Te naleśniki są wyjątkowo delikatne i pachną masłem. Do ciasta dodaję nietypowy składnik

Te naleśniki są wyjątkowo delikatne i pachną masłem. Do ciasta dodaję nietypowy składnik

Dodano: 
Naleśniki drożdżowe
Naleśniki drożdżowe Źródło: Shutterstock / SMarina
Naleśniki drożdżowe to delikatna wersja ulubionego dania moich dzieci. Słodkie ciasto po usmażeniu jest lekkie niczym chmurka, a wykonanie go banalne. Trzeba spróbować.

Naleśniki na słodko w moim domu goszczą dość często. Zwykle po prostu wrzucam do miski składniki i starannie je miksuję, by nadać masie lekkości. Ostatnio jednak trafiłam na przepis, który wymagał wykorzystania drożdży. Wcześniej nie próbowałam poprawiać konsystencji ciasta na naleśniki w ten sposób. Skusiłam się jednak na przygotowanie naleśników drożdżowych. Efekt był fantastyczny.

Jak zrobić naleśniki drożdżowe?

Puszyste naleśniki można uzyskać na wiele sposobów. Tym razem postawiłam na dodatek drożdży piekarniczych. Mikroorganizmy „pracując” w masie, wytwarzają gaz unoszący ją. Tak niesamowicie delikatne ciasto jadłam po raz pierwszy, ale na pewno nie ostatni. Sporządź więc drożdżowy rozczyn w niezbyt ciepłym mleku, połącz go z pozostałymi produktami i usmaż na dobrze rozgrzanej patelni. Gwarantuję, że lepszych naleśników jeszcze nie zrobiłaś.

Przepis: Naleśniki drożdżowe

Puchate i niezwykle przyjemne naleśniki, które oczarują nawet wybrednych.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Międzynarodowa
Czas przygotowania
30 min.
Czas gotowania
10 min.
Liczba porcji
6
Liczba kalorii
512 w każdej porcji

Składniki

  • 14 g drożdży instant
  • 500 ml mleka
  • 400 g mąki pszennej
  • 100 g cukru
  • 60 g masła
  • 3 jajka
  • sól

Sposób przygotowania

  1. Uszykowanie rozczynu drożdżowegoPołowę porcji mleka podgrzej do temperatury 30-35 stopni Celsjusza. Przelej do miski i wsyp po 1 łyżce cukru i mąki pszennej z odmierzonych porcji oraz drożdże. Rozmieszaj. Odstaw na kwadrans.
  2. Robienie ciasta na naleśnikiMasło roztop i przestudź. Mąkę pszenną przesiej przez sito. Jajka utrzyj z cukrem na kogel-mogel. Teraz jednocześnie miksuj masę na wolnych obrotach i dodawaj kolejno rozczyn z drożdży, mąkę, cukier, szczyptę soli, drugą część mleka oraz masło. Gdy uzyskasz jednolite ciasto, odstaw je na 10 minut.
  3. Smażenie naleśnikówRozgrzej patelnię. Wylej na nią porcje masy, rozprowadź równomiernie i smaż na średniej mocy kuchenki przez 1-2 minuty. Obróć i podgrzewaj jeszcze do minuty. Naleśnik przenieś na talerz. Powtarzaj wymienione kroki, aż zużyjesz całą masę.

Jak podać naleśniki drożdżowe?

Naleśniki zostały posłodzone, więc dodatki też wybierz słodkie. Podstaw np. na twaróg wymieszany ze śmietanką lub serek waniliowy i świeże owoce. Dobrym pomysłem jest też podanie tego smakołyku z domowym dżemem lub sosem czekoladowym czy kremem orzechowym typu nutella.

Jeśli chcesz, by naleśniki drożdżowe wyglądały wykwintnie, ułóż je w stos, tworząc tort naleśnikowy. Kolejne smażone placki przekładaj dowolnym kremem, bitą śmietaną lub zwykłym waniliowym twarożkiem czy gęstym jogurtem. Ozdabiaj owocami.

Wskazówki dotyczące naleśników drożdżowych

Do smażenia pysznego słodkiego ciasta nie jest potrzebny tłuszcz. Masło dodane zostało już do masy, więc smarowanie nim patelni niepotrzebnie podniesie wartość kaloryczną dania.

Naleśniki drożdżowe możesz przygotować także zrobić ze świeżych drożdży. Zwykle z nich nie korzystam, bo trudno mi na raz zużyć całą kostkę o masie 100 g, a saszetka z drożdżami instant zawsze zmieści się w szufladzie z przyprawami i poczeka na odpowiedni moment. Na porcję z przepisu wykorzystaj 40 g świeżych drożdży piekarniczych.

Uważaj na temperaturę mleka, którego używasz do zrobienie ciasta na naleśniki. Jeśli przekroczy 40 stopni Celsjusza, drożdże przestaną wykazywać aktywność. Nie będzie więc szansy, by ciasto nabrało oczekiwanej lekkości.

Czytaj też:
Naleśniki bez jajek to przepis nie tylko dla alergików. Zastąp jajka tym produktem, a będą miały idealną konsystencję
Czytaj też:
Smażę naleśniki i przekładam je domową nutellą. Ten tort moi bliscy mogą jeść codziennie