To pyszne danie z makaronem robię w zaledwie 30 minut. To mój przepis na lekki, sycący i zdrowy obiad

To pyszne danie z makaronem robię w zaledwie 30 minut. To mój przepis na lekki, sycący i zdrowy obiad

Dodano: 
Makaron z pomidorami, szpinakiem i bazylią
Makaron z pomidorami, szpinakiem i bazylią Źródło: Shutterstock / Brent Hofacker
Uwielbiam makarony w każdej odsłonie. Gdy nie mam wiele czasu lub chęci na długie gotowanie, biorę proste składniki i przygotowuję pyszną potrawę we włoskim stylu. Poznaj mój przepis na lekkie i sycące danie makaronowe.

Makaron to bardzo uniwersalny składnik zdrowej diety. Odpowiednio ugotowany, zapewnia energię do działania i nie dostarcza wielu kalorii. Różne możliwości zastosowania makaronu ułatwiają eksperymentowanie w kuchni, którego rezultatem są smaczne i szybkie w przygotowaniu potrawy. Dzisiaj polecam przepis na makaron z pomidorami, szpinakiem i bazylią. Danie to przygotujesz bez żadnego wysiłku. Dodatek suszonych pomidorów w zalewie i świeżej bazylii sprawia, że potrawa, choć nie zawiera wielu składników, zaskakuje bogatym smakiem i aromatem.

Jak zrobić makaron z pomidorami, szpinakiem i bazylią?

Do potrawy używam makaronu cavatappi (spiralne rurki), który doskonale komponuje się z różnymi dodatkami. Kształt makaronu dodatkowo ułatwia spożywanie potrawy – małe kawałki składników wypełniają zagłębienia w makaronie. Makaron pszenny możesz zastąpić makaronem pełnoziarnistym, a ilość poszczególnych składników dostosować do indywidualnych potrzeb. Kocham ten przepis za to, że łatwo go modyfikować. Moim dzieciom często robię to danie z kawałkami piersi z kurczaka.

Porada: Jeżeli nie masz pod ręką suszonych pomidorów w zalewie, to wystarczy, że poddusisz zwykłe suszone pomidory z innymi składnikami na wysokiej jakości oliwie z oliwek. Możesz dopasować

Do makaronu możesz podać ulubiony ser. Ja posypuję gorącą potrawę drobno startym parmezanem lub mozzarellą, ale ze smakiem dodatków dobrze komponują się również np. ser gouda, ser morski i ser gorgonzola.

Przepis: Makaron z pomidorami, szpinakiem i bazylią

Tak przygotowany makaron z prostymi dodatkami to kolorowa potrawa, którą możesz wzbogacić innymi składnikami np. podsmażonym kurczakiem lub boczkiem, a w wersji bezmięsnej wędzonym tofu.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Europejska
Czas przygotowania
5 min.
Czas gotowania
20 min.
Liczba porcji
2

Składniki

  • 200 g makaronu cavatappi

Dodatki:

  • 8 średnich pomidorów suszonych zalewie
  • 150 g świeżego szpinaku
  • 1 mała cebula szalotka
  • 2 ząbki czosnku
  • 50 g świeżej bazylii
  • 3 łyżki zalewy olejowej z suszonych pomidorów lub oliwy z oliwek
  • sól i pieprz

Do posypania:

  • 50 g parmezanu

Sposób przygotowania

  1. Uszykowanie składnikówCebulę szalotkę i czosnek obierz i drobno posiekaj. Suszone pomidory pokrój w kostkę lub paseczki. Szpinak pozbaw ogonków, umyj i osusz na ręczniku papierowym. Jeżeli używasz większych liści szpinaku, to porwij je na mniejsze kawałki lub pokrój w paseczki. Bazylię umyj, osusz i oderwij listki od gałązki. Odłóż kilka listków do dekoracji potrawy. Parmezan zetrzyj na tarce o małych oczkach.
  2. Gotowanie makaronuZagotuj 2 litry wody. Gdy woda zacznie wrzeć, dodaj do niej sól (dodaję 1 łyżeczkę) oraz wsyp makaron. Ugotuj makaron zgodnie z przepisem na opakowaniu, a następnie odcedź.
  3. SmażenieW czasie, gdy gotujesz makaron, na patelni rozgrzej zalewę olejową z suszonych pomidorów. Dodaj cebulę szalotkę i zeszklij ją na średnim ogniu. Dodaj czosnek i smaż na małym ogniu 1 minutę, ciągle mieszając. Na cebulę i czosnek dodaj suszone pomidory i smaż na małym ogniu 2-3 minuty. Gdy pomidory zmiękną, dodaj szpinak i wymieszaj. Smaż 2-3 minuty – w tym czasie liście powinny zmniejszyć swoją objętość. Dodaj bazylię i smaż jeszcze 1-2 minuty, często mieszając. Dopraw dodatki do makaronu solą i świeżo zmielonym pieprzem.
  4. WykonaniePrzełóż ugotowany makaron na patelnię z dodatkami i wymieszaj.

Jak podawać danie z makaronu z pomidorami, szpinakiem i bazylią?

Potrawę podawaj gorącą. Przełożone na talerze porcje posyp startym parmezanem oraz posiekaną świeżą bazylią. która sprawia, że danie jest bardziej aromatyczne.

Czytaj też:
To pyszne spaghetti z kremowym sosem robię ekspresowo. Przepis dał mi znajomy szef kuchni
Czytaj też:
Te muszle z prostym farszem to obiadowy hit w moim domu. Możemy je jeść bez końca