Nic nie nacinam i nie nadziewam. Oto mój najprostszy sposób na pyszną pierś z kurczaka

Nic nie nacinam i nie nadziewam. Oto mój najprostszy sposób na pyszną pierś z kurczaka

Dodano: 
Słodko-kwaśny filet z piersi kurczaka
Słodko-kwaśny filet z piersi kurczaka Źródło: Shutterstock / laksena
Z fileta z piersi kurczaka można zrobić szybki, pyszny obiad. Po ten przepis sięgam, gdy rzeczywiście nie mam czasu na gotowanie. A muszę przyznać, że dzięki składnikom marynaty, mięso wprost rozpływa się w ustach.

Filet z piersi kurczaka to mięso, które często gości na talerzach osób zabieganych. Na moim również. Gdy wracam z pracy, często zajeżdżam do sklepu po to mięso i po 20-30 minutach, od momentu, gdy się za nie wezmę, obiad jest gotowy. Trudno o szybsze i smaczniejsze danie obiadowe. A smaku całości nadaje słodko-kwaśna marynata z aromatycznymi dodatkami.

Jak zrobić słodko-kwaśną marynatę do kurczaka?

Słodko-kwaśna marynata sprawdza się do wielu mięs. A wyjątkowo dobrze komponuje się z mięsem drobiowym. Kwaśny składnik doskonale zmiękcza mięso i dodaje mu wyrazistości. Zaś słodki dodatek idealnie przełamuje i balansuje kwaśny smak. Jakie mogą być kwaśne i słodkie składniki marynaty do kurczaka? Jeśli chodzi o kwaśne produkty, to można sięgnąć np. po ocet jabłkowy czy balsamiczny, po białe wino, a także sok z cytryny czy pomarańczy. Słodkim dodatkiem może być miód, ale też cukier zwykły lub trzcinowy, a także syrop klonowy czy owocowa konfitura. Aromatu całości doda posiekany czosnek, imbir czy zioła.

Jak zrobić pierś z kurczaka w słodko-kwaśnej marynacie?

Przygotowanie tego dania obiadowego jest niezwykle proste i szybkie. Umyte i osuszone mięso należy tylko wymieszać z marynatą i tak naprawdę wkrótce można je smażyć. Oczywiście, gdy mamy czas, możemy odstawić mięso na co najmniej 2 godziny do lodówki. Jednak usmażone zaraz po wymieszaniu z marynatą też będzie smaczne.

Przepis: Pierś z kurczaka w słodko-kwaśnej marynacie

Pierś z kurczaka w słodko-kwaśnej marynacie z miodem i sokiem z pomarańczy

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
15 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
225 w każdej porcji

Składniki

  • 4 pojedyncze piersi z kurczaka
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżeczki musztardy
  • 1 pomarańcza lub 50 ml soku pomarańczowego
  • sól, pieprz
  • papryka mielona słodka i ostra
  • 3 łyżki oleju

Sposób przygotowania

  1. Marynowanie mięsaFilety z piersi kurczaka oczyść, opłucz, osusz papierowym ręcznikiem. Każdy oprósz solą, pieprzem i papryką. Natrzyj zmiażdżonymi ząbkami czosnku. Miód wymieszaj z musztardą, sokiem wyciśniętym z pomarańczy i łyżką oleju. Marynatą polej piersi z kurczaka, wymieszaj, odstaw na co najmniej 15 minut.
  2. Smażenie kurczakaNa patelni rozgrzej olej. Piersi z kurczaka osącz nieco z marynaty i obsmaż z dwóch stron. Gdy mięso będzie już zrumienione, podlej je pozostałą marynatą i trzymaj je na małym ogniu pod przykryciem jeszcze ok. 5 minut. W połowie czasu piersi obróć na drugą stronę.

Z czym podawać pierś z kurczaka w słodko-kwaśnej marynacie?

Pierś z kurczaka w słodko-kwaśnej marynacie najlepiej smakuje z dość neutralnymi w smaku dodatkami. Ja zwykle podaję ją z ugotowanym na sypko ryżem. Jednak można też zaserwować to danie z makaronem sojowym czy ryżowym. Uzupełnieniem całości powinna być surówka lub gotowane warzywa.

Czytaj też:
Faszeruję pierś z kurczaka warzywami i wstawiam do piekarnika. Pyszne mięso robi się niemal samo
Czytaj też:
Pierś z kurczaka piekę z dwoma składnikami. Mięso jest soczyste i zajada się nim cała rodzina