Pierś z kurczaka w tej panierce podbiła serca moich dzieci. Sekretem dania są dwa nietypowe składniki

Pierś z kurczaka w tej panierce podbiła serca moich dzieci. Sekretem dania są dwa nietypowe składniki

Dodano: 
Pierś z kurczaka w panierce z sera i krakersów
Pierś z kurczaka w panierce z sera i krakersów Źródło: Shutterstock / from my point of view
Panierka do piersi z kurczaka nie musi być nudna. Gdy do jej zrobienia wykorzystałam dwa nietypowe składniki, moje dzieci zjadły ją chętniej niż zwykle. Polecam spróbować.

Pierś z kurczaka na obiad przygotowuję dość często. Zrobienie dania, które posmakuje moim dzieciom to wyzwanie, a panierowane filety drobiowe należą do ich ulubionych przysmaków. Nie przypuszczałam jednak, że mój nowy przepis aż tak przypadnie im do gustu. Do kotletów dodałam dwa smaczne produkty, które miałam w kuchni. Już wiem, że często będę wracać do tego patentu.

Jak zrobić pyszną pierś z kurczaka w panierce?

Wykonanie pysznego mięsa w panierce nie jest trudne. Tym razem wzięłam starty na tarce ser żółty i pokruszone krakersy. Użyłam ich zamiast bułki tartej, która akurat mi się skończyła. Wcześniej oprószyłam mięso mąką pszenną i zanurzyłam je w jajku. Dzięki temu smakowita otoczka dobrze się go trzymała, a tłuszcz podczas smażenia nie pryskał.

Przepis: Pierś z kurczaka w panierce z sera i krakersów

Pyszne danie obiadowe z nietuzinkową panierką, które skusi nawet niejadków.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Fusion
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
10 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
517 w każdej porcji

Składniki

  • 4 piersi z kurczaka
  • 2 jajka
  • 100 g sera żółtego
  • 100 g solonych krakersów
  • 40 g mąki pszennej
  • pieprz
  • 3 łyżki oleju rzepakowego

Sposób przygotowania

  1. Uszykowanie składnikówKurczaka oczyść, delikatnie rozbij. Gdyby filety były bardzo duże, potnij je na mniejsze kawałki. Ser żółty zetrzyj na tarce o średnich oczkach, a krakersy pokrusz. Wymieszaj je ze sobą w głębokim talerzu.
  2. Panierowanie i smażenie piersi z kurczakaDo osobnego naczynia wbij jajka i roztrzep je z dodatkiem pieprzu. W trzecim talerzu umieść mąkę pszenną. Kawałki kurczaka obtaczaj kolejno w mące, roztrzepanych jajkach oraz mieszance krakersów i sera.
  3. Smażenie panierowanych filetów drobiowychNa patelni rozgrzej olej rzepakowy. Smaż na nim piersi z kurczaka, przy średniej mocy palnika. Będą gotowe, gdy uzyskają lekko złoty kolor każdej strony.

Jak podać panierowane filety drobiowe?

Do usmażonej w nietuzinkowej panierce piersi z kurczaka będzie pasowało wiele dodatków. Moimi ulubionymi są ziemniaki z koperkiem oraz prosta sałatka z pomidorów i cebuli. Dla dzieci zazwyczaj przygotowuję kremowe purée ziemniaczane oraz zasmażane buraczki.

Możesz jednak śmiało podać to danie z frytkami, ryżem czy ugotowaną na sypko kaszą o subtelnym smaku oraz swoją ulubioną surówką. Klasyki takie jak colesław czy marchewka z jabłkiem będą znakomitym wyborem.

Inne warianty piersi z kurczaka w panierce

Słone krakersy możesz zastąpić smakowymi np. cebulowymi lub bekonowymi. Ser żółty też możesz wziąć mniej lub bardziej wyrazisty. Jeśli masz ochotę na danie z charakterem do panierki wsyp ostrą paprykę albo sporą szczyptę pieprzu. Dobrym pomysłem będzie też posmarowanie filetów drobiowych rozdrobnionym czosnkiem przed obtaczaniem ich w dodatkach.

Do masy jajecznej możesz dodać zioła. Taka pierś z kurczaka będzie miała bardzo przyjemny zapach, a przy okazji będzie nieco lżej strawna, bo zioła dobrze wpływają na układ pokarmowy.

Czytaj też:
Kucharz pokazał, jak zrobić chrupiącego kurczaka w cieście kokosowym. Ważne są 2 szczegóły
Czytaj też:
Przyjaciółka pokazała mi jeden dodatek do kurczaka. Tak chrupiącej panierki dawno nie widziałam