Te placuszki jogurtowe robię zawsze wtedy, kiedy mam ochotę na coś słodkiego, a szafki świecą pustkami. Pieczenie ciast i robienie innych deserów zajmuje czas, a tym przysmakiem cieszysz się już po 5 minutach. Wystarczy, że masz w kuchni kilka podstawowych składników, bo samo przygotowanie słodkich placków jest nie tylko ekspresowe, ale i dziecinnie proste. Ja traktuję te placki jako deser czy słodką przekąskę, ale można też je podać jako słodki posiłek na śniadanie czy nawet obiad.
Jak zrobić placuszki jogurtowe?
Te słodkie placki wychodzą niesamowicie puszyste dzięki dodatkowi kwaśnego jogurtu, który reaguje z sodą. Samo zrobienie ciasta nie wymaga żadnych specjalnych zabiegów: ja zwykle mieszam energicznie wszystkie składniki widelcem w kubku, a potem wylewam na patelnię. Z podanego przepisu możesz zrobić jeden większy, bardzo puszysty placek albo kilka mniejszych.
Przepis: Puszyste placki jogurtowe
Ekspresowe placki na słodko.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Wegetariańska
- Czas przygotowania
- 1 min.
- Czas gotowania
- 4 min.
- Liczba porcji
- 1
- Liczba kalorii
- 327
Składniki
- 1 jajko
- 2 czubate łyżki mąki
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- 1/2 łyżeczki sody
- 3 łyżeczki cukru
dodatkowo:
- olej lub masło klarowane do smażenia
Sposób przygotowania
- Robienie ciastaWymieszaj wszystkie składniki na gładkie ciasto.
- Smażenie plackówNa patelni rozgrzej odrobinę tłuszczu. Wyłóż porcje ciasta na rozgrzaną patelnię i smaż na złoto z obu stron.
Jeśli chcesz, aby było naprawdę słodko, możesz zrobić jeszcze karmelową skórkę. Kiedy przewrócisz placuszki na patelni na drugą stronę, posyp je cukrem i ponownie potem przewróć, a cukier się rozpuści i stworzy słodką, karmelową powłokę (można wtedy dodać na patelnię także odrobinę masła). Uważam, że w takiej wersji do placuszków jogurtowych nie trzeba już nic innego dodawać, bo same w sobie smakują rewelacyjnie.
Z czym podać słodkie placki?
Placuszki jogurtowe możesz podać ze swoimi ulubionymi dodatkami. Możesz posypać je odrobiną cukru pudru i zaserwować ze świeżymi owocami. Doskonale smakują podane z owocowym dżemem czy konfiturą, pasują tu także kremy czekoladowo-orzechowe. Placki można także podać z jogurtem albo odrobiną śmietany.
Ja obowiązkowo robię do takich placków filiżankę małej czarnej i nic więcej do szczęścia mi nie potrzeba.
Czytaj też:
Ta tarta jest lepsza niż niejeden sernik. Sekretem smaku są dwa letnie owoceCzytaj też:
To dlatego naleśniki mojej babci zawsze były miękkie i puszyste. Różnicę robił lubiany nabiał