Makaron to bardzo uniwersalny składnik zdrowej diety. Odpowiednio ugotowany, zapewnia energię do działania i nie dostarcza wielu kalorii. Różne możliwości zastosowania makaronu ułatwiają eksperymentowanie w kuchni, którego rezultatem są smaczne i szybkie w przygotowaniu potrawy. Dzisiaj polecam przepis na makaron z pomidorami, szpinakiem i bazylią. Danie to przygotujesz bez żadnego wysiłku. Dodatek suszonych pomidorów w zalewie i świeżej bazylii sprawia, że potrawa, choć nie zawiera wielu składników, zaskakuje bogatym smakiem i aromatem.
Jak zrobić makaron z pomidorami, szpinakiem i bazylią?
Do potrawy używam makaronu cavatappi (spiralne rurki), który doskonale komponuje się z różnymi dodatkami. Kształt makaronu dodatkowo ułatwia spożywanie potrawy – małe kawałki składników wypełniają zagłębienia w makaronie. Makaron pszenny możesz zastąpić makaronem pełnoziarnistym, a ilość poszczególnych składników dostosować do indywidualnych potrzeb. Kocham ten przepis za to, że łatwo go modyfikować. Moim dzieciom często robię to danie z kawałkami piersi z kurczaka.
Porada: Jeżeli nie masz pod ręką suszonych pomidorów w zalewie, to wystarczy, że poddusisz zwykłe suszone pomidory z innymi składnikami na wysokiej jakości oliwie z oliwek. Możesz dopasować
Do makaronu możesz podać ulubiony ser. Ja posypuję gorącą potrawę drobno startym parmezanem lub mozzarellą, ale ze smakiem dodatków dobrze komponują się również np. ser gouda, ser morski i ser gorgonzola.
Przepis: Makaron z pomidorami, szpinakiem i bazylią
Tak przygotowany makaron z prostymi dodatkami to kolorowa potrawa, którą możesz wzbogacić innymi składnikami np. podsmażonym kurczakiem lub boczkiem, a w wersji bezmięsnej wędzonym tofu.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Europejska
- Czas przygotowania
- 5 min.
- Czas gotowania
- 20 min.
- Liczba porcji
- 2
Składniki
- 200 g makaronu cavatappi
Dodatki:
- 8 średnich pomidorów suszonych zalewie
- 150 g świeżego szpinaku
- 1 mała cebula szalotka
- 2 ząbki czosnku
- 50 g świeżej bazylii
- 3 łyżki zalewy olejowej z suszonych pomidorów lub oliwy z oliwek
- sól i pieprz
Do posypania:
- 50 g parmezanu
Sposób przygotowania
- Uszykowanie składnikówCebulę szalotkę i czosnek obierz i drobno posiekaj. Suszone pomidory pokrój w kostkę lub paseczki. Szpinak pozbaw ogonków, umyj i osusz na ręczniku papierowym. Jeżeli używasz większych liści szpinaku, to porwij je na mniejsze kawałki lub pokrój w paseczki. Bazylię umyj, osusz i oderwij listki od gałązki. Odłóż kilka listków do dekoracji potrawy. Parmezan zetrzyj na tarce o małych oczkach.
- Gotowanie makaronuZagotuj 2 litry wody. Gdy woda zacznie wrzeć, dodaj do niej sól (dodaję 1 łyżeczkę) oraz wsyp makaron. Ugotuj makaron zgodnie z przepisem na opakowaniu, a następnie odcedź.
- SmażenieW czasie, gdy gotujesz makaron, na patelni rozgrzej zalewę olejową z suszonych pomidorów. Dodaj cebulę szalotkę i zeszklij ją na średnim ogniu. Dodaj czosnek i smaż na małym ogniu 1 minutę, ciągle mieszając. Na cebulę i czosnek dodaj suszone pomidory i smaż na małym ogniu 2-3 minuty. Gdy pomidory zmiękną, dodaj szpinak i wymieszaj. Smaż 2-3 minuty – w tym czasie liście powinny zmniejszyć swoją objętość. Dodaj bazylię i smaż jeszcze 1-2 minuty, często mieszając. Dopraw dodatki do makaronu solą i świeżo zmielonym pieprzem.
- WykonaniePrzełóż ugotowany makaron na patelnię z dodatkami i wymieszaj.
Jak podawać danie z makaronu z pomidorami, szpinakiem i bazylią?
Potrawę podawaj gorącą. Przełożone na talerze porcje posyp startym parmezanem oraz posiekaną świeżą bazylią. która sprawia, że danie jest bardziej aromatyczne.
Czytaj też:
To pyszne spaghetti z kremowym sosem robię ekspresowo. Przepis dał mi znajomy szef kuchniCzytaj też:
Te muszle z prostym farszem to obiadowy hit w moim domu. Możemy je jeść bez końca