Cukinia to popularne i tanie warzywo, z którego można zrobić przepyszne zupy. Zupa z cukinii może być przyrządzona na wiele sposobów, a ten przepis to lekka, letnia odmiana tradycyjnej zupy jarzynowej. Z cukinią smakuje zupełnie inaczej.
Jak zrobić zupę jarzynową z cukinią?
Ta zupa gotuje się tak długo, ile czasu potrzeba, aby ziemniaki były miękkie. Przesmażenie warzyw na samym początku sprawia z kolei, że zupa zyskuje głębszy aromat. Do zrobienia zupy można wykorzystać dowolną cukinię: żółtą albo zieloną.
Rada: jeśli masz w domu gotowy bulion warzywny albo drobiowy, możesz wykorzystać go zamiast wody, twoja zupa będzie wówczas jeszcze lepsza.
Ilość wody podana w przepisie jest orientacyjna: woda powinna przykryć warzywa w garnku (łącznie z ziemniakami i cukinią), ale nie powinno jej być zbyt dużo.
Przepis: Zupa jarzynowa z cukinią
Lekka zupa z letnich warzyw.
- Kategoria
- Zupa
- Rodzaj kuchni
- Wegańska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 20 min.
- Liczba porcji
- 2
- Liczba kalorii
- 433 w każdej porcji
Składniki
- 1 cukinia
- 2 ziemniaki
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 litr wody
- 4 gałązki koperku
- 2 liście laurowe
- 2 kulki ziela angielskiego
- sól, pieprz
- 6 łyżek oliwy z oliwek
Sposób przygotowania
- Szykowanie składnikówCukinię, marchewkę i pietruszkę pokrój w kostkę, cebulę w piórka. Ziemniaki obierz i pokrój w drobną kostkę. Na dnie garnka rozgrzej oliwę, wrzuć liście laurowe, ziele angielskie, marchewkę i pietruszkę. Smaż chwilkę, aż warzywa się lekko zrumienią, dodaj cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek i smaż, aż cebula się zeszkli.
- Gotowanie zupyZalej przesmażone warzywa wodą, dodaj ziemniaki, a po około 5-10 minutach cukinię. Gotuj wszystko razem, aż ziemniaki będą miękkie. Dopraw do smaku, dodaj posiekany koperek.
Jeśli mimo wszystko wolisz zupy kremy, zmiksuj jarzynową z cukinią na gładko. Pamiętaj tylko o uprzednim wyjęciu liści laurowych i kulek ziela angielskiego. Zupę można również zabielić śmietaną.
Inne pomysły na jarzynową z cukinią
Ta zupa z pysznymi kawałkami warzyw może mieć wiele odsłon, wszystko zależy od tego, jakie warzywa akurat masz pod ręką. Do naszego zestawu możesz dorzucić także seler, kolorową paprykę, fasolkę szparagową, kalafior, rzodkiewkę czy posiekaną sałatę rzymską (bardzo polecamy dodawać ją do zup).
Do gotowej, gorącej zupy można dodać jeszcze świeży, przeciśnięty przez praskę czosnek, który doda jej pikanterii. Do jarzynowej z cukinią i czosnkiem można dodać przed podaniem pokrojony w kostkę, żółty ser.
Tę zupę z cukinii można zrobić także z dodatkiem pomidorów. Wówczas obrane ze skórki i pokrojone w kostkę pomidory, dorzuć do garnka po tym, jak zeszkli się cebula.
Czytaj też:
Do zupy z cukinii dodaję jeden banalny składnik. Smakuje tak, że każdy prosi o dokładkęCzytaj też:
To nie jest zwykła mizeria. Ta szybka sałatka z dwóch rodzajów ogórków smakuje rewelacyjnie