Ten obiad z makaronem robi się sam, bo tak naprawdę wystarczy włożyć dynię do piekarnika, a kiedy zmięknie, połączyć ją z makaronem. Ja do tego zestawu dodaję zawsze jeden obowiązkowy składnik i jest to oliwa ze świeżym imbirem. To doskonale podkręca smak makaronu z dynią, ale jednocześnie dodaje mu walorów zdrowotnych, bo imbir to naturalne remedium przy wszelkich infekcjach i przeziębieniach.
Jak zrobić makaron z dynią?
To nie jest danie błyskawiczne, bo trzeba ok. 40 minut, aby dynia upiekła się do miękkości. Można jednak na ten czas o niej zapomnieć i zająć się innymi sprawami. Aby dynia upiekła się szybciej, warto ją ponacinać. Można też pokroić od razu dynię w kostkę (dla mnie jednak mniej absorbującą opcją jest pieczenie połówek dyni). Świetna będzie tu dynia piżmowa i taką polecam do tego dania. Razem z dynią zapiekam też ser feta: rozkruszam go i wypełniam serem wgłębienia po pestkach. Kiedy dynia zmięknie, wystarczy wybrać miękki miąższ ze skórki i dodać do makaronu. Nim jednak dodasz pieczoną dynię, fetę, czy natkę pietruszki, która jest też w przepisie, wymieszaj makaron z oliwą ze świeżym imbirem. Taki zabieg zupełnie zmienia smak dania: dodaje mu ostrości i charakteru.
Rada: zamiast imbiru można na tej samej zasadzie wykorzystać również czosnek.
Przepis: Makaron z dynią i serem feta
Prosty obiad z makaronem.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Wegetariańska
- Czas przygotowania
- 5 min.
- Czas gotowania
- 45 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 704 w każdej porcji
Składniki
- 400 g makaronu
- 1 dynia piżmowa
- 200 g sera feta
- 4 ząbki czosnku
- 4 łyżki oliwy
- 4 łyżki wody
- sól, pieprz
- 1/4 łyżeczki chili
dodatkowo:
- 2 łyżki oliwy
- 1,5 łyżeczki startego imbiru
- 1/2 pęczka natki pietruszki
Sposób przygotowania
- Szykowanie dyniDynię przekrój na połówki, wydrąż gniazda nasienne. Ponacinaj miąższ w kratkę, dzięki temu szybciej się upiecze. Włóż dynie do naczynia żaroodpornego, skrop wodą, we wgłębienia włóż posiekane ząbki czosnku oraz ser feta. Skrop wszystko oliwą, dopraw solą, pieprzem i chili. Piecz ok. 45 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza (aż dynia będzie miękka).
- Szykowanie makaronuMakaron ugotuj. Oliwę wymieszaj ze startym imbirem, dodaj do gotowego makaronu i dobrze wymieszaj.
- Serwowanie daniaUpieczoną dynię i fetę rozdrobnij widelcem, dodaj do makaronu. Posiekaj natkę pietruszki i również dodaj do makaronu.
Inne pomysły na makaron z dynią
Wykorzystując ten przepis, można zrobić również bardzo kremowy sos do makaronu. Wówczas po upieczeniu dyni, należy zmiksować wszystkie składniki na gładko, dodając dobrej oliwy z oliwek (ale świetnie sprawdzi się także olej lniany lub olej z ostropestu).
Do pieczenia dyni z fetą można dorzucić również inne warzywa. Doskonale pasuje tu czerwona cebula, seler naciowy czy marchewka. Gotowe danie można podawać z pietruszką, jak w naszym przepisie, ale świetnie sprawdzi się tu również świeża kolendra.
Czytaj też:
Kiedy miksuję zupę dyniową, zawsze dorzucam kilka łyżek tego produktu. Smak kremu jest nieziemski!Czytaj też:
Te mięciutkie ciasteczka dyniowe są hitem w moim domu. Robi się je bardzo łatwo