Z trzech prostych składników robię szybkie danie. Jesienią to mój ulubiony tani obiad

Z trzech prostych składników robię szybkie danie. Jesienią to mój ulubiony tani obiad

Dodano: 
Kapusta duszona z kiełbasą i ziemniakami
Kapusta duszona z kiełbasą i ziemniakami Źródło: Shutterstock / Chudo2307
Gdy szukam pomysłu na tani obiad, stawiam na proste składniki. Sycące danie z trzech produktów robię szybko, a moja rodzina je uwielbia. To mój jesienny hit.

Ten szybki i tani obiad to mój patent na proste gotowanie. Ze zrobieniem tej sycącej potrawy z kiełbasy, ziemniaków i białej kapusty poradzi sobie nawet dziecko, a składniki te dostępne są w każdym sklepie spożywczym. Nie kosztują wiele, co jest dodatkową zaletą. Jesienią nie ma dla mnie bardziej komfortowego dania i po ten banalny przepis sięgam bardzo często. Moi bliscy wręcz pochłaniają to danie, więc zwykle od razu robię większą porcję.

Jak zrobić pyszną kapustę duszoną?

Wykonanie tego dania zajmuje mniej niż godzinę. Musisz tylko podsmażyć kiełbasę wraz z cebulką, dodać przyprawy i marchew oraz kapustę, a potem poddusić wszystko do miękkości. Na koniec pozostaje dodanie ugotowanych osobno ziemniaków oraz doprawienie dania. Swój szybki obiad często wzbogacam o koncentrat pomidorowy. Ma wtedy głębszy smak. Ty jednak możesz pominąć ten dodatek. Też będzie pysznie.

Przepis: Kapusta duszona z kiełbasą i ziemniakami

Szybkie danie stanowiące sycący i tani obiad.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
30 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
578 w każdej porcji

Składniki

  • 1 kg ziemniaków
  • 500 g białej kapusty
  • 500 g kiełbasy śląskiej
  • 1 średnia marchewka
  • 1 średnia cebula
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • pieprz do smaku
  • sól
  • 1 łyżka oleju rzepakowego

Sposób przygotowania

  1. Uszykowanie składnikówZiemniaki obierz, umyj i pokrój w kostkę. Ugotuj je do miękkości w osolonym wrzątku (około 15 minut). Odcedź. Kapustę poszatkuj. Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce o większych oczkach. Kiełbasę pokrój w niezbyt grube plastry. Cebulę pozbaw łupiny i posiekaj.
  2. Smażenie kiełbasy i warzywNa patelni rozgrzej olej rzepakowy. Zrumień na nim kiełbasę. Dodaj cebulę i smaż na niewielkim ogniu, aż stanie się szklista. Wtedy wrzuć koncentrat pomidorowy, liście laurowe oraz ziele angielskie. Krótko podsmaż, po czym dodaj kapustę wraz z marchewką. Wymieszaj i przyrządzaj wszystko pod przykryciem, aż kapusta zmięknie.
  3. Wykańczanie taniego obiaduNa koniec na patelnię wrzuć ugotowane wcześniej ziemniaki. Wszystko wymieszaj. Dopraw danie solą oraz pieprzem.

Jak podać tani obiad z trzech składników?

Kapustę duszoną zawsze podawaj na ciepło. Najlepiej smakuje ze świeżym pieczywem np. z kajzerką lub z chlebem razowym. Do tego dania możesz też ugotować kaszę. Pasować będą jaglana, gryczana lub jęczmienna.

Inne warianty i wskazówki do przepisu na duszoną kapustę

Do przygotowania tego taniego obiadu możesz też wykorzystać kapustę kiszoną. Wybierz taką z dodatkiem marchewki, a nie będziesz już musiała warzywa obierać i ścierać na tarce. Pyszne danie z kiełbasą, kapustą i ziemniakami możesz też doprawić kminkiem lub majerankiem. Te przyprawy świetnie podkreślą smak kapusty i sprawią, że potrawa będzie lżej strawna.

Kiełbasę śląską możesz z powodzeniem zamienić na każdą inną albo wręcz wykorzystać reszki wędlin, które zalegają ci w lodówce. Czysta oszczędność. Świetnym pomysłem będzie też wykorzystanie ziemniaków z poprzedniego obiadu. Do tego taniego obiadu śmiało wrzucaj również inne sezonowe warzywa, które masz w lodówce. Pasować będą np. pomidory, cukinia czy dynia.

Czytaj też:
Ten prosty bigos robię nie tylko od święta. Babciny przepis zawiera składnik, który podkręca smak
Czytaj też:
Podduszam kiszoną kapustę i dodaję makaron. Moja rodzina uwielbia ten jednogarnkowy obiad