Filet z piersi kurczaka to mięso, które często gości na talerzach osób zabieganych. Na moim również. Gdy wracam z pracy, często zajeżdżam do sklepu po to mięso i po 20-30 minutach, od momentu, gdy się za nie wezmę, obiad jest gotowy. Trudno o szybsze i smaczniejsze danie obiadowe. A smaku całości nadaje słodko-kwaśna marynata z aromatycznymi dodatkami.
Jak zrobić słodko-kwaśną marynatę do kurczaka?
Słodko-kwaśna marynata sprawdza się do wielu mięs. A wyjątkowo dobrze komponuje się z mięsem drobiowym. Kwaśny składnik doskonale zmiękcza mięso i dodaje mu wyrazistości. Zaś słodki dodatek idealnie przełamuje i balansuje kwaśny smak. Jakie mogą być kwaśne i słodkie składniki marynaty do kurczaka? Jeśli chodzi o kwaśne produkty, to można sięgnąć np. po ocet jabłkowy czy balsamiczny, po białe wino, a także sok z cytryny czy pomarańczy. Słodkim dodatkiem może być miód, ale też cukier zwykły lub trzcinowy, a także syrop klonowy czy owocowa konfitura. Aromatu całości doda posiekany czosnek, imbir czy zioła.
Jak zrobić pierś z kurczaka w słodko-kwaśnej marynacie?
Przygotowanie tego dania obiadowego jest niezwykle proste i szybkie. Umyte i osuszone mięso należy tylko wymieszać z marynatą i tak naprawdę wkrótce można je smażyć. Oczywiście, gdy mamy czas, możemy odstawić mięso na co najmniej 2 godziny do lodówki. Jednak usmażone zaraz po wymieszaniu z marynatą też będzie smaczne.
Przepis: Pierś z kurczaka w słodko-kwaśnej marynacie
Pierś z kurczaka w słodko-kwaśnej marynacie z miodem i sokiem z pomarańczy
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 225 w każdej porcji
Składniki
- 4 pojedyncze piersi z kurczaka
- 2-3 ząbki czosnku
- 1 łyżka miodu
- 2 łyżeczki musztardy
- 1 pomarańcza lub 50 ml soku pomarańczowego
- sól, pieprz
- papryka mielona słodka i ostra
- 3 łyżki oleju
Sposób przygotowania
- Marynowanie mięsaFilety z piersi kurczaka oczyść, opłucz, osusz papierowym ręcznikiem. Każdy oprósz solą, pieprzem i papryką. Natrzyj zmiażdżonymi ząbkami czosnku. Miód wymieszaj z musztardą, sokiem wyciśniętym z pomarańczy i łyżką oleju. Marynatą polej piersi z kurczaka, wymieszaj, odstaw na co najmniej 15 minut.
- Smażenie kurczakaNa patelni rozgrzej olej. Piersi z kurczaka osącz nieco z marynaty i obsmaż z dwóch stron. Gdy mięso będzie już zrumienione, podlej je pozostałą marynatą i trzymaj je na małym ogniu pod przykryciem jeszcze ok. 5 minut. W połowie czasu piersi obróć na drugą stronę.
Z czym podawać pierś z kurczaka w słodko-kwaśnej marynacie?
Pierś z kurczaka w słodko-kwaśnej marynacie najlepiej smakuje z dość neutralnymi w smaku dodatkami. Ja zwykle podaję ją z ugotowanym na sypko ryżem. Jednak można też zaserwować to danie z makaronem sojowym czy ryżowym. Uzupełnieniem całości powinna być surówka lub gotowane warzywa.
Czytaj też:
Faszeruję pierś z kurczaka warzywami i wstawiam do piekarnika. Pyszne mięso robi się niemal samoCzytaj też:
Pierś z kurczaka piekę z dwoma składnikami. Mięso jest soczyste i zajada się nim cała rodzina