Słodkie śniadanie kojarzy się z nadmiarem kalorii i niezbyt zdrowym posiłkiem. Jednak wcale tak nie musi być. Wszystko zależy od tego, z jakich składników skomponujecie słodkie śniadanie. Dziś mam dla was propozycję niezwykle smaczną i prostą do przygotowania. Będzie to słodka pasta do pieczywa. Jestem pewna, że pokochacie ją od pierwszego kęsa.
Z jakich zdrowych składników zrobić słodką pastę do pieczywa?
Śniadanie powinno być wartościowym posiłkiem i nie dostarczać pustych kalorii. Jeśli więc chcecie przygotować pastę do pieczywa na słodko, wykorzystajcie zdrowe składniki, które dadzą się zblendować na gładką masę. Doskonałą bazą do słodkiej pasty będzie twaróg. Dodatkiem nadającym paście smak i kremową konsystencję będzie banan. Najlepiej dobrze dojrzały, który jest naturalnie słodki i łatwo go rozgnieść. Do pasty dodamy też trochę mleka skondensowanego. Jego dodatek wzmocni mleczny i słodki smak pasty, a jednocześnie ułatwi połączenie składników.
Jak zrobić słodką pastę do pieczywa?
Słodką pastę robi się ekspresowo. W misce wystarczy umieścić potrzebne składniki i zblendować je na gładką masę. Jeśli pasta jest dla was zbyt rzadka, możecie dodać do niej trochę więcej twarogu, a gdy zbyt gęsta – nieco więcej skondensowanego mleka.
Przepis: Słodka pasta do pieczywa
Pasta do pieczywa z twarogu, banana i mleka skondensowanego
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 5 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 125 w każdej porcji
Składniki
- 200 g twarogu
- 1 dojrzały banan
- 2-3 łyżki słodzonego mleka skondensowanego
Sposób przygotowania
- Blendowanie składnikówTwaróg pokrusz wprost do miski. Dodaj kawałki banana i 1-2 łyżki mleka skondensowanego. Składniki zblenduj na gładką masę. W razie potrzeby dodaj do pasty nieco więcej mleka.
- Użycie pastyPastą smaruj bułki, kromki pszennego chleba lub pieczywa tostowego. Możesz ją też podać na grzankach z bułki, a także użyć do posmarowania naleśników czy gofrów.
Inne warianty słodkiej pasty do pieczywa
Jeśli nie macie jakiegoś składnika przewidzianego do przygotowania pasty, jej skład możecie nieco zmodyfikować. I tak zwykły twaróg możecie zastąpić np. twarożkiem ziarnistym, kanapkowym lub homogenizowanym o naturalnym smaku. W roli słodzika doskonale sprawdzi się też miód lub syrop klonowy. A zamiast banana możecie użyć np. mango czy 2 moreli.
Czytaj też:
Genialną pastę kanapkową zrobisz z kilku tanich składników. Idealna nie tylko na śniadanieCzytaj też:
Tę pyszną pastę zjadłam ostatnio w libańskiej restauracji. Szef kuchni wyjawił mi przepis