Masa jajeczna z dodatkiem mąki otula plasterki cukinii niczym delikatne ciasto i tworzy zaskakująco smaczną kompozycję. Zapiekana cukinia w tej wersji jest idealna na kolację, to jednocześnie danie, które nie zrujnuje portfela.
Jak zrobić cukinię zapiekaną z jajkiem?
Przygotowanie tego dania jest banalnie proste. Wystarczy wymieszać plasterki cukinii z masą z jajek i mąki, a następnie zapiec. To danie, które najlepiej smakuje podane od razu, na gorąco. Aby dodać całemu daniu koloru, możesz jednocześnie wykorzystać cukinię żółtą oraz zieloną.
Przepis: Cukinia zapiekana z jajkiem
Prosta zapiekanka z cukinii.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Wegetariańska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 20 min.
- Liczba porcji
- 2
- Liczba kalorii
- 271 w każdej porcji
Składniki
- 1 cukinia
- 2 jajka
- 2 łyżeczki mąki
- sól, pieprz
- 1 łyżka oliwy
Sposób przygotowania
- Szykowanie składnikówCukinię pokrój w cienkie paski, dopraw solą i pieprzem. Jajko rozmąć z mąką. Paski cukinii wrzuć do masy jajecznej i wymieszaj. Naczynie do zapiekania wysmaruj oliwą i przełóż do niego cukinię.
- Pieczenie cukiniiZapiekaj cukinię ok. 20 minut w temperaturze 190 stopni Celsjusza.
Zapiekaną cukinię podaj z kleksem kwaśnej śmietany albo z gęstym jogurtem greckim. Dobrze smakuje również w towarzystwie prostych sosów na bazie jogurtu, np. czosnkowego albo koperkowego.
Inne pomysły na zapiekaną cukinię z jajkiem
Przepis na zapiekaną cukinię z jajkiem możesz modyfikować w zależności od upodobań i tego, co akurat masz w kuchni pod ręką. My proponujemy, aby do masy jajecznej dorzucić jeszcze odrobinę tartego parmezanu albo innego, wyrazistego sera. Również gotowe danie można posypać parmezanem lub ulubionym żółtym serem. Do masy jajecznej można dodać również inne przyprawy, które podkręcą smak dania. Świetnie pasują tu zioła typu oregano, tymianek czy bazylia. Pikanterii daniu doda ostra papryczka: posiekaj ją drobno i wymieszaj przed pieczeniem razem z cukinią i masą jajeczną.
Taka cukinia może być daniem głównym, ale może być też lekkim i oryginalnym dodatkiem do mięs. Wówczas możesz podać ją do obiadu. Po upieczeniu posyp ją świeżym koperkiem albo szczypiorkiem i zaserwuj np. z kotletami drobiowymi albo mięsem z grilla. Zapiekana cukinia świetnie smakuje także z rybą (np. pieczonym pstrągiem czy smażonymi filetami z ryb morskich). W takim zestawieniu możesz po upieczeniu oprószyć ją niewielką ilością skórki otartej c cytryny (lub dodać skórkę z cytryny do śmietany czy jogurtu, z którymi serwujesz danie).
Czytaj też:
Jasiek Kuroń wziął zwykłą cukinię i zrobił danie jak z najlepszej restauracji. Ten przepis to złoto!Czytaj też:
Do zupy z cukinii dodaję jeden banalny składnik. Smakuje tak, że każdy prosi o dokładkę