Biorę maślankę i dwa sezonowe owoce. Już po godzinie zajadam się pysznym ciastem

Biorę maślankę i dwa sezonowe owoce. Już po godzinie zajadam się pysznym ciastem

Dodano: 
Ciasto z brzoskwiniami i śliwkami
Ciasto z brzoskwiniami i śliwkami Źródło: Shutterstock / Joanna Grabowska-Kowalska
Ciasto maślankowe i sezonowe owoce: nie ma lepszej recepty na proste, a pyszne domowe ciasto. Z jego zrobieniem poradzi sobie każdy.

Ciasto na maślance ładnie wyrasta, jest puszyste, a zarazem wilgotne. Moja propozycja to ciasto maślankowe ze śliwkami węgierkami i brzoskwiniami. Dla mnie to idealny deser na koniec lata, bo soczyste brzoskwinie kojarzą się mi się z wakacjami, a aromatyczne śliwki już z jesienią. Ich smaki łączą się doskonale, a wszystko podkręca kruszonka już w bardzo jesiennym klimacie, bo z cynamonową nutą.

Jak zrobić ciasto ze śliwkami i brzoskwiniami?

Zrobienie ciasta maślankowego jest dziecinnie proste. Nie potrzeba żadnego miksera, żadnego robota, nie trzeba niczego ubijać, rozdzielać, ucierać, ani czekać aż wyrośnie. Wystarczy jedynie wymieszać suche i mokre składniki w osobnych miskach, a potem je połączyć. Wystarczy do tego zwykły widelec lub szpatułka.

W przepisie ważnym elementem jest kruszonka. Aby wyszła idealna, zacznij od niej całe przygotowania: masło musi być zimne, a sam proces mieszania składników możliwie szybki. Ja kruszonkę zawsze wkładam choć na chwilę do zamrażarki. Można ją także przygotować wcześniej i wykładać na ciasto nawet zmrożoną.

Przepis: Ciasto z brzoskwiniami i śliwkami

Proste ciasto owocowe na maślance.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
50 min.
Liczba porcji
12
Liczba kalorii
269 w każdej porcji

Składniki

  • 3 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki drobnego cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1,5 łyżeczki sody
  • 3 jajka
  • 1 szklanka maślanki
  • 1/2 szklanki oleju
  • 2 brzoskwinie
  • 10 g śliwek węgierek

na kruszonkę:

  • 80 g mąki
  • 40 g cukru
  • 40 g zimnego masła
  • 1 łyżeczka cynamonu

dodatkowo:

  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania

  1. Robienie kruszonkiWymieszaj składniki na kruszonkę (rozcierając w palcach). Wstaw do lodówki lub do zamrażarki.
  2. Robienie ciasta, szykowanie owocówW jednej misce wymieszaj składniki suche, czyli mąkę, cukier, proszek, sodę, cukier waniliowy, a w drugiej mokre, czyli jajka, olej i maślankę. Połączone składniki mokre wlej do suchych i wymieszaj. Owoce wypestkuj. Śliwki pokrój na połówki lub ćwiartki, a brzoskwinie w plastry lub w kostkę.
  3. Pieczenie ciastaCiasto przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch wyłóż owoce i posyp schłodzoną kruszonką. Piecz ok. 50 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Gotowe ciasto posyp cukrem pudrem.

Inne pomysły na maślankowe ciasto z owocami

Przepis możesz w łatwy sposób zmieniać i za każdym razem zaskakiwać bliskich innym deserem. Wykorzystaj w tym celu dowolne owoce, np. same śliwki, same brzoskwinie, ale też inne: np. gruszki, winogrona, truskawki czy borówki.

Eksperymentować można także z kruszonką. Do ciasta ze śliwkami i brzoskwiniami idealnie będzie pasowała kruszonka orzechowa. Wówczas zwykłą mąkę pszenną zamień na dowolną mąkę orzechową lub migdałową. Świetnie sprawdzi się np. mąka z orzechów włoskich albo z orzechów laskowych.

Ciasto warto podawać lekko ciepłe, wówczas idealnie będzie do niego pasowała gałka dobrych lodów waniliowych albo śmietankowych.

Czytaj też:
Drożdżówki ze śliwkami mogę piec nawet codziennie. Z tego przepisu zawsze wychodzą idealne
Czytaj też:
Nie znam lepszego deseru na lato. Crumble z lodami zawsze znika do ostatniego okruszka