Z buraków, sera i szpinaku robię ekspresowy dodatek do obiadu. Wystarczy wszystko zapiec i gotowe

Z buraków, sera i szpinaku robię ekspresowy dodatek do obiadu. Wystarczy wszystko zapiec i gotowe

Dodano: 
Buraki ze szpinakiem i fetą
Buraki ze szpinakiem i fetą Źródło: Katarzyna Świerczyńska
Jeśli znudziły ci się tradycyjne surówki, albo nie masz czasu na tarcie i krojenie warzyw, to ta propozycja jest dla ciebie. To zapiekane buraki ze szpinakiem i fetą: danie, które robi się samo.

Ten ekspresowy dodatek do obiadu powstał przypadkiem, kiedy nie bardzo miałam czas na długie stanie przy garnkach, a chciałam razem z mięsem i ziemniakami podać bliskim także porcję warzyw. W lodówce miałam gotowe buraki w talarkach kupione w markecie i paczkę szpinaku. Na półce leżało też opakowanie fety. To wystarczyło – nim przygotowałam ziemniaki i mięso, dodatek z warzyw był już gotowy.

Jak zrobić buraki ze szpinakiem i fetą?

Tu nie ma żadnej wielkiej filozofii: wrzucasz wszystko do naczynia żaroodpornego, dodajesz chlust oliwy, przyprawy i wstawiasz do pieca na ok. 15-20 minut. Chodzi o to, aby szpinak stracił swoją objętość, a feta nabrała kremowej konsystencji. Po wyjęciu z piekarnika wystarczy wszystko wymieszać i dodatek do obiadu gotowy. Możesz takie buraczki dodatkowo skropić sokiem z cytryny i posypać posiekaną natką pietruszki.

Rada: do buraczków przed pieczeniem można dodać także czosnek, wówczas przeciśnij przez praskę dwa ząbki i wymieszaj z plasterkami buraków.

Przepis: Buraki ze szpinakiem i fetą

Zapiekane warzywa z serem.

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Wegetariańska
Czas przygotowania
5 min.
Czas gotowania
20 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
373 w każdej porcji

Składniki

  • 400 g ugotowanych buraczków
  • 200 g szpinaku baby
  • 200 sera feta
  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie daniaSzpinak, pokrojone w talarki buraczki oraz pokruszoną fetę ułóż w naczyniu żaroodpornym. Skrop obficie oliwą, dopraw solą i pieprzem. Zapiekaj ok. 20 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza.
  2. Serwowanie dania
    Serwowanie dania
    Po wyjęciu z piekarnika rozgnieć fetę widelcem i wymieszaj całość. Podawaj jako dodatek do obiadu lub samodzielne danie.

Jak podawać zapiekane buraki ze szpinakiem?

Ja potraktowałam buraki ze szpinakiem jako porcję warzyw do obiadu. Moi bliscy zjedli je z kawałkiem panierowanej polędwiczki z kurczaka i ziemniakami. Ja mięsa nie jem, więc na talerzu miałam sporą porcję buraczków ze szpinakiem i fetą.

Tak przygotowane buraczki można podać z dowolnym mięsem lub rybą. Ale mogą być także daniem same w sobie, bo dzięki kremowej fecie, która otula buraczki i szpinak niczym sos, są naprawdę bardzo sycące. Możesz zaserwować warzywa z kromką dobrego chleba albo chrupiącą grzanką przyrumienioną na odrobinie masła. Ja tego typu dania lubię dodatkowo posypać prażonymi orzechami (tu idealnie będą pasowały orzechy włoskie) lub ziarnami, np. dyni czy słonecznika.

Czytaj też:
Ta fit sałatka zachwyca kolorami i smakiem. Robi się ją ekspresowo
Czytaj też:
Kroję cukinię na plasterki i w 30 minut mam pyszną przekąskę na ciepło. Najprostszy przepis na cukinię z patelni bez panierki