Szaszłyki z warzywami są znakomite. Koniec sezonu grillowego nie oznacza jednak, że musisz już zrezygnować z tego smacznego dania. Możesz, podobnie jak ja, przygotować soczyste mięso na patyczkach w swojej kuchni. Nie będzie ci nawet potrzebna patelnia grillowa. Przetestowałam już kilka kombinacji, a polędwica wieprzowa w połączeniu z cukinią, papryką i cebulą posmakowała moim bliskim najbardziej.
Jak zrobić szaszłyki z warzywami?
Wykonanie tej potrawy nie zajmie ci dużo czasu. Polędwicę wieprzową oraz warzywa musisz oczyścić, pokroić i powbijać na drewniane patyczki. Po usmażeniu – które nie będzie trwało długo – mięso będzie soczyste, a warzywa miękkie, lecz nie rozgotowane.
Przepis: Szaszłyki z warzywami
Proste szaszłyki z patelni, które zrobisz bardzo szybko.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 20 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 401 w każdej porcji
Składniki
- 500 g polędwicy wieprzowej
- 1 nieduża cukinia
- 2 małe cebule
- 1 czerwona papryka
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- pieprz
- sól
Sposób przygotowania
- Uszykowanie składnikówPolędwicę oczyść, pokrój w kostkę o boku 3 cm. Oprósz solą i pieprzem. Cukinię i paprykę opłucz, pokrój w niezbyt duże kawałki. Cebulę obierz, potnij na mniejsze kawałki.
- Robienie szaszłykówNa patyczki do szaszłyków nadziej naprzemiennie kawałki warzyw oraz mięso. Smaż je na dobrze rozgranym oleju rzepakowym, co jakiś czas obracając. Będą gotowe, gdy mięso zmięknie, a warzywa lekko się przyrumienią.
Jak podać szaszłyki z patelni?
Szaszłyki z warzywami najczęściej serwuję z dodatkiem przeróżnych sosów. Dzieci uwielbiają ketchup i to najprostszy, a zarazem dość bezpieczny wariant. Mąż z kolei nie wyobraża sobie, by nie zajadać mięsnych kąsków z wyrazistą musztardą dijońską. Na moim talerzu zwykle gości lekki majonez lub dip czosnkowy. Każdy zatem ma swoje smaki, a wszyscy są zadowoleni. Do dania będą pasowały oczywiście inne popularne sosy np. barbecue czy serowy.
Oprócz smakowych dodatków podaj jeszcze pieczone lub gotowane ziemniaki albo dowolną kaszę, a przyrządzisz pełnowartościowy obiad.
Inn warianty szaszłyków z warzywami
Szaszłyki z patelni możesz też przygotować z innych kawałków mięsa. Konieczne jednak będzie dostosowanie czasu przyrządzania potrawy. Ja decyduję się na polędwicę wieprzową, bo jest gotowa równie szybko co warzywa. Nie ryzykuję więc, że czekając aż mięso „dojdzie” sprawię, że dodatki zaczną przypominać nieapetyczną papkę i spadną z patyczków.
Mięso na szaszłyki z warzywami możesz też zamarynować w ulubionych przyprawach, jeśli masz na to czas. Wtedy sosy do podania mogą stać się zbędne.
Czytaj też:
To proste danie robię szybko w piekarniku lub na grillu. U mnie w domu to prawdziwy hit sezonuCzytaj też:
Kładę na grilla te przepyszne korzonki. Trzeba się spieszyć, bo sezon na nie się właśnie kończy