Zapiekam makaron, warzywa i kilka dodatków. Ten tani, pyszny obiad często robię po weekendzie

Zapiekam makaron, warzywa i kilka dodatków. Ten tani, pyszny obiad często robię po weekendzie

Dodano: 
Zapiekanka makaronowa z grzankami
Zapiekanka makaronowa z grzankami Źródło: Shutterstock / from my point of view
Po weekendzie często zostają mi różne składniki z obiadu. Gdy są to makaron i warzywa, zwykle zamieniam je w tanią zapiekankę. Dorzucam tylko kilka składników i powstaje danie, że palce lizać.

Co zrobić z marchewką z rosołu, brokułem, który był gotowany do obiadu oraz z resztkami makaronu? Ja nie zastanawiam się długo, tylko zamieniam te składniki w szybką zapiekankę. Oczywiście dorzucam do niej jeszcze kilka pokrojonych na bieżąco dodatków i powstaje naprawdę smaczne i apetyczne danie.

Jaki makaron nadaje się do zapiekania?

Do zapiekania zwykle używa się nieco grubsze makarony z pszenicy durum. Mogą to być: świderki, kolanka, rurki. Dobrze jednak też sprawdzą się makarony jajeczne, a nawet rosołowa krajanka. Makaron przeznaczony do zapiekania nie powinien być jednak rozgotowany. Zbyt miękki w czasie zapiekania jeszcze bardziej rozmięknie, może się też posklejać, a nawet rozpaść. Zapiekanka z takim makaronem nie będzie smaczna, ani apetyczna.

Jak zrobić zapiekankę makaronową z grzankami?

Zapiekanka makaronowa z grzankami to świetny pomysł na szybki i tani obiad. To, co do niej dodamy, tak naprawdę zależy od tego, co właśnie mamy pod ręką. Makaron jest jej podstawowym składnikiem, grzanki i ser zaś wykończeniem. Jakie jednak warzywa dodamy do zapiekanki i czy dorzucimy wędlinę, zależy już tylko od nas.

Przepis: Zapiekanka makaronowa z grzankami

Zapiekanka makaronowa z dodatkiem warzyw, żółtego sera i grzanek

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
25 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
520 w każdej porcji

Składniki

  • 3 szklanki ugotowanego makaronu
  • 2 ugotowane marchewki
  • 1 ugotowany brokuł
  • kilka szparagów świeżych lub ze słoika
  • 1/2 papryki czerwonej
  • 200 g szynki w kawałku
  • 100 g startego sera żółtego
  • 2 kromki pieczywa
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka oleju

Sposób przygotowania

  1. Krojenie składnikówMarchewki pokrój w grubsze talarki lub w kostkę. Brokuł podziel na różyczki. Paprykę oczyść, pokrój w kostkę. Szynkę i kromki pieczywa pokrój w kostkę.
  2. Wykańczanie zapiekankiNaczynie do zapiekania wysmaruj olejem. Makaron wymieszaj z pokrojonymi warzywami oraz z szynką. Dopraw solą i pieprzem. Przełóż do naczynia do zapiekania. Posyp startym serem i grzankami. Piecz ok. 25 minut w 180 stopniach Celsjusza, aż ser ładnie się roztopi.

Te składniki też pasują do zapiekanki makaronowej

Gdy robię zapiekankę makaronową z grzankami, zwykle dodaję do niej dość łagodne warzywa. To między innymi marchewka, brokuł i szparagi (świeże lub poza sezonem ze słoika), które też ładnie prezentują się kolorystycznie. Jeśli jednak chcecie nieco zaostrzyć smak zapiekanki, możecie też do niej dodać pokrojone pomidory, por, cebulę czy ugotowaną brukselkę. Zamiast szynki można zaś dodać pieczone czy gotowane mięso, np. kurczaka, wieprzowe, wołowe. Starty ser żółty bez problemu zaś można zastąpić plasterkami białej mozzarelli czy sera pleśniowego.

Czytaj też:
Ulubione warzywa zalewam prostą masą. To mój sposób na szybki i tani obiad dla rodziny
Czytaj też:
Ta jesienna zapiekanka to hit w moim domu. Robię ją z tanich warzyw i kilku przypraw, a smakuje obłędnie