Tradycyjne kotlety schabowe są smażone, przez co są ciężkostrawne. Dlatego coraz częściej zamiast nich, robię schab zapiekany pod kolorową pierzynką. Danie jest nie tylko smaczne, ale również lżejsze i szybsze do przygotowania. Cała partia kotletów piecze się bowiem jednocześnie, a ja nie muszę ich co chwila doglądać.
Jak wybrać smaczny schab?
Świeży schab charakteryzuje się jasnoróżową barwą i przyjemnym zapachem. Otaczający go tłuszcz powinien mieć biały kolor. Dobrym pomysłem jest wybór takiego kawałka mięsa, który poprzerastany jest tłuszczem. Nawilży on schab i zapobiegnie jego wyschnięciu w trakcie pieczenia.
Jak upiec plastry schabu pod pierzynką?
Moje kotlety schabowe z piekarnika zawsze wychodzą soczyste, ponieważ piekę je pod pierzynką. Mięso przyprawiam tylko kilkoma składnikami, a potem obkładam dodatkami. Nadają one mięsu smaku, a także chronią je przed wyschnięciem. A przy tym uatrakcyjniają wygląd dania i zwiększają jego pożywność.
Przepis: Schab pieczony pod pierzynką
Plastry schabu pieczone pod pierzynką z cebuli, pieczarek i pomidorów
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Czas gotowania
- 40 min.
- Liczba porcji
- 6
- Liczba kalorii
- 330 w każdej porcji
Składniki
- 800 g schabu
- 2 łyżki majonezu
- 1 łyżka musztardy
- 2 duże cebule
- 2 łyżki masła lub oleju
- 3-4 pieczarki
- 2 pomidory
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Przygotowanie mięsaSchab opłucz, osusz, pokrój w grubsze plastry. Lekko rozbij je tłuczkiem do mięsa, oprósz solą i pieprzem. Majonez wymieszaj z musztardą, mieszanką posmaruj kotlety, odstaw na pół godziny.
- Przygotowanie pierzynkiPieczarki oczyść, pokrój w plasterki. Cebulę obierz, przekrój na pół, a potem pokrój w półplasterki, zeszklij je na maśle. Pod koniec smażenia dodaj pieczarki, całość lekko oprósz solą i pieprzem. Pomidory umyj, pokrój w grube plastry.
- Pieczenie schabuW formie do zapiekania ułóż w pojedynczej warstwie kotlety. Obłóż je cebulą z pieczarkami, a potem plastrami pomidorów. Całość piecz ok. 30 minut w 190 stopniach Celsjusza.
Wskazówki: Marynatę majonezowo–musztardową warto doprawić przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Wtedy mięso będzie bardziej wyraziste w smaku. Wierzch potrawy można posypać startym, żółtym serem, co dodatkowo podniesie smak i wilgotność potrawy.
Z czym podać schab pieczony pod pierzynką?
Pieczony schab pod pierzynką doskonale będzie smakował podany z gotowanymi lub pieczonymi ziemniakami, ryżem lub kaszą gryczaną. Ciekawym pomysłem jest podanie go z puree np. z selera. Nie zapomnij też o surówce. Do tej potrawy dobrze będzie pasować np. surówka z pora czy z surówka z marchewki i pora.
Czytaj też:
Mój mąż panieruje schabowe w mące, a potem w cennym produkcie. Kotlety są zdrowsze niż klasyczneCzytaj też:
Takie soczyste mięso z patelni robi moja sąsiadka. Gdy spróbowałam, wpadłam w zachwyt