Tak smacznego obiadu, jak z przepisu mojej znajomej, która gotuje w jednej z restauracji serwujących dania kuchni europejskiej, nie jadłam od dawna. Przyrządzenie soczystego drobiu z piekarnika zawsze było dla mnie wyzwaniem i cieszę się, że w końcu udało mi się tę sztukę opanować. Okazało się to nietrudne i do tego dania na pewno będę wracać. Jego bazą jest filet z indyka, który z dodatkiem aromatycznego pesto smakuje wręcz wyśmienicie. Moja rodzina była nim zachwycona, więc polecam spróbować.
Jak zrobić pyszną roladę z filetu indyka?
Wykonanie tej potrawy jest stosunkowo proste. Musisz tylko rozbić mięso na niezbyt gruby kotlet, doprawić je, posmarować pesto i zrolować. Po upieczeniu będzie więcej niż smacznie, a przyjemny zapach rozejdzie się po całym domu.
Przepis: Rolada z indyka z pesto bazyliowym
Pyszny obiad z indyka w formie rolady mięsnej, który pokazała mi znajoma kucharka.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Europejska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 50 min.
- Liczba porcji
- 2
- Liczba kalorii
- 437 w każdej porcji
Składniki
- 1 filet z indyka
- 200 g pesto bazyliowego
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- pieprz
- sól
Sposób przygotowania
- Uszykowanie indykaFilet z indyka rozbij delikatnie tłuczkiem, aby uzyskać dość cienki kotlet. Oprósz go odrobiną soli i pieprzu. Posmaruj mięso pesto, pozostawiając 0,5 cm wolnej przestrzeni przy brzegach. Zwiń indyka w roladę i zwiąż sznurkiem lub zabezpiecz wykałaczkami.
- Pieczenie rolady mięsnejRoladę z indyka natrzyj oliwą z oliwek. Ułóż ją w naczyniu żaroodpornym, a następnie wstaw do rozgrzanego do temperatury 180 stopni Celsjusza piekarnika. Piecz przez 40-50 minut.
Jak podać pieczoną roladę z indyka i pesto bazyliowego?
Takiego pysznego indyka możesz podać z sosem śmietanowym, sosem pomidorowym lub sosem na bazie octu balsamicznego. Pasują do niego zarówno ugotowane ziemniaki, jak i delikatne w smaku kasze takiej jak np. kuskus czy kasza jęczmienna mazurska. Oprócz dodatku skrobiowego warto również przyrządzić warzywa na parze np. marchewkę, brokuły lub kalafiora. Możesz je też posmarować oliwą z oliwek, wrzucić do osobnej blachy i upiec wraz z mięsem. Będą gotowe po 20-30 minut.
Inne warianty rolady z filetu z indyka
By przyspieszyć pracę, używam gotowego pesto. We włoskich delikatesach i na działach typu kuchnie świata w większości marketów bez trudu znajdziesz dobrej jakości wyroby. Jednak możesz zawsze pokusić się o samodzielne wykonanie takiego rarytasu. Zielone pesto z bazylii robił nie raz mój redakcyjny kolega i polecam jego prosty przepis. Osobiście zdarza mi się zamieniać orzeszki piniowe na inne sypkie produkty np. pestki dyni czy słonecznika, a liście bazylii na różne sałaty np. roszponkę i rukolę. Dodatek więc każdym razem smakuje nieco inaczej, ale wciąż fantastycznie. Takie sosy zużywam do różnych potraw, nie tylko do mięs na obiad dla rodziny.
Czytaj też:
Ta pieczona rolada to moje popisowe danie. Robię ją na obiad i do kanapek, a wszyscy się zajadająCzytaj też:
Rozcinam schab i roluję go z 2 składnikami. To mięso obiadowe wychodzi miękkie i soczyste