Murzynek z gruszkami to jesienny przebój w moim domu. Pięknie wygląda i doskonale smakuje

Murzynek z gruszkami to jesienny przebój w moim domu. Pięknie wygląda i doskonale smakuje

Dodano: 
Murzynek z gruszkami
Murzynek z gruszkami Źródło: Shutterstock / irina2511
Kakaowe ciasto z gruszkami jest od lat moim ulubionym, jesiennym deserem. Pięknie prezentuje się na stole i wyśmienicie smakuje. Moja rodzina uwielbia to ciasto, więc często od razu piekę dwie jego blaszki.

Murzynek z gruszkami od dawna należy do moich ulubionych ciast. Recepturę na ten deser mam od lat i mimo, że wciąż testuję nowe przepisy, to w jesienne dni często wracam do tego smacznego deseru. Soczyste gruszki bowiem doskonale komponują się z aromatycznym ciastem. Zresztą wypróbuj ten przepis i przekonaj się o tym sama.

Jakie gruszki są najlepsze do czekoladowego ciasta?

Do murzynka używam lekko twardych gruszek. Często sięgam po popularną odmianę Konferencja. Jej owoce dojrzewają na przełomie września i października, dlatego są wręcz wymarzonym dodatkiem do jesiennego ciasta. Gruszki tej odmiany charakteryzują się soczystym i twardawym miąższem. Doskonale nadają się nie tylko do wypieków, ale też na przekąskę czy do przetworów.

Jak zrobić ciasto czekoladowe z gruszkami?

Przygotowanie ciasta czekoladowego z gruszkami jest szybkie i proste. Część składników ciasta należy rozpuścić i połączyć z pozostałymi, suchymi składnikami. Tak przygotowanym ciastem należy zalać obrane gruszki i całość wstawić do piekarnika na ok. 50 minut.

Przepis: Murzynek z gruszkami

Ciasto czekoladowe pieczone z całymi gruszkami

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
30 min.
Czas gotowania
50 min.
Liczba porcji
12
Liczba kalorii
230 w każdej porcji

Składniki

  • 150 g masła
  • 120 g cukru
  • 1 łyżeczka cukru z wanilią
  • 3 łyżki ciemnego kakao
  • 3 łyżki mleka
  • 3 jajka
  • 160 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 5-6 niedużych gruszek

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie gruszek i masyGruszki umyj, wytrzyj i obierz nie odcinając ogonka. Na ciasto do rondelka włóż masło. Dodaj cukier, cukier z wanilią, kakao i mleko. Podgrzewaj całość, aż do zagotowania, często mieszając składniki. Zdejmij rondelek z ognia i odstaw masę do wystygnięcia.
  2. Mieszanie ciastaDo chłodnej masy czekoladowej wbijaj kolejno po jednym jajku i całość miksuj na gładką masę. Do masy przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą. Całość krótko zmiksuj.
  3. Pieczenie ciastaPodłużną formę wyłóż papierem do pieczenia. Ustaw w niej gruszki i delikatnie zalej je ciastem, tak by owoce się nie poprzesuwały. Ciasto piecz ok. 50 minut w 180 stopniach Celsjusza.

Wskazówka: Ostudzone ciasto z gruszkami możesz posypać cukrem pudrem lub ozdobić polewą czekoladową.

Jak przygotować domową polewę czekoladową?

Polewę czekoladową przygotujesz w kilka minut z dwóch prostych składników. Są to masło i czekolada – deserowa, mleczna lub ich mieszanka. 50 g masła włóż do rondelka i podgrzewaj na małym ogniu. Gdy masło zacznie się roztapiać, zdejmij je z ognia i dodaj do niego drobno posiekaną czekoladę. Całość mieszaj, aż do całkowitego rozpuszczenia i połączenia składników. Ciepłą polewą polej wystudzone ciasto. Możesz je dodatkowo posypać wiórkami kokosowymi.

Czytaj też:
Ciasto zebra to smak mojego dzieciństwa. Robię je z prostego przepisu babci i polewam czekoladą
Czytaj też:
To najprostszy przepis na jesienne ciasto z jabłkami. Robię je z kilku tanich składników, a smakuje wszystkim