Cytrynowe ciasto robię pod pyszną chmurką. Jest lekkie i dosłownie rozpływa się w ustach

Cytrynowe ciasto robię pod pyszną chmurką. Jest lekkie i dosłownie rozpływa się w ustach

Dodano: 
Lekkie ciasto cytrynowe
Lekkie ciasto cytrynowe Źródło: Shutterstock / Gertan
Moje ciasto cytrynowe pod smakowitą chmurką jest doskonałym pomysłem na deser do kawy i herbaty, nie tylko w weekend. Jego przygotowanie wymaga trochę pracy, ale smak zdecydowanie wynagradza włożony wysiłek.

Szukasz pomysłu na wyjątkowy deser? Ostatnio wypróbowałam przepis na ciasto cytrynowe. Zdaniem moich bliskich smakowało, jak z najlepszych cukierni. Składa się ono z trzech części: biszkoptu, cytrynowego kremu oraz delikatnej bezy. Mimo tego, że przygotowanie tego deseru jest nieco czasochłonne, to efekt zdecydowanie jest tego wart. Żadne ciasto w moim domu nie zrobiło jeszcze takiej furory.

Przygotowanie ciasta podziel na etapy

To cytrynowe ciasto jest pyszne, ale niestety wymaga trochę pracy. By tego zbytnio nie odczuć, warto podzielić sobie pracę na etapy. Jednego dnia można przygotować i upiec biszkopt. Gdy poleży do następnego dnia, a nawet 2-3 dni nic mu się nie stanie, a wręcz zrobi się łatwiejszy do krojenia. Dzień przed podaniem należy przygotować krem i zapiec biszkopt z bezą. Zimne składniki należy złączyć w ciasto i wstawić do lodówki. To cytrynowe ciasto najlepiej będzie smakowało, gdy poleży w lodówce kilka godzin.

Jak przygotować ciasto cytrynowe pod pyszną chmurką?

Podstawą tego cytrynowego ciasta jest biszkopt. Warto go upiec wcześniej, a potem przekroić na dwa blaty. Na jeden blat biszkoptowy należy wyłożyć białkową pianę i całość podpiec w piekarniku. Gdy ciasto z bezą wystygnie, można nim przykryć drugi blat posmarowany lekkim kremem.

Przepis: Ciasto cytrynowe pod pyszną chmurką

Biszkopt przełożony kremem cytrynowym z bezową chmurką

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
50 min.
Czas gotowania
1 godz.
Liczba porcji
12
Liczba kalorii
300 w każdej porcji

Składniki

Biszkopt:

  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki drobnego cukru
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny

Krem cytrynowy:

  • 3 cytryny
  • 3 jajka
  • 100 g masła
  • 100 g cukru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

Bezowa chmurka:

  • 2 białka
  • 100 g cukru drobnego
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka octu

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie biszkoptuNa biszkopt białka oddziel od żółtek. Białka ubij do białości, dalej ubijaj, dodając do nich drobny cukier. Gdy piana będzie sztywna, dodaj żółtka i całość delikatnie wymieszaj. Na masę przesiej obie mąki, delikatnie wymieszaj. Spód tortownicy wyłóż papierem do pieczenia. Przelej do niej ciasto. Piecz je ok. 40 minut w 180 stopniach Celsjusza. Upieczony biszkopt wystudź, przekrój na dwa blaty.
  2. Przygotowanie bezyNa bezę białka ubij do białości. Dalej ubijaj, dodając do nich stopniowo cukier. Gdy masa będzie sztywna, wymieszaj ją delikatnie z octem i skrobią ziemniaczaną. Bezę wyłóż na jeden biszkoptowy blat. Wstaw do piekarnika o temperaturze 160 stopni Celsjusza i piecz ok. 15 minut. Potem obniż temperaturę do 140 stopni Celsjusza i piecz bezę jeszcze ok. 15 minut. Biszkopt z bezą wyjmij z piekarnika i wystudź.
  3. Przygotowanie kremuCytryny wyszoruj, sparz wrzątkiem, wytrzyj, otrzyj z nich skórkę. Z cytryn wyciśnij sok. Jajka wybij do miski, lekko roztrzep. Do garnka wlej sok z cytryn, dodaj skórkę cytrynową, cukier oraz masło. Wszystko podgrzewaj na małym ogniu, mieszając, aż masło się rozpuści. Mąkę ziemniaczaną rozmieszaj z odrobiną zimnej wody, wlej do masy, wymieszaj, chwilę podgrzewaj. Mieszając, wlewaj do garnka roztrzepane jajka. Masę podgrzewaj na małym ogniu, by zgęstniała i pozostała gładka. Krem przykryj folią spożywczą, wystudź.
  4. Przekładanie ciastaTortownicę wyłóż folią spożywczą. Dno wyłóż suchym biszkoptem. Wyłóż na niego krem cytrynowy i przykryj go biszkoptem z bezą. Ciasto przykryj folią spożywczą, wstaw na kilka godzin do lodówki.

Wskazówka: Bazując na powyższym przepisie, możesz upiec ciasto o smaku pomarańczowym. Wystarczy, że zastąpisz sok i skórkę z cytryny, tymi z pomarańczy. Podobny deser możesz przygotować również z dodatkiem limonki.

Jak przechowywać ciasto z bezową chmurką?

Ciasto z kremem i bezową chmurką należy przechowywać w lodówce. Warto przykryć je folią spożywczą, by nie chłonęło obcych zapachów. Ponieważ to ciasto szybko wilgnie od kremu, nie powinno się go trzymać w blaszanej formie, bo może nabrać metalicznego posmaku. Ewentualnie taką formę przed ułożeniem warstw ciasta należy wyłożyć folią spożywczą.

Czytaj też:
Najlepsze ciasto czekoladowe robię bez mąki i proszku do pieczenia. Poznaj sekret mojego przepisu
Czytaj też:
To ciasto w PRL-u było hitem. Słodkie kromki wystarczy przełożyć prostym kremem

Źródło: smaki.pl