Murzynek z gruszkami od dawna należy do moich ulubionych ciast. Recepturę na ten deser mam od lat i mimo, że wciąż testuję nowe przepisy, to w jesienne dni często wracam do tego smacznego deseru. Soczyste gruszki bowiem doskonale komponują się z aromatycznym ciastem. Zresztą wypróbuj ten przepis i przekonaj się o tym sama.
Jakie gruszki są najlepsze do czekoladowego ciasta?
Do murzynka używam lekko twardych gruszek. Często sięgam po popularną odmianę Konferencja. Jej owoce dojrzewają na przełomie września i października, dlatego są wręcz wymarzonym dodatkiem do jesiennego ciasta. Gruszki tej odmiany charakteryzują się soczystym i twardawym miąższem. Doskonale nadają się nie tylko do wypieków, ale też na przekąskę czy do przetworów.
Jak zrobić ciasto czekoladowe z gruszkami?
Przygotowanie ciasta czekoladowego z gruszkami jest szybkie i proste. Część składników ciasta należy rozpuścić i połączyć z pozostałymi, suchymi składnikami. Tak przygotowanym ciastem należy zalać obrane gruszki i całość wstawić do piekarnika na ok. 50 minut.
Przepis: Murzynek z gruszkami
Ciasto czekoladowe pieczone z całymi gruszkami
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 30 min.
- Czas gotowania
- 50 min.
- Liczba porcji
- 12
- Liczba kalorii
- 230 w każdej porcji
Składniki
- 150 g masła
- 120 g cukru
- 1 łyżeczka cukru z wanilią
- 3 łyżki ciemnego kakao
- 3 łyżki mleka
- 3 jajka
- 160 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
- 5-6 niedużych gruszek
Sposób przygotowania
- Przygotowanie gruszek i masyGruszki umyj, wytrzyj i obierz nie odcinając ogonka. Na ciasto do rondelka włóż masło. Dodaj cukier, cukier z wanilią, kakao i mleko. Podgrzewaj całość, aż do zagotowania, często mieszając składniki. Zdejmij rondelek z ognia i odstaw masę do wystygnięcia.
- Mieszanie ciastaDo chłodnej masy czekoladowej wbijaj kolejno po jednym jajku i całość miksuj na gładką masę. Do masy przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą. Całość krótko zmiksuj.
- Pieczenie ciastaPodłużną formę wyłóż papierem do pieczenia. Ustaw w niej gruszki i delikatnie zalej je ciastem, tak by owoce się nie poprzesuwały. Ciasto piecz ok. 50 minut w 180 stopniach Celsjusza.
Wskazówka: Ostudzone ciasto z gruszkami możesz posypać cukrem pudrem lub ozdobić polewą czekoladową.
Jak przygotować domową polewę czekoladową?
Polewę czekoladową przygotujesz w kilka minut z dwóch prostych składników. Są to masło i czekolada – deserowa, mleczna lub ich mieszanka. 50 g masła włóż do rondelka i podgrzewaj na małym ogniu. Gdy masło zacznie się roztapiać, zdejmij je z ognia i dodaj do niego drobno posiekaną czekoladę. Całość mieszaj, aż do całkowitego rozpuszczenia i połączenia składników. Ciepłą polewą polej wystudzone ciasto. Możesz je dodatkowo posypać wiórkami kokosowymi.
Czytaj też:
Ciasto zebra to smak mojego dzieciństwa. Robię je z prostego przepisu babci i polewam czekoladąCzytaj też:
To najprostszy przepis na jesienne ciasto z jabłkami. Robię je z kilku tanich składników, a smakuje wszystkim