Przez ten banalny błąd kawa jest gorzka i niedobra. Popełnia go wiele osób

Przez ten banalny błąd kawa jest gorzka i niedobra. Popełnia go wiele osób

Dodano: 
Kawa z pianką
Kawa z pianką Źródło: Shutterstock / Dima Sobko
Parzenie kawy to czynność, którą wiele osób nie tylko wykonuje codziennie, ale też robi to całkowicie mechanicznie. Dlatego łatwo popełnić prosty błąd, który pogarsza smak małej czarnej.

Jak zrobić dobrą kawę? Jeśli usłyszysz, że wystarczy zalać kawę wrzątkiem, to nie jest to prawda. Kawa nie lubi tak gorącej wody, bo temperatura 100 stopni Celsjusza powoduje, że napój będzie miał nie tylko więcej goryczy, ale też to, że ziarna nie oddadzą pełni swojego smaku i aromatu.

Jaka temperatura jest najlepsza do parzenia kawy?

Przyjmuje się, że najlepsza temperatura do parzenia kawy to lekko przekraczająca 90 stopni Celsjusza. Przy alternatywnych metodach parzenia kawy zwykle te temperatury są bardzo ściśle określone, ale osoby, które sięgają po nie, doskonale o tym wiedzą i wręcz są wyposażone w specjalne termometry. Jeśli ty po prosu chcesz się napić dobrej kawy, niezależnie od tego czy używasz ekspresu (w wielu ekspresach można ustawić temperaturę parzenia), czy sam zalewasz gotowaną wodą zmielone ziarna, trzymaj się zasady – żadnego wrzątku do kawy.

Jak ocenić temperaturę wody bez termometru?

Na rynku są dostępne czajniki, które pokazują temperaturę wody. Taki czajnik to jednak spory wydatek. Do zmierzenia temperatury można użyć termometru kuchennego – to przydatny gadżet, który można kupić za mniej niż 20 zł, a przyda się też do smażenia czy pieczenia. Trudno jednak, aby przy każdym robieniu kawy wyciągać termometr i dokładnie mierzyć temperaturę wody w czajniku. Dlatego warto zapamiętać prostą zasadę.

Woda w czajniku stygnie średnio o 5 stopni Celsjusza co dwie minuty. Kiedy czajnik wyłącza się, komunikując, że woda się zagotowała, ma ona zwykle ok. 97 stopni Celsjusza. To oznacza, że wystarczy uchylić lekko pokrywkę, odczekać dwie minuty i wówczas woda będzie idealna do przygotowania aromatycznej, dobrej kawy.

Ta zasada przyda się też przy parzeniu niektórych herbat, bo np. część z nich potrzebuje wody o temperaturze 80 stopni Celsjusza. Wówczas woda powinna odstać ok. 6 minut od zagotowania.

Czytaj też:
Kawa po wietnamsku stawia na nogi jak żadna inna. Ważny jest jeden dodatek
Czytaj też:
Nie kupuję drogich suplementów na odporność. Jesienią do herbaty dodaję dwa plasterki

Źródło: smaki.pl