawdzi się jako przekąska na rodzinne spotkania, imprezy oraz szybki obiad lub kolacja. Zapraszam po najprostszy przepis na aromatyczną pizzę zawijaną z salami i mozzarellą.

Stromboli to zawijana pizza, której nazwa nawiązuje do wyspy wulkanicznej. Danie podawane jest w formie rolady, która eksploduje smakiem i aromatem. Stromboli można przygotować zarówno z domowego, jak i gotowego ciasta na pizzę. Z tego drugiego rozwiązania też sam korzystam, kiedy nie mam czasu na gotowanie, a chcę podać rodzinie coś pysznego. Pod przepisem na stromboli znajdziesz też recepturę na domowe ciasto do pizzy.

Jak zrobić włoskie stromboli?

Stromboli z gotowego ciasta na pizzę przygotujesz raz-dwa i bez żadnego wysiłku. Wystarczy ogrzać ciasto do temperatury pokojowej, rozłożyć na nim nadzienie oraz zwinąć jak roladę. Przed pieczeniem nie można zapomnieć o posmarowaniu wierzchu stromboli roztrzepanym jajkiem, które podczas pieczenia nada ciastu złocisty kolor. Nadzienie do stromboli z mojego przepisu możesz wzbogacić, dodając drobno pokrojone pieczarki, cebulę oraz inne rodzaje sera.

Przepis: Stromboli

Zawijana pizza łączy w sobie tradycyjny włoski smak z prostym wykonaniem.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Włoska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
25 min.
Liczba porcji
4

Składniki

  • 400 g ciasta na pizzę
  • 250 g salami
  • 250 g sera mozzarella

Na sos:

  • 1/2 szklanki passaty pomidorowej
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1/2 łyżeczki bazylii
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sól i pieprz

Do posmarowania:

  • 1 jajko

Sposób przygotowania

  1. Uszykowanie składnikówGotowe ciasto na pizzę rozłóż na blacie. Ser mozzarella zetrzyj na tarce o małych oczkach. Jeżeli używasz mozzarelli w zalewie, to pokrój ją na plastry. Salami w kawałku pokrój na cienkie plasterki. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Jajko wbij do miseczki i roztrzep widelcem lub rózgą kuchenną.
  2. Robienie sosuPassatę (lub przecier opcjonalnie pomidorowy) wymieszaj ze startym na tarce czosnkiem, oliwą, oregano i bazylią. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
  3. WykonanieCiasto na pizzę posmaruj warstwą sosu pomidorowego, pozostawiając około 2 cm odstęp od brzegów ciasta. Na sos wyłóż plasterki salami i mozzarellę. Zwiń ciasto w roladę wzdłuż dłuższego boku i delikatnie zlep brzegi.
  4. PieczenieZwiniętą roladę przełóż na wyłożoną papierem do pieczenia blachę z wyposażenia piekarnika. Posmaruj jej wierzch roztrzepanym jajkiem i natnij lub ponakłuwaj w kilku miejscach ostrym nożem. Nagrzej piekarnik do temperatury 200 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu). Wstaw Stromboli do gorącego piekarnika i piecz 25-30 minut. Gotowe Stromboli jest złociste. Wyjmij upieczoną roladę z piekarnika i pozostaw na kilka minut do lekkiego przestygnięcia – Stromboli jest bardzo gorące w środku.

Jeśli chcesz samodzielnie przygotować stromboli od a do z, polecam poniższy przepis na ciasto.

Przepis: Ciasto na pizzę

Ciasto drożdżowe na pizzę

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Włoska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
10 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
420 w każdej porcji

Składniki

  • 400 g mąki typ 500 lub 650
  • 1/2 torebki suszonych drożdży lub 20 g drożdży świeżych
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • ok. 200 ml ciepłej wody

Sposób przygotowania

  1. Zagniatanie ciastaMąkę wsyp do sporej miski. Dodaj drożdże suszone (świeże wkrusz do mąki), sól, cukier i oliwę. Wymieszaj składniki. Potem wlej większość ciepłej wody i wymieszaj składniki łyżką. Gdy z grubsza się połączą, wyrabiaj ciasto dłonią ok. 8 minut, aż powstanie gładkie, elastyczne ciasto. Przykryj je ściereczką, odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Upieczone stromboli pokrój na plastry i podawaj na ciepło lub na zimno. Do potrawy możesz podać ulubiony ketchup lub inny sos np. pomidorowy lub czosnkowy.

Inne warianty nadzienia do Stromboli

Nadzienie do stromboli możesz również przygotować z inncyh składników. Pasują m.in. takie połączenia jak:

  • ser mozzarella, parmezan, gorgonzola, ricotta i zioła,
  • gotowany, smażony lub pieczony kurczak, pieczarki, cebula, sos pomidorowi i żółty ser,
  • sos do spaghetti bolognese i ser żółty,
  • czosnek szpinak oraz ser feta, gorgonzola lub mozzarella.

Rolada z gotowego ciasta na pizzę wyśmienicie smakuje również z farszem ze smażonych pieczarek, czosnku i cebuli.

Czytaj też:
Zamiast pizzy często wybieram inny włoski placek. Prosty przepis mam od szefa kuchni
Czytaj też:
Nie zagniatam ciasta, a dzieciom smakuje ta wersja pizzy. Przygotowuję ją w 10 minut