Na Wszystkich Świętych zawsze piekę sernik jogurtowy. Zjada go nawet ciocia cierpiąca na niestrawność

Na Wszystkich Świętych zawsze piekę sernik jogurtowy. Zjada go nawet ciocia cierpiąca na niestrawność

Dodano: 
Sernik jogurtowy
Sernik jogurtowy Źródło: Shutterstock / Pisitphol
Dzień Wszystkich Świętych zbliża się wielkimi krokami. Warto już dziś zaplanować, co podamy na rodzinnym obiedzie i jaki deser zaserwujemy do kawy. Ja już wiem, że upiekę sernik jogurtowy. Cała rodzina go uwielbia.

Jeśli zastanawiacie się, jakie ciasto upiec na Wszystkich Świętych, oto jedna z propozycji. Jest nią sernik, czyli tradycyjne ciasto, które kochają dorośli i dzieci. Ja z racji tego, że mamy w rodzinie ciocię cierpiącą na niestrawność, piekę lekki sernik jogurtowy. Nie zawiera dużo tłuszczu, dzięki czemu jest delikatny dla żołądka i nie tuczy. A zachwyca lekkością i puszystością.

Czy sernik jogurtowy zawiera ser?

Sernik jogurtowy może zawierać ser, a dokładniej twaróg sernikowy. Dzięki temu masa będzie nieco cięższa i bardziej kremowa. Ja jednak zupełnie pomijam twaróg, a robię mój sernik z gęstego jogurtu greckiego. Zawiera on więcej tłuszczu niż zwykły jogurt naturalny, jednak o wiele mniej niż twaróg sernikowy. W zasadzie to ciasto powinno się więc nazywać jogurtowcem, ale tak naprawdę po smaku trudno rozpoznać, z czego zostało przygotowane.

Jak upiec sernik jogurtowy?

Sernik jogurtowy przygotowuje się bardzo szybko. Wystarczy bowiem tylko zmiksować wszystkie składniki, przelać do formy i upiec. Ciasto to można upiec na spodzie herbatnikowym lub bez. Jeśli zaś wolicie bardziej puszyste ciasta, jogurt możecie zmiksować z żółtkami, a potem całą masę wymieszać z ubitymi na sztywno białkami.

Przepis: Sernik jogurtowy

Lekki sernik jogurtowy z jogurtu greckiego

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
1 godz.
Liczba porcji
12
Liczba kalorii
160 w każdej porcji

Składniki

  • 800 g gęstego jogurtu greckiego
  • 4 jajka
  • 150 g cukru
  • 2 łyżki budyniu waniliowego
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • cukier puder do posypania
  • masło i tarta bułka do formy

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie masy sernikowejW misce wymieszaj jogurt grecki z cukrem, cukrem waniliowym, jajkami i budyniem. Nie ubijaj masy, by jej nie napowietrzać.
  2. Pieczenie sernikaPiekarnik rozgrzej do160 stopni Celsjusza. Formę wysmaruj masłem i wysyp tartą bułką. Przelej do niej masę, równomiernie rozprowadź. Sernik piecz ok. godzinę. Przed podaniem oprósz cukrem pudrem.

Sernik jogurtowy – kilka wskazówek

Oto kilka wskazówek, dzięki którym sernik wyjdzie lekki i smaczny.

  • Sernik jogurtowy możesz upiec na spodzie z całych herbatników lub rozkruszonych na piasek. Te drugie wystarczy wymieszać ze stopionym masłem. Masę ciasteczkową należy przesypać do formy, równomiernie rozprowadzić i ugnieść, a potem upiec na rumiano w 180 stopniach Celsjusza (ok. 10 minut).
  • Sernik należy piec w niezbyt wysokiej temperaturze (ok. 160 stopni Celsjusza), do czasu, aż masa się zetnie, ale w środku pozostanie nieco rzadkawa (drgająca).
  • Upieczony sernik należy pozostawić w wyłączonym piekarniku z uchylonymi drzwiczkami na około 30 minut, a potem wyjąć go z piekarnika i całkowicie wystudzić.
  • Sernik jogurtowy najlepiej smakuje następnego dnia po przyrządzeniu. Musi bowiem dobrze wystygnąć i stężeć.

Czytaj też:
Genialny sernik bez pieczenia łączę z karmelem i orzeszkami. Nigdy nie zostaje nawet okruszek
Czytaj też:
Najlepszy sernik pod słońcem robi moja babcia. Każdy, kto go spróbuje prosi o dokładkę

Źródło: smaki.pl