Te kotlety nie zawierają grama mięsa, a są sycące i przepyszne. Robię je z kilku prostych składników

Te kotlety nie zawierają grama mięsa, a są sycące i przepyszne. Robię je z kilku prostych składników

Dodano: 
Kotlety jajeczne
Kotlety jajeczne Źródło: Unsplash / Karolina Kołodziejczak
Czy kotlety trzeba robić z mięsa? Niekoniecznie. Równie sycące i pyszne danie można przygotować z innych składników. Dziś pokażę wam, jak zrobić doskonałe kotlety jajeczne. Jak dla mnie, smakują lepiej niż tradycyjne.

Kotlety to jedno z bardziej lubianych dań obiadowych. Kuszą swoim kształtem i chrupiącą skórką. Jak się jednak okazuje, można je zrobić nie tylko z mięsa, ale też z wielu innych składników. Świetnie sprawdzi się tu rozdrobnione mięso ryby, ugotowane ziemniaki czy nasiona roślin strączkowych. Dziś jednak zaproszę was na kotlety jajeczne. Po połączeniu z warzywami zamieniają się w pyszne, sycące i bardzo wartościowe danie.

Wartość odżywcza jaj

Jajka to jeden z najwartościowszych produktów spożywczych. Dostarczają bowiem niemal kompletu składników odżywczych. Wśród nich są: pełnowartościowe białko, tłuszcze, wiele witamin i soli mineralnych. Jajka zawierają zdrowe tłuszcze, a także cholesterol. Ten ostatni składnik budzi wiele kontrowersji. Z jego właśnie powodu jeszcze niedawno uważano, że spożycie jajek trzeba dość mocno ograniczać. Dziś jednak uważa się, że cholesterol z jajek dla zdrowego człowieka nie powinien stanowić problemu. Jest go bowiem niedużo. Jednak osoby z predyspozycjami do odkładania cholesterolu, z pewnością powinny limitować jajka w swojej diecie.

Jak zrobić kotlety z jaj i warzyw?

Przygotowanie kotletów jajecznych należy zacząć od ugotowania na twardo jajek. W czasie, gdy jajka stygną, należy poddusić warzywa. Kotlety smaży się bowiem dość krótko, więc marchewka czy cebula nie zdążą w tym czasie wystarczająco zmięknąć.

Przepis: Kotlety jajeczne z warzywami

Kotlety z jaj gotowanych na twardo z dodatkiem marchewki, cebuli i szczypiorku

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
35 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
260 w każdej porcji

Składniki

  • 8 jajek
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 1/2 szklanki bułki tartej (plus trochę do obtoczenia)
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie jajek7 jajek ugotuj na twardo. Wystudź je, obierz ze skorupek, opłucz, dość drobno posiekaj.
  2. Podsmażanie składnikówMarchewkę obierz, zetrzyj na dużych oczkach. Cebulę obierz, pokrój w kostkę, zeszklij na oleju. Dodaj marchewkę, składniki przesmaż, a potem podduś i wystudź.
  3. Przygotowanie masy na kotletySzczypiorek opłucz, osusz, posiekaj. Do rozdrobnionych jajek dodaj szczypiorek, podsmażone warzywa oraz surowe jajko i 3-4 łyżki tartej bułki. Całość wymieszaj, dopraw do smaku.
  4. Smażenie kotletówZ masy jajeczno-warzywnej formuj nieduże kotlety. Każdy obtocz w tartej bułce. Kotlety smaż na patelni z olejem po 3-4 minuty z każdej strony.

Z czym podać kotlety jajeczne?

Kotlety jajeczne doskonale będą smakowały podane np. z ugotowaną kaszą, ryżem lub ziemniakami. Dopełnieniem tego dania może być sos jogurtowo-majonezowy, a także surówka np. surówka z marchewki i pora lub surówka Colesław.

Czytaj też:
Z ziemniaków i mięsnych dodatków robię sycącą potrawkę. Jest idealna na chłodne dni i robi za dwudaniowy obiad
Czytaj też:
Wrzuć do mięsa mielonego zamiast cebuli i usmaż. Tak pysznych kotletów dawno nie jadłeś