Z fasoli i kilku składników robię genialne smarowidło. Cała rodzina zajada ten wegański smalczyk

Z fasoli i kilku składników robię genialne smarowidło. Cała rodzina zajada ten wegański smalczyk

Dodano: 
Pasta fasolowa à la smalec
Pasta fasolowa à la smalec Źródło: Shutterstock / Potanna
Pasta fasolowa może z powodzeniem udawać prawdziwy smalec. Moi znajomi „oszukali” mnie tak kiedyś na imprezie. Oczywiście wzięłam od nich przepis na to znakomite smarowidło.

Pasta fasolowa à la smalec to znakomita warzywna wersja tłustego dodatku do pieczywa. Odkryłam ją u znających na imprezie i od tamtej pory robię ją bardzo często. Podali oni pyszne krakersy z jej udziałem. Tylko dzięki temu, że dodatek po zjedzeniu nie rozpływał się błyskawicznie w ustach, zorientowałam się, że nie jem prawdziwego smalcu. Pasta fasolowa była wyjątkowo treściwa, a aromatu miała co niemiara. Do wspólnego spędzenia długiego popołudnia nadawała się wiec znakomicie.

Jak zrobić warzywny smalec?

Wykonanie pasty fasolowej jest banalne. Wystarczy zblendować ugotowaną fasolę i połączyć ją z porem duszonym z jabłkami i przyprawami. Początkowo robiłam ją z cebulką, tak jak pastę ze zdjęcia, ale zielone warzywo ma łagodniejszy smak, który moim zdaniem lepiej się tutaj odnajdzie. Dla wygody też często wybieram strączki z puszki – wystarczy je opłukać, więc przygotowanie smarowidła à la smalec staje się ekspresowe.

Możesz oczywiście użyć suchych ziaren. Na porcję zaproponowaną w moim przepisie będziesz potrzebowała 100 g fasoli białej Piękny Jaś. Jego gotowanie jest długie i polecam od razu ugotować większą ilość. Nadmiar zamroź w porcjach po 1,5 szklanki, a będziesz mogła później wykonać pastę fasolową ponownie, sprawnie rozmrażając zapas za pomocą wrzątku.

Przepis: Pasta fasolowa à la smalec

Pyszny warzywny smalec, który pokochają nawet zagorzali mięsożercy.

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Wegańska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
10 min.
Liczba porcji
6
Liczba kalorii
284 w każdej porcji

Składniki

  • 240 g białej fasoli z puszki
  • 1 jabłko
  • ½ pora
  • 1 liść laurowy
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego
  • 15 ml oliwy z oliwek
  • pieprz
  • sól

Sposób przygotowania

  1. Uszykowanie składnikówFasolę odcedź z zalewy, starannie płucząc ją z piany. Wrzuć do pojemnika blendera i zmiksuj na gładko. Pora pokrój w cienkie paseczki lub drobną kostkę. Jabłko umyj, zetrzyj na tarce o średnich oczkach.
  2. Smażenie dodatkówNa patelni rozgrzej oliwę z oliwek. Lekko zeszklij na niej pora. Wrzuć liść laurowy, wsyp kmin rzymski, majeranek i ziele angielskie. Przemieszaj, smaż około minuty. Wrzuć rozdrobnione jabłko. Duś przez chwilę, aż trochę odparuje (3-4 minuty).
  3. Robienie pasty à la smalecZblendowaną fasolę wymieszaj z zawartością patelni. Usuń liść laurowy. Dopraw solą i pieprzem.

Jak podawać pastę à la smalec?

Warzywny smalec świetnie smakuje na razowym chlebie z dodatkiem plasterków ogórka kiszonego. Takie kanapki lubię zjeść na kolację, czyli na 3 godziny przed snem. Nie robię się głodna do czasu nocnego odpoczynku i przebiega on bez zakłóceń. Możesz też podać pastę fasolową jak moi znajomi – na mini kanapeczkach z krakersów lub chleba pumpernikiel.

Inne warianty pasty fasolowej à la smalec

Zamiast pora możesz użyć cebuli i taki dodatek znajdziesz w wielu przepisach na warzywny smalec. Ja wolę pora, bo jego zielona część często zostaje mi niewykorzystana po przyrządzaniu rosołu. Zamiast ją mrozić na kolejny bulion, od razu zużywam w ten smaczny sposób. Lubię, gdy nic się nie marnuje.

Ciekawą wersją pasty fasolowej jest też ta z dodatkiem gruszki zamiast jabłka. Owoc również trzeba zetrzeć na tarce, a dusi się go nieco dłużej i z dodatkiem czegoś kwaśnego np. soku z cytryny lub octu jabłkowego lub winnego.

Czytaj też:
Tę pastę na kanapki robię latem z taniego warzywa. Zamykam ją też do słoika i zajadam cały rok
Czytaj też:
Do pasty jajecznej dodaję dwa tajne składniki. To najlepsze smarowidło do kanapek dla mojej rodziny