Kotlety mielone to dość szerokie pojęcie, pod którym mieszczą się różne wersje tej potrawy. Można je bowiem zrobić z różnego rodzaju mięsa mielonego, wzbogacić je w przeróżne dodatki, a także usmażyć na patelni lub upiec w piekarniku albo na grillu. Dziś proponuję wam dość proste kotlety mielone, które jednak zamiast bułki tartej mają aromatyczną, chrupiącą otoczkę. Dzięki niej są soczyste i pełne smaku.
Z jakiego mięsa można zrobić kotlety mielone?
Kotlety mielone robi się zazwyczaj z wieprzowej łopatki lub z mieszanki mięsa wieprzowego i wołowego. Dobrze jest bowiem, gdy w mięsnej masie znajduje się trochę tłuszczyku, który nada kotletom miękkości i soczystości. Jednak kotlety mielone można też zrobić z chudszego mięsa, np. z szynki wieprzowej albo drobiowego. Wtedy jednak dobrze jest np. owinąć je plastrem wędzonego boczku. Ten prosty trik nie tylko doda kotletom smaku i soczystości, ale też odmieni ich wygląd.
Jak zrobić kotlety mielone w boczku?
Kotlety mielone w boczku robi się podobnie, jak klasyczne. Różnica polega jednak na tym, że po uformowaniu zamiast panierować je w tartej bułce, owija się je plastrami wędzonego boczku. Boczek nie tylko ładnie utrzymuje kształt kotletów, ale też wzbogaca je w smak i aromat. Dodaje im również soczystości, więc bez problemu takie mielone można zrobić nawet z chudszego mięsa.
Przepis: Kotlety mielone w boczku
Kotlety mielone w boczku smażone na patelni
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 520 w każdej porcji
Składniki
- 500 g mielonego mięsa z szynki wieprzowej lub indyczego
- 1 kajzerka
- 3/4 szklanki mleka
- 1/2 cebuli
- 1 małe jajko
- 1 łyżka musztardy francuskiej
- majeranek
- mielona papryka
- sól, pieprz
- 8 długich, wąskich plastrów boczku wędzonego
Sposób przygotowania
- Przygotowanie dodatkówKajzerkę namocz w mleku, dokładnie odciśnij. Cebulę obierz, zetrzyj na tarce o małych oczkach.
- Wyrabianie masyDo mielonego mięsa dodaj cebulę i namoczoną bułkę, a także jajko, musztardę i przyprawy. Wyrób jednolitą masę.
- Formowanie i smażenie kotletówMięsną masę podziel na 8 równych części. Z każdej uformuj kotlet, owiń go plastrem boczku. Kotlety smaż na rozgrzanej patelni po 3-4 minuty z każdej strony. Potem przykryj patelnię i trzymaj je jeszcze 4 minuty. W połowie duszenia, kotlety obróć.
Kotlety mielone w boczku prosto z piekarnika
Choć kotlety mielone kojarzą się z przyrządzaniem na patelni, to bez problemu można je też przygotować w piekarniku. Zwłaszcza gdy są owinięte w plastry boczku, chroniące mięso przed wysychaniem. Gdy więc mamy już uformowane i owinięte boczkiem kotlety, należy je ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Można je też włożyć do naczynia żaroodpornego i przykryć, dzięki czemu będą jeszcze bardziej soczyste. Kotlety mielone piecze się ok. 35 minut w 180 stopniach Celsjusza.
Czytaj też:
Moja teściowa dodaje do mielonych nietypową przyprawę. Smakują, że palce lizaćCzytaj też:
Delikatne kotlety robię z siekanego mięsa. Sekretem ich genialnego smaku jest zdrowy dodatek