Wyrazista w smaku kiełbasa chorizo, dużo cebuli i dużo papryki. To jest sekret tego dania. Jajka sadzone po hiszpańsku to jeden z przepisów, które na swojej stronie poleca Robert Makłowicz, dziennikarz i twórca kulinarnych programów. Przyrządzenie dania nie jest trudne, a jajkami sadzonymi według tej receptury naje się cała rodzina.
Jak zrobić jajka sadzone po hiszpańsku?
Robert Makłowicz zawsze zwraca uwagę na jakość produktów. Dlatego podkreśla, aby do zrobienia jajek sadzonych po hiszpańsku użyć jedynie jaj ekologicznych lub tych z wolnego wybiegu. Wszystkie dodatki należy podsmażyć na patelni, a dopiero na koniec, kiedy cały płyn dobrze odparuje, wbić jajka i już tylko cierpliwie czekać, aż się zetną. To danie można porównać do bliskowschodniej szakszuki, jednak dodatki sprawiają, że przenosi nas do pełnej smaków i kolorów Hiszpanii.
Najważniejszy składnik to kiełbasa chorizo, czyli hiszpańska kiełbasa wieprzowa z wędzoną papryką. Jej charakterystyczny wygląd i smak sprawiają, że nikt nie będzie miał wątpliwości, z jakiego regionu Europy jest to danie.
Przepis: Jajka sadzone po hiszpańsku
Przepis Roberta Makłowicza na jajka z chorizo.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Hiszpańska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 361 w każdej porcji
Składniki
- 8 jajek
- 3 łyżki oliwy
- 2 cebule
- 2 różnokolorowe papryki
- 100 g paprykowanej hiszpańskiej kiełbasy chorizo
- 2 dojrzałe pomidory
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Szykowanie składnikówNa dużej patelni rozgrzej oliwę, dodaj pokrojoną w półplasterki cebulę. Smaż, aż się zeszkli. Dodaj pokrojone w paski papryki, duś kilka minut, dołóż pokrojoną w plasterki kiełbasę chorizo, a po kilku minutach obrane ze skórki, pokrojone w kawałki pomidory. Duś, aż płyn wyparuje z patelni, a wszystkie składniki zmiękną.
- Smażenie jajekNa patelnię wbij jajka, a gdy białko się zetnie, dopraw do smaku solą i pieprzem.
Gotowe danie można posypać posiekaną natką pietruszki oraz szczypiorkiem.
Inne pomysły na jajka sadzone po hiszpańsku
Inną wersję jajek sadzonych po hiszpańsku pokazała w jednym ze swoich programów Magda Gessler. Takie jajka pojawiły się w menu ratowanej przez nią restauracji. Tam jednak było to jajko sadzone smażone na głębokim tłuszczu, podawane na grzance posmarowanej słodką, aromatyczną pastą pomidorową (zrobioną z pomidorów, dużej ilości szalotki i aromatycznych przypraw, takich jak papryka i oregano). Magda Gessler do swojego dania dodała również czosnek i kapary. Jajka sadzone według jej przepisu można zrobić podobnie jak te Makłowicza: czyli wbić je bezpośrednio do pomidorowego sosu i czekać, aż się zetną.
Czytaj też:
Polacy dodają to do leczo, a psuje smak dania. Zrobiłam leczo z przepisu Roberta Makłowicza i wyszło pyszneCzytaj też:
Ewa Wachowicz pokazała patent na smaczny obiad. Tej wytrawnej zapiekance trudno się oprzeć