Cukier za darmo to promocja 5+5 gratis. Trzeba jednak się pospieszyć, ponieważ obowiązuje jedynie w poniedziałek 22 lipca. To dobra okazja, żeby zrobić zapas cukru, który w sezonie na przetwory w wielu domach schodzi szybciej niż zwykle.
Tani cukier w Lidlu – jak dostać 10 kg za darmo?
Promocja na cukier 5+5 gratis jest skierowana do posiadaczy aplikacji Lidl Plus (można ją pobrać za darmo). W aplikacji znajduje się specjalny kupon, który należy aktywować. Jeśli włożysz do koszyka 10 kilogramów cukru, pięć opakować zostanie policzonych za darmo, a należy dodać, że cena regularna cukru to 4,49 zł (w promocji jest cukier marek Polski Cukier oraz Kuchnia Lidla). Promocja ma swoje limity: na jeden kupon można otrzymać maksymalnie 10 kg darmowego cukru, a to oznacza, że można kupić w sumie 20 kilogramów. Przy tej promocji kilogram cukru będzie kosztował średnio niewiele ponad 2 zł.
Czy cukier może się zepsuć?
Oferta na cukier za darmo to dobra okazja, żeby zrobić zapas w domowej spiżarni. Tym bardziej że cukier, podobnie jak sól, należy do tych produktów, które nie mają daty trwałości. Możesz więc przechowywać cukier jak długo, jak chcesz. Nie oznacza to jednak, że z produktem nic się nie może stać. Niewłaściwie przechowywany cukier może nabrać wilgoci i się zbrylić. Nie jest to jednak wada, która sprawia, że nie można go używać. Aby cukier pozostał sypki, należy go trzymać w suchym miejscu. Jeśli twoja kuchnia lub spiżarnia jest wilgotna, najlepiej przełożyć opakowania z cukrem do szczelnego pojemnika do przechowywania. Można także przesypać cukier do takich pojemników. Kiedy jednak cukier się zbryli, można go uratować, wrzucając do torebki lub pojemnika z cukrem kawałek suchej kromki chleba, która wyciągnie z niego wilgoć.
Największym problemem dla cukru są szkodniki, przede wszystkim mole spożywcze. Jeśli mole zalęgną się w cukrze, nadaje się on do wyrzucenia.
Czytaj też:
Ewa Wachowicz pokazała, jak szybko zrobić pyszny letni dżem. Jej patent to mistrzostwo świataCzytaj też:
Do nalewki z jagód dodaję dwa nietypowe składniki. Każdy pyta, co robię, że jest tak dobra