Plastry schabu zapiekam pod pyszną pierzynką. Wszyscy wolą to mięso od klasycznych kotletów

Plastry schabu zapiekam pod pyszną pierzynką. Wszyscy wolą to mięso od klasycznych kotletów

Dodano: 
Schab zapiekany pod pierzynką
Schab zapiekany pod pierzynką Źródło: Shutterstock
Ostatnio zamiast tradycyjnych kotletów przyrządzam schab pieczony pod smakowitą pierzynką. To danie robi się prosto i szybko, a wygląda i smakuje, jak z restauracji. To jeden z ulubionych obiadów mojej rodziny.

Tradycyjne kotlety schabowe są smażone, przez co są ciężkostrawne. Dlatego coraz częściej zamiast nich, robię schab zapiekany pod kolorową pierzynką. Danie jest nie tylko smaczne, ale również lżejsze i szybsze do przygotowania. Cała partia kotletów piecze się bowiem jednocześnie, a ja nie muszę ich co chwila doglądać.

Jak wybrać smaczny schab?

Świeży schab charakteryzuje się jasnoróżową barwą i przyjemnym zapachem. Otaczający go tłuszcz powinien mieć biały kolor. Dobrym pomysłem jest wybór takiego kawałka mięsa, który poprzerastany jest tłuszczem. Nawilży on schab i zapobiegnie jego wyschnięciu w trakcie pieczenia.

Jak upiec plastry schabu pod pierzynką?

Moje kotlety schabowe z piekarnika zawsze wychodzą soczyste, ponieważ piekę je pod pierzynką. Mięso przyprawiam tylko kilkoma składnikami, a potem obkładam dodatkami. Nadają one mięsu smaku, a także chronią je przed wyschnięciem. A przy tym uatrakcyjniają wygląd dania i zwiększają jego pożywność.

Przepis: Schab pieczony pod pierzynką

Plastry schabu pieczone pod pierzynką z cebuli, pieczarek i pomidorów

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
40 min.
Liczba porcji
6
Liczba kalorii
330 w każdej porcji

Składniki

  • 800 g schabu
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżka musztardy
  • 2 duże cebule
  • 2 łyżki masła lub oleju
  • 3-4 pieczarki
  • 2 pomidory
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie mięsaSchab opłucz, osusz, pokrój w grubsze plastry. Lekko rozbij je tłuczkiem do mięsa, oprósz solą i pieprzem. Majonez wymieszaj z musztardą, mieszanką posmaruj kotlety, odstaw na pół godziny.
  2. Przygotowanie pierzynkiPieczarki oczyść, pokrój w plasterki. Cebulę obierz, przekrój na pół, a potem pokrój w półplasterki, zeszklij je na maśle. Pod koniec smażenia dodaj pieczarki, całość lekko oprósz solą i pieprzem. Pomidory umyj, pokrój w grube plastry.
  3. Pieczenie schabuW formie do zapiekania ułóż w pojedynczej warstwie kotlety. Obłóż je cebulą z pieczarkami, a potem plastrami pomidorów. Całość piecz ok. 30 minut w 190 stopniach Celsjusza.

Wskazówki: Marynatę majonezowo–musztardową warto doprawić przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Wtedy mięso będzie bardziej wyraziste w smaku. Wierzch potrawy można posypać startym, żółtym serem, co dodatkowo podniesie smak i wilgotność potrawy.

Z czym podać schab pieczony pod pierzynką?

Pieczony schab pod pierzynką doskonale będzie smakował podany z gotowanymi lub pieczonymi ziemniakami, ryżem lub kaszą gryczaną. Ciekawym pomysłem jest podanie go z puree np. z selera. Nie zapomnij też o surówce. Do tej potrawy dobrze będzie pasować np. surówka z pora czy z surówka z marchewki i pora.

Czytaj też:
Mój mąż panieruje schabowe w mące, a potem w cennym produkcie. Kotlety są zdrowsze niż klasyczne
Czytaj też:
Takie soczyste mięso z patelni robi moja sąsiadka. Gdy spróbowałam, wpadłam w zachwyt