Ta zapiekanka z cukinii jest prosta do zrobienia, choć nie jest to błyskawiczne danie. Dwa główne składniki to tanie warzywa, czyli wspomniana cukinia oraz ziemniaki. Jednak cały sekret tkwi w aromatycznej zalewie na bazie śmietany kremówki.
Jak zrobić zapiekankę z cukinii?
Doi zrobienia tej zapiekanki, dobrze jest wybrać cukinię i ziemniaki o podobnej grubości, dzięki temu plastry warzyw będą podobnej wielkości. Krojenie i układanie warzyw to najbardziej pracochłonna część przepisu. Aby zapiekanka była jeszcze bardziej efektowna, możesz użyć dwóch rodzajów cukinii: żółtej i zielonej. Można też użyć dwóch rodzajów ziemniaków: tradycyjnych oraz pomarańczowych batatów.
Ważna jest w tym wszystkim zalewa. To śmietana kremówka z dużą ilością pieprzu i aromatycznego czosnku, żółtym serem i jajkami. Jeśli chcesz, do zalewy możesz także dodać ulubione zioła, np. suszone oregano, zioła prowansalskie albo drobno posiekany świeży koperek czy natkę pietruszki.
Zapiekanka z cukinii powinna spędzić w piekarniku ok. 40 minut, ale po tym czasie warto sprawdzić, czy ziemniaki są już odpowiednio miękkie. Jeśli nie, piecz zapiekankę jeszcze ok. 10 minut.
Przepis: Zapiekanka z cukinii i ziemniaków
Prosta zapiekanka z dwóch warzyw.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Wegetariańska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 40 min.
- Liczba porcji
- 4
Składniki
- 1 cukinia
- 6 ziemniaków
- 500 ml śmietany 30%
- 2 jajka
- 200 g tartego żółtego sera
- 4 ząbki czosnku
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Szykowanie warzywZiemniaki obierz i pokrój w plasterki. Cukinię pokrój w plasterki.
- Robienie zapiekankiPlastry warzyw układaj na zmianę w naczyniu do pieczenia. Wymieszaj śmietanę, jajka, połowę tartego sera, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz. Zalej cukinię i ziemniaki, posyp resztą sera i zapiekaj w temperaturze ok. 190 stopni przez 40-45 minut.
Inne pomysły na zapiekankę z cukinii
Krojenie warzyw w plastry to sposób na efektownie wyglądające zapiekanki. Dlatego na bazie naszego przepisu możesz tworzyć własne kompozycje, które będą cieszyć i oko, i kubki smakowe. Oprócz wspomnianych dwóch rodzajów cukinii i dwóch rodzajów ziemniaków możesz do tej smacznej układanki dołożyć także inne warzywa. Idealnie będzie tu pasował bakłażan, ale też czerwona cebula pokrojona w plastry. Do takiej zapiekanki z cukinii można też dołożyć wędzone tofu albo wędzoną wędlinę. Może to być np. szynka albo boczek.
Czytaj też:
Zamiast do mięsa, sypię do ziemniaków. W tej wersji mogę je zajadać be żadnych dodatkówCzytaj też:
Przepis na to tanie spaghetti dostałem od sąsiadki. Potrawa smakuje rewelacyjnie i jest gotowa raz-dwa