Biorę ciasto francuskie i jeszcze 2 tanie dodatki. Ekspresowo robię z nich pyszne ciastka

Biorę ciasto francuskie i jeszcze 2 tanie dodatki. Ekspresowo robię z nich pyszne ciastka

Dodano: 
Ślimaczki z rodzynkami
Ślimaczki z rodzynkami Źródło: Shutterstock / pixinoo
Po południu często mam ochotę na słodką przekąskę. Zresztą nie tylko ja, ale i cała moja rodzina. Wtedy często sięgam po gotowe ciasto francuskie. Ostatnio zaskoczyłam wszystkich znanym specjałem w domowym wykonaniu.

Ciastka na przekąskę można kupić. Jednak te zrobione własnoręcznie smakują o wiele lepiej, są świeżutkie i pozbawione zbędnych dodatków. Na dodatek zwykle ich koszt jest o wiele niższy, niż tych ze sklepu. Przekonałam się o tym ostatnio, gdy raz-dwa zamieniłam zwój ciasta francuskiego w pyszne, słodkie ślimaczki. A dołożyłam tylko dwa tanie dodatki.

Czym można nadziać słodkie ślimaczki?

Słodkie ślimaczki z ciasta francuskiego można zrobić z różnymi nadzieniami. Dobrze sprawdzi się tu np. krem czekoladowy, dżem czy powidła. Ciasto francuskie przed zwinięciem można też posmarować: słodkim twarożkiem, jabłkami prażonymi, masą makową lub posypać cynamonem wymieszanym z cukrem. Bardzo smacznym i popularnym farszem jest budyń połączony z rodzynkami. Ten przysmak znany jest w kuchni francuskiej i nie tylko. I dziś właśnie pokażę wam, jak go zrobić.

Jak zrobić słodkie ślimaczki z rodzynkami?

Przygotowanie słodkich ślimaczków z rodzynkami należy zacząć od namoczenia rodzynek i ugotowania budyniu. Ja robię do tych ciastek domowy budyń na żółtkach. Jednak bez problemu możecie go zastąpić tym z torebki – to szybka i tania opcja. Do zrobienia ciastek możecie wykorzystać dowolne, gotowe ciasto francuskie. Jeśli zależy wam na jakości, wybierzcie takie z dodatkiem masła (takie ciasto francuskie najczęściej jest sprzedawane w dziale mrożonek).

Przepis: Słodkie ślimaczki z budyniem i rodzynkami

Ślimaczki z ciasta francuskiego z dodatkiem budyniu i rodzynek

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Francuska
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
25 min.
Liczba porcji
10
Liczba kalorii
220 w każdej porcji

Składniki

  • 250 g gotowego ciasta francuskiego
  • 1/2 szklanki rodzynek
  • 1 jajko
  • 1 łyżka mleka

Na krem budyniowy:

  • 1 szklanka mleka
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie dodatkówRodzynki opłucz, zalej dobrze ciepłą wodą, odstaw na 10-15 minut do namoczenia. Po tym czasie odcedź je i osącz. W rondelku wymieszaj mleko z żółtkami, cukrem, cukrem waniliowym, mąką pszenną i kukurydzianą. Całość podgrzewaj na niedużym ogniu, często mieszając, aż masa się zagotuje. Potem gotuj na małym ogniu, aż krem zgęstnieje. W tym czasie cały czas go mieszaj. Budyń wystudź.
  2. Formowanie ciastekPiekarnik rozgrzej do 200 stopni Celsjusza. Ciasto rozwiń, posmaruj budyniem, a potem posyp rodzynkami. Zwiń dość ścisłą roladę wzdłuż dłuższego boku. Rulon pokrój na plastry o szerokości ok. 2,5 cm.
  3. Pieczenie ciastekBlachę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Ułóż na niej ślimaczki przekrojem do góry. Posmaruj je jajkiem rozkłóconym z mlekiem. Piecz 15-20 minut, aż ciasto ładnie się zrumieni.

Czym udekorować słodkie ślimaczki?

Słodkie ślimaczki z rodzynkami po ułożeniu na blasze warto posmarować rozkłóconym jajkiem. Dzięki temu ciasto lepiej będzie się trzymało i stanie się błyszczące. Dodatkowo można je też posypać cukrem, jednak nie jest to konieczne. Po upieczeniu i wystudzeniu, ślimaczki z rodzynkami można ozdobnie polać lukrem albo polewą z białej czekolady.

Czytaj też:
Upiekłam ciasto francuskie i przełożyłam je prostym kremem. Ten deser smakował obłędnie
Czytaj też:
Zamiast biec do cukierni, zrób te szybkie ciastka. Wystarczy ciasto francuskie i dwa dodatki