Korzeń pietruszki w roli głównej? Wiele osób może się skrzywić, ale uwierzcie, ta zupa smakuje wyjątkowo. Krem z pietruszki to jednocześnie propozycja dobra na każdą okazję. Robi się ją szybko, więc można ją podać jako codzienny obiad, ale jednocześnie wygląda efektownie, dlatego może być podana również na przyjęciu.
Jak zrobić zupę z pietruszki i gruszki?
Ważnym dodatkiem do pietruszki jest gruszka. Już sam o rymowanie nazwy zupy budzi uśmiech, a humor będzie jeszcze lepszy, jak spróbujesz tego wyjątkowego połączenia. Gruszka doskonale komponuje się z pietruszką i przełamuje jej smak. Ja do zupy dorzucam także serki topione: to tani dodatek, który ją dodatkowo zagęści i zabieli. W przepisie podaję serki śmietankowe, ale mogą to być także serki o innych smakach (np. ziołowy albo z szynką). Tu jednak trzeba uważać, aby te dodatki nie zdominowały smaku kremu z pietruszki.
Do robienia zupy najlepiej wykorzystać bulion warzywny, ale może to być również delikatny rosół drobiowy.
Przepis: Krem z pietruszki
Kremowa zupa z dodatkiem pietruszki i gruszki.
- Kategoria
- Zupa
- Rodzaj kuchni
- Wegetariańska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 20 min.
- Liczba porcji
- 3
- Liczba kalorii
- 432 w każdej porcji
Składniki
- 2 gruszki
- 500 g korzenia pietruszki
- 1 mała cebula
- 2-3 łyżki oliwy
- 4 serki topione śmietankowe
- ok. 750 ml bulionu warzywnego
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Szykowanie zupyW garnku rozgrzej oliwę, wrzuć posiekaną cebulę i smaż, aż się zeszkli. Dodaj pokrojoną w kostkę pietruszkę, smaż kilka minut i dodaj kawałki gruszki. Zalej bulionem i gotuj, aż pietruszka będzie miękka.
- Robienie kremuDodaj serki topione i zmiksuj wszystko na gładko. Podawaj ze szczypiorkiem.
Inne pomysły na zupę z pietruszki
Zupę z pietruszki z naszego przepisu można podać na wiele sposobów. Można też nieco modyfikować jej smak i pominąć dodatek serków topionych. Zamiast nich można dodać kremowej śmietanki. Krem z pietruszki i gruszki można zaserwować z różnymi dodatkami, nie tylko szczypiorkiem. W wersji na przyjęcie skrop zupę oliwą i posyp uprażonymi na suchej patelni płatkami migdałów albo orzechami włoskimi. Zupę można podać z chrupiącymi grzankami i chrustem ze smażonego boczku. Doskonale będzie tu pasowała także ryba: zarówno smazona jak i wędzona (np. wędzony na zimno łosoś). W wersji mięsnej krem z pietruszki można podać z kawałkami grillowanej piersi z kurczaka lub kawałkami drobiowej pieczeni.
Czytaj też:
Tę aromatyczną zupę podaję ze świeżymi bułeczkami. To proste danie robi za cały obiadCzytaj też:
Kupuję ćwiartki kurczaka i smaruję je prostą mieszanką. Cała rodzina kocha ten tani obiad