Przepis na te ciasteczka wyjawiła mi znajoma Włoszka. Są o niebo lepsze niż ciastka maślane czy kruche

Przepis na te ciasteczka wyjawiła mi znajoma Włoszka. Są o niebo lepsze niż ciastka maślane czy kruche

Dodano: 
Jedzenie cantucci
Jedzenie cantucci Źródło: Shutterstock / Vladislav Noseek
Cantucci zachwyciły mnie od pierwszego spróbowania. Te nietypowe ciasteczka podała mi poznana na wakacjach Włoszka. Od razu poprosiłam o przepis.

Cantucci — albo cantuccini lub Prato cookies — to pyszne włoskie biszkopty o toskańskich korzeniach. W przeciwieństwie do znanych w Polsce smakołyków przygotowywane są bez masła czy oleju. Zawierają za to sporo niełuskanych migdałów, a czasem i aromatycznej skórki z cytrusów. Jako słodki podwieczorek będą zatem fantastyczne.

Jak zrobić pyszne włoskie ciasteczka?

Cantucci od innych ciastek odróżnia nietypowy sposób wykonania. Najpierw bowiem piecze się całą masę, a potem tnie ją na mniejsze kawałki i jeszcze dalej podpieka, aż się pięknie zezłoci. Ciastka te wychodzą więc twarde i przez to wiele osób uznaje, że coś z nimi jest nie tak. Tymczasem prawda jest zupełnie inna. Aby zjeść tę słodkość, trzeba zanurzyć ją w kawie.

Tak właśnie migdałowy rarytas podała mi Włoszka, którą poznałam podczas wyjazdu do Toskanii. Smak był nieziemski, a receptura, którą dostałam, okazała się banalna. Wzięłam mąkę, cukier, jajka oraz migdały i sprawnie przygotowałam deser, który zachwycił całą moją rodzinę. Tym razem nie miałam pod ręką ekologicznych cytrusów, ale kiedyś i na ten dodatek się skuszę.

Przepis: Cantucci

Pyszne włoskie ciasteczka idealne do popołudniowej kawy.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Włoska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
25 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
429 w każdej porcji

Składniki

  • 100 g migdałów w skórkach
  • 250 g mąki pszennej
  • 150 g cukru
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • sól

Sposób przygotowania

  1. Uszykowanie masyPół porcji migdałów posiekaj. Wsyp je do dużej miski. Do naczynia przesiej mąkę pszenną. Dodaj cukier, proszek do pieczenia, szczyptę soli i pozostałe orzechy. Wbij jeszcze jajka, a następnie zagnieć składniki na jednolitą masę.
  2. Pieczenie cantucciZ ciasta uformujemy wałek o średnicy 4 cm i ułóż go na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Piecz przez 30 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Po tym czasie przenieś ciasto na deskę do krojenia i bardzo ostrym nożem potnij na plastry o grubości do 2 cm. Ułóż je na blasze i piecz przez 12 minut w temperaturze 160 stopni Celsjusza. Obróć wszystkie cantucci i włóż je jeszcze na kolejne 12 minut. Wystudź, nim podasz.

Jak podać cantucci?

Włoszka serwowała mi ciasteczka z kawą, ale są jeszcze inne opcje. Niektórzy zamiast mocnego czarnego naparu sięgają po herbaty. Możesz też – o ile jesteś pełnoletni i pijesz alkohol – pokusić się o zanurzenie cantucci w słodkim winie. Włosi stawiają na Vin Santo, ale każde czerwone, które lubisz, będzie pasowało. Pamiętaj tylko, by raczyć się trunkiem z umiarem – to wciąż produkt szkodliwy. Ponadto jest nieodpowiedni dla dzieci, osób chorych, kobiet w ciąży i matek karmiących.

Cantucci możesz też spróbować zjeść bez dodatków, ale osobiście odradzam. To, którego spróbowałam, było naprawdę twarde i jedzenie go bez „wsparcia” nie było przyjemne. Miałam wrażenie, że stracę ząb lub obetrę sobie podniebienie. W połączeniu z kawą włoskie ciasteczka były o wiele bardziej „przyjazne".

Czytaj też:
Te ciastka owsiane są zdrowe, a zrobisz je w kilkanaście minut. Piekę je, gdy najdzie mnie ochota na słodycze
Czytaj też:
Znasz te polskie ciasteczka? Są kruche, łatwe w przygotowaniu i zawsze się udają

Źródło: Smaki.pl