Koktajl z arbuza to chyba najbardziej orzeźwiający i wakacyjny napój, jaki można sobie wymyślić. Przyjemnie słodki, a jednocześnie orzeźwiający. Dający poczucie sytości, a jednocześnie lekki i niskokaloryczny. Można nim zacząć dzień, a można go pić w ciągu dnia.
Dlaczego warto sięgać latem po arbuza?
Arbuz w 90 proc. składa się z wody, a w 100 g jest jedynie 36 kalorii. Ten owoc doskonale nawadnia organizm, dlatego można go traktować także jako alternatywę dla kolejnej szklanki wody w ciągu dnia. Arbuz działa lekko moczopędnie, co oznacza, że w upalny dzień przyniesie ulgę m.in. osobom, które zmagają się z obrzękami. Jest idealny po wysiłku fizycznym, ponieważ wspomaga regenerację mięśni. Warto dodać, że dzięki zawartości likopenu działa także przeciwnotowotworowo, przeciwzapalnie i jest dobrym antyutleniaczem.
Jak zrobić koktajl z arbuza?
Zrobienie koktajlu jest banalnie proste, bo tak naprawdę wystarczy zmiksować kawałki arbuza. Ważne jest tylko, aby wcześniej z owocu usunąć pestki. My proponujemy pyszną wersję z dodatkiem świeżych malin.
Przepis: Koktajl arbuzowy z malinami
Prosty koktajl idealny na lato.
- Kategoria
- Napój
- Rodzaj kuchni
- Wegańska
- Czas przygotowania
- 5 min.
- Liczba porcji
- 1
- Liczba kalorii
- 126
Składniki
- 2 szklanki kawałków arbuza
- 1/2 szklanki malin
- 1 łyżeczka soku z cytryny
Sposób przygotowania
- Robienie koktajluZmiksuj arbuza z pozostałymi składnikami.
Nasza propozycja nie jest jedyną możliwością. Arbuza w koktajlach możesz łączyć również z innymi, zdrowymi dodatkami. Do arbuza możesz dodać:
- banana i truskawki, aby zrobić pożywny i sycący koktajl,
- świeżego ogórka i miętę – to również wersja idealna na upały,
- gazowaną wodę mineralną i plasterki cytryny – to napój, który nawodni i doda energii,
- kawałki świeżego ananasa i sok z limonki – to z kolei bardzo wakacyjny smak,
- czarne jagody albo borówki – to jedna z najzdrowszych wersji koktajlu.
Koktajl z arbuza najlepiej podawać dobrze schłodzony. Można wcześniej schłodzić arbuza w lodówce, do koktajlu można także dorzucić kostki lodu, albo kawałki mrożonego arbuza.
Czytaj też:
Ten pyszny chłodnik to moje odkrycie sezonu. Na upały jest idealny, a robię go ekspresowoCzytaj też:
Czy można jeść pestki arbuza? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę