Te drożdżówki ze śliwkami zajadają ze smakiem nawet ci, którzy twierdzą, że za drożdżowym ciastem nie przepadają. To przepis, który testowałam już wiele razy i z różnymi dodatkami, ale przyznam, że wersja z aromatycznymi węgierkami, które w tym sezonie pojawiły się wyjątkowo wcześnie, jest jedną z moich ulubionych.
Jak zrobić drożdżówki ze śliwkami i kruszonką?
Do zrobienia drożdżówek można wykorzystać dowolne śliwki, moim zdaniem jednak najlepsze są pełne smaku węgierki. Samo ciasto wymaga nieco czasu: wyrób je dobrze (ja ułatwiam sobie pracę, korzystając z robota) i daj mu czas na wyrośnięcie. Poza tym przepis jest naprawdę łatwy i nie zdarzyło mi się, aby drożdżówki się nie udały.
Nie wyobrażam sobie takich drożdżówek bez kruszonki. Tu warto zapamiętać jedną prostą zasadę dotyczącą proporcji: 2:1:1 (odpowiednio: mąka, masło, cukier). Znając tę zasadę, możesz wyliczyć składniki kruszonki. To może być np. 100 g mąki, 50 g cukru i 50 g masła (lub jak w przepisie na drożdżówki). Do kruszonki można wykorzystać także cukier brązowy, cukier waniliowy albo dodać mąkę migdałową. Jeśli kruszonki wyjdzie za dużo, możesz ją zamrozić i wykorzystać następnym razem.
Z podanych w przepisie proporcji wychodzi 8 większych lub 10 mniejszych drożdżówek.
Przepis: Drożdżówki ze śliwkami
Prosty przepis na drożdżowe bułeczki z owocami.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 1 godz.
- Czas gotowania
- 25 min.
- Liczba porcji
- 10
- Liczba kalorii
- 326 w każdej porcji
Składniki
- 30 śliwek
- 500 g mąki pszennej
- 1 szklanka ciepłego mleka
- 50 g świeżych drożdży
- 3-4 łyżki cukru
- pół kostki roztopionego masła
- 2 żółtka
- szczypta soli
na kruszonkę:
- 80 g mąki
- 40 g masła
- 40 g cukru
dodatkowo:
- 1 jajko wymieszane z odrobiną mleka
Sposób przygotowania
- Szykowanie zaczynu drożdżowegoMleko delikatnie podgrzej. Drożdże wymieszaj z częścią ciepłego mleka, dodaj łyżkę mąki i część cukru, odstaw na 10 minut, aż zaczyn zacznie pracować. W tym czasie przesiej resztę mąki i rozpuść i przestudź masło.
- Robienie ciastaDo mąki wymieszanej z solą i cukrem dodaj żółtka, ciepłe mleko, żółtka, przestudzone masło i zaczyn drożdżowy. Wyrabiaj wszystko 10 minut mikserem z hakiem do ciasta drożdżowego. Jeśli wyrabiasz ciasto ręcznie, dodawaj masło porcjami, stopniowo wgniatając je w ciasto. Wówczas na wyrabianie poświęć ok. 15 minut. Wyrobione ciasto przykryj ściereczką i odstaw na ok. 40-50 minut do wyrośnięcia.
- Szykowanie owoców i kruszonkiŚliwki wypestkuj i pokrój na połówki lub ćwiartki. Składniki na kruszonkę wymieszaj i odstaw do lodówki.
- Pieczenie drożdżówekPiekarnik rozgrzej do 180 stopni Celsjusza. Ciasto podziel na mniejsze części, formuj kulki i spłaszczone układaj na wyłożonej papierem blasze. Zrób wgłębienia w każdej bułeczce i wypełnij śliwkami. Przykryj drożdżówki i odstaw jeszcze na ok. 10-15 minut do wyrośnięcia. Brzegi drożdżówek posmaruj jajkiem wymieszanym z mlekiem i posyp wszystko kruszonką. Piecz 25 minut.
Drożdżówki ze śliwkami najlepiej smakują tego samego dnia. Podaj je z filiżanką dobrej kawy lub herbaty, albo tak, jak robiła to zawsze moja babcia, czyli ze szklanką zimnego mleka.
Drożdżówki ze śliwkami – inne pomysły
Śliwki to bardzo wdzięczne owoce, które można za każdym razem przygotować w nieco inny sposób. Tym samym za każdym razem drożdżówki będą smakowały nieco inaczej. Śliwki możesz np. oprószyć cynamonem (lub dodać cynamon do kruszonki). Do drożdżówek świetnie pasuje także czekolada: połóż kawałki gorzkiej czekolady razem ze śliwkami na cieście i piecz jak w przepisie. Gotowe drożdżówki możesz także polać lukrem.
Czytaj też:
Biorę ciasto francuskie i jeszcze 2 tanie dodatki. Ekspresowo robię z nich pyszne ciastkaCzytaj też:
Co roku robię ten pyszny dżem i każdy się nim zajada. Przepis prababci jest niezawodny