Lubisz jagodzianki, ale nie masz wprawy w zawijaniu jagód w ciasto? Zrób zamiast tego pyszne drożdżówki z owocami. Wykorzystaj do ich zrobienia leśne, czarne jagody albo borówki amerykańskie. I gwarantujemy, że te słodkie bułki z kruszonką znikną błyskawicznie.
Jak zrobić domowe drożdżówki z owocami?
Do zrobienia tych drożdżówek możesz wykorzystać jagody, borówki, porzeczki lub inne sezonowe owoce. Możesz też uszykować mieszankę owoców: np. borówek, jagód i czarnych porzeczek. Podstawą jest proste ciasto drożdżowe.
W tym przypadku warto poświęcić czas na dobre wyrobienie ciasta. Jeśli masz robot z hakiem do wyrabiania, to maszyna wykona tę pracę dla ciebie, ale oczywiście można również wyrabiać ciasto ręcznie (wówczas najlepiej roztopione masło dodawać stopniowo, wgniatając je w ciasto).
Z podanego przepis, w zależności od tego jak duże bułki chcesz mieć, wyjdzie 8-12 drożdżówek. Polecamy w tym przypadku robić mniejsze bułeczki. Wgłębienie na drożdżówkach, które wypełnia się owocami, można zrobić dłonią, ale można też pomóc sobie wciskając w bułki szklankę (denkiem do dołu) i robiąc idealnie równe miejsce na jagody czy borówki.
Inspiracja: mąkę pszenną można zastąpić w przepisie na kruszonkę mąką migdałową.
Gotowe drożdżówki można posypać cukrem pudrem (to propozycja z naszego przepisu), ale można też, jeśli lubisz bardzo słodkie bułeczki, polać je lukrem cytrynowym (wystarczy wymieszać sok z cytryny z cukrem pudrem).
Przepis: Drożdżówki z jagodami
Sezonowe drożdżówki z owocami i kruszonką.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 1 godz.
- Czas gotowania
- 25 min.
- Liczba porcji
- 10
Składniki
- 500 g mąki pszennej
- 1 szklanka ciepłego mleka
- 50 g świeżych drożdży
- 4 łyżki cukru
- 1/2 kostki roztopionego masła
- 2 żółtka
- szczypta soli
- 300 g jagód leśnych lub borówek amerykańskich
na kruszonkę:
- 80 g mąki
- 40 g zimnego masła
- 40 g cukru
dodatkowo:
- 1 jajko
- 1 łyżka mleka
- 2 łyżki cukru pudru
Sposób przygotowania
- Robienie zaczynuDrożdże wymieszaj z częścią ciepłego mleka, dodaj łyżkę mąki i część cukru, odstaw na 10 minut, aż zaczyn zacznie pracować. W tym czasie przesiej mąkę i uszykuj resztę składników.
- Robienie ciasta drożdżowegoDo mąki wymieszanej z solą i cukrem dodaj żółtka, ciepłe mleko, roztopione (ale nie gorące) masło i zaczyn drożdżowy. Wyrabiaj wszystko 10 minut (ręcznie lub mikserem z hakiem do ciasta drożdżowego). Wyrobione ciasto przykryj ściereczką i odstaw na ok. 40 minut do wyrośnięcia.
- Robienie kruszonkiSkładniki na kruszonkę wymieszaj palcami. Włóż kruszonkę do lodówki.
- Pieczenie drożdżówekWyrośnięte ciasto zagnieć i podziel na 10-12 równych części. Z każdej uformuj okrągłą bułeczkę i połóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. W każdej bułce zrób wgłębienie i wypełnij je owocami. Jajko rozmąć z mlekiem i posmaruj brzegi bułeczek. Posyp drożdżówki obficie kruszonką i piecz ok. 25 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Gotowe posyp cukrem pudrem.
Jak podawać drożdżówki z jagodami?
Drożdżowe bułeczki z owocami najlepsze są tego samego dnia. Im świeższe, tym lepiej. Podaj je ze szklaną mleka (tak zrobiłyby nasze babcie), albo z dobrą kawą czy herbatą. Takie drożdżówki są idealne, aby zabrać je ze sobą na wakacyjną wycieczkę czy jako prowiant w długą podróż.
Czytaj też:
Lodowe jagodzianki to hit tego lata. Za ten pomysł ktoś powinien dostać medalCzytaj też:
Jagodzianki mojej mamy są oszczędne, a pyszne. Lepszych nie znajdę w żadnej cukierni