Najlepsze naleśniki bezglutenowe robię z tej mąki. Poznaj sekret przepisu na ten przysmak

Najlepsze naleśniki bezglutenowe robię z tej mąki. Poznaj sekret przepisu na ten przysmak

Dodano: 
Naleśniki
Naleśniki Źródło: Shutterstock / Danilova Janna
Naleśniki możesz podawać z różnymi dodatkami. Co więcej, delikatne placki doskonale sprawdzają się jako danie na śniadanie, obiad i kolację. Poznaj sprawdzony przepis na gryczane naleśniki bezglutenowe.

Bezglutenowe naleśniki cieszą się ogromną popularnością nie tylko wśród osób na diecie eliminacyjnej. Ciasto na naleśniki z mąką gryczaną ma wysokie wartości odżywcze i bardzo przyjemny smak. Nie musisz się obawiać, że brak glutenu wpłynie na konsystencję ciasta. Poniższy przepis pozwala usmażyć gryczane naleśniki, które są elastyczne, miękkie i nie pękają podczas składania.

Warto wiedzieć, że mąkę gryczaną można zrobić w domu z prażonej (ciemnej) i nieprażonej (jasnej) kaszy gryczanej. Wystarczy zmielić suchą kaszę za pomocą mocnego blendera kielichowego lub innego urządzenia. Mąka gryczana z nieprażonej kaszy gryczanej ma delikatniejszy smak. Mąka z kaszy prażonej ma bogatszy i bardziej wyrazisty smak.

Jak zrobić gryczane naleśniki?

Przepisy na naleśniki różnią się nie tylko rodzajem mąki, ale także innych dodatków. Poniższy przepis zawiera mleko i jajka, ale znajdziesz pod nim także kilka wskazówek, dzięki którym usmażysz wegańskie naleśniki gryczane oraz naleśniki gryczane bez jajek i bez mleka.

Wskazówka: jeżeli dopiero zaczynasz stosować dietę bezglutenową i nie masz wyrobionych odpowiednich nawyków, dzięki którym można znaleźć gluten nawet w bezglutenowych produktach, pamiętaj o jednej rzeczy – mąka gryczana może zawierać śladowe ilości glutenu, jeżeli pochodzi z młyna, w którym przetwarzana jest również m.in. pszenica. Koniecznie zwróć uwagę, czy na opakowaniu produktu znajduje się informacja na ten temat.

Porada: jeżeli chcesz zmniejszyć ilość tłuszczu do smażenia, to dodaj do ciasta 1 łyżkę oleju i usmaż naleśniki na suchej patelni z nieprzywierającą powłoką.

Przepis: Naleśniki gryczane

Z poniższych proporcji składników usmażysz około 15 cienkich naleśników o średnicy 20 cm.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
20 min.
Liczba porcji
4

Składniki

  • 3/4 szklanki mąki gryczanej
  • 2 średnie jajka
  • 150 ml mleka
  • 150 ml wody gazowanej
  • 2-3 łyżki klarowanego masła lub oleju do smażenia
  • sól

Sposób przygotowania

  1. Uszykowanie ciastaDo miski wbij jajka. Dodaj mleko i wodę gazowaną. Wodę gazowaną możesz zastąpić zwykłą wodą lub zrobić ciasto z dodatkiem samego mleka (300 ml). Wymieszaj mokre składniki ciasta naleśnikowego rózgą kuchenną lub mikserem – wymieszanie mokrych składników przed dodaniem mąki sprawia, że ciasto jest bardziej puszyste. Polecam intensywnie mieszać lub miksować mokre składniki do momentu, aż na mleku pojawi się pianka. Do mokrych składników dodaj mąkę gryczaną oraz sól i ponownie wymieszaj rózgą kuchenną/mikserem. Gdy ciasto będzie miało jednolitą konsystencję, odstaw je na 10 minut w ciepłe miejsce.
  2. Smażenie naleśnikówRozgrzej patelnię z cienkim dnem i posmaruj ją niewielką ilością tłuszczu – możesz w tym celu użyć silikonowego pędzelka. Na środek patelni wlej porcję ciasta i rozprowadź ją po całej powierzchni, wykonując patelnią okrężne ruchy. Smaż placki na średnim ogniu z obu stron na złoty kolor. Naleśniki przewracaj na drugą stronę, gdy spód placka całkowicie się zetnie. Gotowe naleśniki odkładaj na deskę do krojenia lub odwrócony do góry dnem talerz. Możesz poczekać, aż całkowicie ostygną lub letnie smarować farszem i zwijać w rulon, trójkąty bądź kopertę.

Z czym podawać gryczane naleśniki?

Smak naleśników gryczanych doskonale komponuje się zarówno ze słodkimi, jak i wytrawnymi farszami m.in. ze słodkim twarogiem, dżemami, konfiturami, miodem, świeżymi owocami i bitą śmietaną, musami owocowymi oraz kremem czekoladowym. Możesz też podawać naleśniki gryczane z szynką, żółtym serem i pieczarkami, farszem z gotowanych ziemniaków, twarogu i podsmażonej cebulki oraz smażonego kurczaka, żółtego sera, papryki, pomidorów i kukurydzy.

Naleśniki gryczane nadają się także do przygotowania tradycyjnych krokietów z kapustą, grzybami bądź mięsem. Krokiety można smażyć i zapiekać bez panierki oraz z panierką.

Pokrojonym na cienkie paseczki ciastem naleśnikowym możesz zastąpić dodawany do zupy ryż lub makaron.

Jak zrobić wegańskie naleśniki gryczane?

Wegańskie naleśniki nie zawierają produktów pochodzenia zwierzęcego. Mleko krowie możesz zastąpić „mlekiem” roślinnym np. napojem owsianym, który jest bezglutenowy. Do naleśników na słodko możesz użyć bardziej wyrazistego w smaku napoju roślinnego np. migdałowego lub kokosowego.

Jajko możesz zastąpić 2 płaskimi łyżeczkami mielonego siemienia lnianego, które trzeba wymieszać z 3 łyżkami zimnej wody. Wymieszany z wodą len odstaw na chwilę, żeby wytworzył śluz – podane proporcje siemienia lnianego i wody pozwalają zastąpić 1 jajko, więc do przygotowania naleśników z powyższego przepisu w wersji wegańskiej, potrzebujesz 4 płaskich łyżeczek mielonego lnu i 6 łyżek wody.

Jeżeli chcesz zrobić naleśniki jedynie bez mleka, to dodaj samą wodę lub roślinny zamiennik mleka krowiego; naleśniki z krowim mlekiem, ale bez jajka, przygotujesz, dodając jedynie rozrobione w wodzie siemię lniane.

Czytaj też:
Te naleśniki są wyjątkowo delikatne i pachną masłem. Do ciasta dodaję nietypowy składnik
Czytaj też:
Naleśniki z tym nietypowym farszem są doskonałe na obiad i kolację. To danie za grosze