Groźna toksyna w mące z Lidla. Jest ważny komunikat sanepidu

Groźna toksyna w mące z Lidla. Jest ważny komunikat sanepidu

Dodano: 
Mąka
Mąka Źródło: Shutterstock / Ivan Galashchuk
W partii mąki z Lidla wykryto groźną dla zdrowia mykotoksynę. Główny Inspektor Sanitarny (GIS) wydał ostrzeżenie dla konsumentów, a mąka jest wycofywana z rynku.

Mowa o mące żytniej chlebowej sprzedawanej w sklepach Lidl. Podczas kontroli stwierdzono w niej wyższy niż dopuszczalny poziom ochratoksyny A. To szkodliwa dla zdrowia mykotoksyna (czyli wytwarzana przez grzyby). Kiedy okazało się, że jest jej w mące zbyt dużo, dodatkowe badania przeprowadził także producent, który sprawdził także inne partie mąki wyprodukowane z tego samego surowca. Badania potwierdziły, że w mące jest ochratoksyna A.

Dodatkowo na prośbę GIS została przygotowana ocena ryzyka przez ekspertów z Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego PZH – Państwowego Instytutu Badawczego. Ci stwierdzili, że spożywanie mąki o podanych niżej numerach partii może stwarzać ryzyko dla zdrowia.

Wycofywana mąka z Lidla – szczegóły produktu

GIS podał w komunikacie szczegóły dotyczące wycofywanej partii mąki.

  • Produkt: Gdańskie Młyny – Mąka żytnia typ 720 chlebowa, 1 kg
  • Numery partii podlegających wycofaniu: 31485/24, 31492/24, 31495/24
  • Data minimalnej trwałości: 11.2024
  • Producent: Gdańskie Młyny Sp. z o.o., ul. Na Ostrowiu 1, 80-873 Gdańsk
  • Dystrybutor: Lidl sp. z o.o. sp.k., ul. Poznańska 48, Jankowice, 62-080 Tarnowo Podgórne

Osobne komunikaty dla konsumentów wydał także Lidl. Mąkę ze wskazanych partii można zwrócić w sklepach bez okazywania paragonu.

Co to jest ochratoksyna A?

Ochratoksyna A jest toksyną wytwarzaną przez grzyby rodzaju Aspergillus i Penicillium, która ma szkodliwe działanie na zdrowie człowieka. Z badań wynika, że ma toksyczne działanie m.in. na neurony i podejrzewa się, że może mieć wpływ na rozwój chorób neurodegeneracyjnych, takich jak np. choroba Parkinsona czy choroba Alzheimera. Może także przyczyniać się do powstawania niektórych nowotworów.

Ta mykotoskyna jest najczęściej obecna w nieprawidłowo przechowywanych produktach takich jak ziarna zbóż, surowe ziarna kawy, ale też suszone owoce, przyprawy, wino i sok z winogron oraz przetwory z mięsa zawierające krew.

Co oznaczają ostrzeżenia GIS?

GIS regularnie publikuje na swoich stronach ostrzeżenia dotyczące żywności (w tym także suplementów diety). Jak podkreśla GIS, publikowane ogłoszenia nie służą piętnowaniu przedsiębiorców, ale podjęciu natychmiastowych działań – zwrotu produktów do sklepu czy wycofania ich z asortymentu.

Czytaj też:
Ile robaków jest w suszonych grzybach z polskich sklepów? Wyniki badań są jednoznaczne
Czytaj też:
Kukurydza i zboże z powodzi mogły trafić na rynek? Jest ważny komunikat w tej sprawie

Źródło: smaki.pl, GIS