Włóż monetę do zamrażarki. Ten szalony patent chroni przed zatruciem

Włóż monetę do zamrażarki. Ten szalony patent chroni przed zatruciem

Dodano: 
Moneta w zamrażarce
Moneta w zamrażarce Źródło: Katarzyna Świerczyńska
Jedna moneta w zamrażarce może uchronić przed zatruciem. Jak to możliwe? Ten patent, choć może się wydawać z pozoru dziwny lub wręcz szalony, naprawdę działa.

Wszystkie poradniki dotyczące bezpieczeństwa żywności jak mantrę powtarzają, aby nigdy nie zamrażać powtórnie rozmrożonej żywności, a na pewno takich produktów już nie jeść. Tylko nie zawsze jesteś to w stanie skontrolować, np. jeśli podczas twojego urlopu była przerwa w dostawie prądu. I tu z pomocą przychodzi moneta w zamrażarce.

Po co wkładać monetę do zamrażarki?

Moneta w zamrażarce w bardzo łatwy sposób pozwoli sprawdzić, czy mrożonki były cały czas we właściwej temperaturze. Wystarczy położyć monetę na pojemniku z zamrożoną wodą. Jeśli będzie przerwa w dostawie prądu i woda zacznie się rozmrażać, to moneta opadnie – jeśli po przyjeździe z urlopu zobaczysz, że moneta jest w lodzie, lub wręcz na dnie pojemnika, to znak, że mrożonki musiały się na jakiś czas rozmrozić. Zresztą wcale nie trzeba wyjeżdżać na długi urlop – przerwa w dostawie prądu może się zdarzyć nawet wtedy, kiedy jesteś w pracy, a moneta idealnie pokaże, że taki problem miał miejsce.

Dlaczego nie można ponownie zamrażać żywności?

Nawet częściowe rozmrożenie produktów może sprawić, że na żywności zaczną namnażać się bakterie, a to już prosta droga do zatrucia pokarmowego. Najważniejsze zasady dotyczące bezpiecznego mrożenia przypomina na swoich stronach Wojewódzka Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna we Wrocławiu.

  • Utrzymuj w zamrażarce stałą temperaturę. Powinno to być minimum -18 stopni Celsjusza.
  • Nie wkładaj do zamrażarki ciepłych produktów. Mogą sprawić, że inne rzeczy w zamrażarce częściowo się rozmrożą i zaczną namnażać się bakterie.
  • Jeśli masz taką możliwość, podziel zamrażarkę tak, aby produkty typu surowe mięso i ryby, były w innej komorze, niż owoce czy warzywa.
  • Nie wrzucaj produktów luzem do zamrażarki. Wykorzystaj do przechowywania specjalne pojemniki lub torebki do mrożenia.
  • Zawsze napisz na opakowaniu datę mrożenia. Będziesz wiedzieć, jak długo możesz przechowywać dany produkt.
  • Nie zamrażaj ponownie rozmrożonych produktów.
Czytaj też:
Tych produktów nie wolno mrozić. Na liście majonez i niektóre napoje

Czytaj też:
Mrożenie warzyw w domu. Tych zasad przestrzegaj, a się nie posklejają i będą smaczne

Źródło: smaki.pl, Berliner Kurier, WSSE Wrocław