Takie naleśniki są świetne na kolację albo na obiad. Rewelacyjnie smakują też jako przekąska do pracy czy na weekendową wycieczkę. To ciasto z odrobiną szpinaku i prosty farsz, którego bazą jest twarożek do smarowania kanapek.
Jak zrobić dobre ciasto naleśnikowe?
W cieście naleśnikowym ważne są proporcje mleka i wody: powinno to być pół na pół. Dzięki temu naleśniki będą elastyczne i smaczne. Ważne jest, aby nie smażyć naleśników od razu, ale odstawić ciasto na co najmniej 15-20 minut. Dzięki temu nabierze odpowiedniej konsystencji, a gotowe placki wyjadą idealne.
Jak zrobić naleśniki z serkiem kanapkowym?
W tym przepisie do ciasta naleśnikowego dorzucamy dużą garść (szklankę liści szpinaku). Dzięki temu naleśniki nabiorą ładnego koloru, ale też ciekawego smaku. Sekretem jest prosty farsz zrobiony z serka do smarowania kanapek. Może to być serek śmietankowy, ale też serek smakowy lub mieszanka różnych serków (300 g to dwa popularne serki do smarowania). Będzie tu pasował np. serek ziołowy, czosnkowy czy chrzanowy. Ja do serka lubię dorzucić suszone pomidory z oleju i chrupiące, uprażone na suchej patelni pestki słonecznika. Przy doprawianiu warto próbować farszu, aby go nie przesolić).
W cieście naleśnikowym z naszego przepisu jest już olej, więc jeśli masz dobrą patelnię, usmażysz je bez tłuszczu i ciasto nie powinno przywierać.
Przepis: Karmelizowane buraki
Buraki idealne do sałatek i do obiadu.
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- Wegetariańska
- Czas przygotowania
- 5 min.
- Czas gotowania
- 5 min.
- Liczba porcji
- 2
- Liczba kalorii
- 331 w każdej porcji
Składniki
- 3 ugotowane lub upieczone buraki
- 50 g masła
- 50 g miodu
Sposób przygotowania
- Szykowanie burakówBuraki obierz i pokrój na mniejsze kawałki.
- Karmelizowanie burakówNa patelni rozpuść masło i dodaj buraki. Smaż chwilę, dodaj na patelnię miód, wymieszaj i smaż chwilę, aż miód zacznie się lekko karmelizować.
Inne pomysły na naleśniki z serkiem kanapkowym
Ze składem farszu na bazie serka kanapkowego można eksperymentować. Ja uwielbiam suszone pomidory, ale do serka można dodać także inne dodatki. Mogą to być np. oliwki albo pokrojona w kostkę kolorowa papryka. Jeśli wolisz mięsne lub rybne dodatki, dodaj do farszu kawałki węszonego łososia albo pokrojoną w kostkę dobrą szynkę.
Czytaj też:
Tym daniem zachwycają się Niemcy i Austriacy. Zupa naleśnikowa rozgrzeje w chłodne dniCzytaj też:
Jest ranking najlepszych placków świata. Na liście dwa przysmaki z Polski