Panierowane piersi z kurczaka nigdy nie smakowały tak dobrze. Ten prosty patent mam od znajomego

Panierowane piersi z kurczaka nigdy nie smakowały tak dobrze. Ten prosty patent mam od znajomego

Dodano: 
Panierowany filet z piersi kurczaka
Panierowany filet z piersi kurczaka Źródło: Shutterstock / nelea33
Kotlety drobiowe to idealne mięso na obiad, a panierowane filety z piersi kurczaka to popisowe danie mojego kolegi, który mięso naciera jednym, prostym dodatkiem.

Odkąd poznałam ten patent, zawsze go stosuję, kiedy moi domownicy mają ochotę na panierowane filety z piersi kurczaka. Takie kotlety drobiowe jadłam lata temu u znajomego, który zaprosił nas na obiad. Zobaczyłam, że naciera mięso masłem i czosnkiem. Ten prosty pomysł dał wprost genialny efekt, bo nigdy wcześniej nie jedliśmy tak dobrych panierowanych kotletów z kurczaka

Jak zrobić panierowane filety z piersi kurczaka z czosnkiem?

W tym daniu nie ma nic skomplikowanego, a jedynym sekretem jest natarcie mięsa przed panierowaniem masłem wymieszanym z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Tak naprawdę możesz zrobić kotlety z kurczaka jak zawsze, a jedyne co zmień, to właśnie dodatek czosnkowego masełka. Masło, którego używasz, powinno być miękkie, wtedy łatwo wymieszasz je z czosnkiem.

Kotlety można usmażyć na maśle klarowanym albo oleju o neutralnym smaku, np. rzepakowym.

Przepis: Panierowane kotlety drobiowe z czosnkiem

Aromatyczne filety z kurczaka w chrupiącej panierce.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
15 min.
Liczba porcji
2
Liczba kalorii
802 w każdej porcji

Składniki

  • 2 filety z kurczaka
  • 2 łyżeczki masła
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz

na panierkę:

  • 6 łyżek bułki tartej
  • 2 łyżki mąki
  • 1 jajko

dodatkowo:

  • olej do smażenia

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie mięsaFilety z kurczaka delikatnie rozbij (najlepiej przez folię). Czosnek przeciśnij przez praskę i wymieszaj z masłem. Wetrzyj palcami w rozbite filety, mięso dopraw solą i pieprzem.
  2. Smażenie kotletówKotlety panieruj kolejno w mące, jajku, bułce i kładź na rozgrzany na patelni olej. Smaż z obu stron na złoto tak, aby mięso w środku nie było surowe (po ok. 7 minut z każdej strony).

Ważne: przy kotletach z mięsa drobiowego bardzo ważne jest, aby mięso było dokładnie usmażone. Jeśli nie masz pewności, rozkrój delikatnie jednego kotleta, aby sprawdzić, czy rzeczywiście mięso w środku jest gotowe. Aby sobie ułatwić smażenie, można też zrobić cieńsze kotlety, wówczas można grubsze kawałki filetów z piersi przekroić w poprzek na pół.

Z czym podawać panierowane filety z piersi kurczaka?

Tu niczym was nie zaskoczę, bo uważam, że proste i sprawdzone rozwiązania są najlepsze. Do dziś pamiętam, że mój znajomy zrobił do swoich kotletów zwykłą mizerię i gotowane ziemniaczki roztłuczone z odrobiną masła i posypane koperkiem. To kotlety idealne właśnie do takiego tradycyjnego obiadu. Oczywiście można je także podać z ryżem albo np. z frytkami.

Jeśli kotlety zostaną ci na drugi dzień, możesz je pokroić w plastry i położyć na kanapki albo dorzucić do sałatki.

Czytaj też:
Taki obiad z kaszą mogę jeść codziennie. Sos z ogórkami kiszonymi smakuje obłędnie
Czytaj też:
Znajomy kucharz zdradził mi, jak zrobić schabowego na cały talerz. Ten trik stosują w restauracjach