Biorę serek kanapkowy i robię przepyszne naleśniki. Farsz to tylko trzy składniki

Biorę serek kanapkowy i robię przepyszne naleśniki. Farsz to tylko trzy składniki

Dodano: 
Naleśniki z serkiem i suszonymi pomidorami
Naleśniki z serkiem i suszonymi pomidorami Źródło: Shutterstock / NoirChocolate
Do tych wytrawnych naleśników dodaje serek kanapkowy. To prosty pomysł na wytrawny farsz, do którego dorzucam jeszcze ulubione składniki.

Takie naleśniki są świetne na kolację albo na obiad. Rewelacyjnie smakują też jako przekąska do pracy czy na weekendową wycieczkę. To ciasto z odrobiną szpinaku i prosty farsz, którego bazą jest twarożek do smarowania kanapek.

Jak zrobić dobre ciasto naleśnikowe?

W cieście naleśnikowym ważne są proporcje mleka i wody: powinno to być pół na pół. Dzięki temu naleśniki będą elastyczne i smaczne. Ważne jest, aby nie smażyć naleśników od razu, ale odstawić ciasto na co najmniej 15-20 minut. Dzięki temu nabierze odpowiedniej konsystencji, a gotowe placki wyjadą idealne.

Jak zrobić naleśniki z serkiem kanapkowym?

W tym przepisie do ciasta naleśnikowego dorzucamy dużą garść (szklankę liści szpinaku). Dzięki temu naleśniki nabiorą ładnego koloru, ale też ciekawego smaku. Sekretem jest prosty farsz zrobiony z serka do smarowania kanapek. Może to być serek śmietankowy, ale też serek smakowy lub mieszanka różnych serków (300 g to dwa popularne serki do smarowania). Będzie tu pasował np. serek ziołowy, czosnkowy czy chrzanowy. Ja do serka lubię dorzucić suszone pomidory z oleju i chrupiące, uprażone na suchej patelni pestki słonecznika. Przy doprawianiu warto próbować farszu, aby go nie przesolić).

W cieście naleśnikowym z naszego przepisu jest już olej, więc jeśli masz dobrą patelnię, usmażysz je bez tłuszczu i ciasto nie powinno przywierać.

Przepis: Karmelizowane buraki

Buraki idealne do sałatek i do obiadu.

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Wegetariańska
Czas przygotowania
5 min.
Czas gotowania
5 min.
Liczba porcji
2
Liczba kalorii
331 w każdej porcji

Składniki

  • 3 ugotowane lub upieczone buraki
  • 50 g masła
  • 50 g miodu

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie burakówBuraki obierz i pokrój na mniejsze kawałki.
  2. Karmelizowanie burakówNa patelni rozpuść masło i dodaj buraki. Smaż chwilę, dodaj na patelnię miód, wymieszaj i smaż chwilę, aż miód zacznie się lekko karmelizować.

Inne pomysły na naleśniki z serkiem kanapkowym

Ze składem farszu na bazie serka kanapkowego można eksperymentować. Ja uwielbiam suszone pomidory, ale do serka można dodać także inne dodatki. Mogą to być np. oliwki albo pokrojona w kostkę kolorowa papryka. Jeśli wolisz mięsne lub rybne dodatki, dodaj do farszu kawałki węszonego łososia albo pokrojoną w kostkę dobrą szynkę.

Czytaj też:
Tym daniem zachwycają się Niemcy i Austriacy. Zupa naleśnikowa rozgrzeje w chłodne dni
Czytaj też:
Jest ranking najlepszych placków świata. Na liście dwa przysmaki z Polski