Ten idealnie kremowy sos podaję z makaronem. Pyszne danie robię w 15 minut

Ten idealnie kremowy sos podaję z makaronem. Pyszne danie robię w 15 minut

Dodano: 
Spaghetti z kremowym sosem
Spaghetti z kremowym sosem Źródło: Shutterstock / gowithstock
Spaghetti z kremowym sosem to szybki danie, które nasyci na bardzo długo. Zrobienie wymaga prostych składników, a smak zachwyca. Musisz spróbować.

Spaghetti z kremowym sosem po raz pierwszy zrobiłam, gdy kompletnie nie miałam pomysłu co przygotować na obiad. To szybkie danie zachwyciło moją rodzinę, więc wracam do niego od czasu do czasu. Wykonanie jest tak proste, że nawet dziecko by sobie poradziło.

Sos do makaronu robię z tanich składników – śmietany, cebuli, czosnku i szynki. Bez trudu można je dostać w każdym sklepie spożywczym i zawsze mam je w lodówce. Mogę więc przyrządzić taki posiłek o każdej porze i nie martwić się, że rodzina jest głodna.

Jak zrobić spaghetti z kremowym sosem?

Sos do makaronu spaghetti wykonuje niemal ekspresowo. Na patelni podsmażam cebulę, czosnek i szynkę, a następnie łączę je ze śmietanką i odrobiną bulionu. Doprawiam jeszcze solą oraz pieprzem i mieszam z ugotowanym w międzyczasie włoskim makaronem. Jest smacznie i prosto.

Przepis: Spaghetti z kremowym sosem

Szybkie danie dla całej rodziny, które zrobisz raz-dwa z prostych skalników.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Fusion
Czas przygotowania
5 min.
Czas gotowania
15 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
533 w każdej porcji

Składniki

  • 300 g spaghetti
  • 200 g szynki
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 50 ml bulionu drobiowego
  • 40 g startego parmezanu
  • pieprz
  • sól
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka masła

Sposób przygotowania

  1. Uszykowanie składnikówMakaron ugotuj al dente w osolonym wrzątku. Odcedź. Szynkę pokrój w kostkę. Cebulę oraz czosnek obierz i posiekaj. Parmezan zetrzyj na tarce.
  2. Robienie sosu do spaghettiNa patelni rozgrzej masło i oliwę z oliwek. Zeszklij na nich cebulę wraz z czosnkiem. Wrzuć szynkę, a następnie smaż przez kilka minut na średnim ogniu. Zalej całość śmietanką i bulionem. Doprowadź do wrzenia i przyrządzaj, aż wyraźnie zgęstnieje.
  3. Wykańczanie spaghetti z kremowym sosemDo sosu wsyp parmezan i wymieszaj. Dopraw solą oraz pieprzem. Dodaj makaron i połącz.

Jak podać spaghetti z kremowym sosem?

W przypadku tej potrawy serwowanie jest bardzo proste – trzeba tylko ułożyć jedzenie na talerzu. Możesz je jeszcze udekorować posiekaną natką pietruszki dla efektu odświeżenia lub posypać dodatkową porcją sera. Wiele więcej już jednak nie trzeba.

Jeśli lubisz, gdy w potrawach więcej się dzieje, ciekawym pomysłem będzie posypanie spaghetti z kremowym sosem płatkami migdał iw lub posiekanymi orzechami włoskimi. Wtedy jednak koszt dania już się nieco zwiększy.

Inne warianty spaghetti z kremowym sosem

Sos do makaronu możesz wzbogacić o ulubione warzywa. Pasowały będą tu np. papryka, cukinia czy brokuły. Możesz też wrzucić do niego pieczarki. Jeśli lubisz ostrzejsze potrawy, świetnym pomysłem będzie użycie posiekanej papryczki chili. Wspominanie dodatki podsmaż razem z cebulką, a potem postępuj tak, jak opisałam w instrukcji.

Zamiast parmezanu w przepisie na szybkie danie z kremowym sosem możesz wykorzystać inny twardy ser np. grana padano lub pecorino romano. Możesz też dodać to, co akurat masz pod ręką. Też tak czasem robię.

Czytaj też:
Ten makaron ze szpinakiem zachwyca bogatym smakiem i aromatem. Moi bliscy zawsze proszą o dokładkę
Czytaj też:
Ekspresowy makaron z zielonym sosem w stylu pesto. Sos robię bez gotowania w kilka minut