Te tosty mogę zajadać niemal codziennie. Po przepis sięgam, gdy trwa sezon na pyszne owoce

Te tosty mogę zajadać niemal codziennie. Po przepis sięgam, gdy trwa sezon na pyszne owoce

Dodano: 
Tosty francuskie
Tosty francuskie Źródło: Kaboompics
Lubię tosty francuskie z sezonowymi owocami. Zrobienie ich zajmuje mi chwilę, a smakują wybitnie. Cała rodzina zajada się z przyjemnością.

Tosty francuskie zna chyba każdy. Występujące również pod nazwą „pain perdu” danie pochodzi z Francji. Jest klasycznym, zachwycającym prostotą i smakiem śniadaniem. Jestem przekonana, że skuszą się na nie nawet najbardziej wybredni. Zwłaszcza gdy podasz tosty z soczystymi letnimi owocami. Niedawno zrobiłam taki przysmak dla mojej rodziny i zniknął z talerzy w mgnieniu oka.

Jak przygotować tosty francuskie?

Wykonanie tego słodkiego przysmaku nie jest skomplikowane. Kawałki pieczywa zanurzam w masie mleczno-jajecznej wzbogaconej o cukier wanilinowy i smażę na patelni z rozgrzanym masłem klarowanym. Gotowe kromki dekoruję pysznymi letnimi owocami. Stawiam na zdrowe maliny i borówki amerykańskie.

Przepis: Tosty francuskie z serkiem i owocami

Pyszna potrawa z chleba, mleka i jajek idealnie komponuje się z sezonowymi owocami i dodatkiem śmietankowego serka.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Francuska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
10 min.
Liczba porcji
2
Liczba kalorii
412 w każdej porcji

Składniki

  • ½ bagietki
  • 2 duże jajka
  • 3/4 szklanka mleka
  • 50 g serka śmietankowego
  • 50 g borówki amerykańskiej
  • 50 g malin
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • sól
  • 2 łyżki masła klarowanego

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie składnikówOwoce umyj i osusz. Bagietkę pokrój na kromki o grubości około 1,5 cm. Jajka wbij do głębokiego talerza i połącz z mlekiem, cukrem wanilinowym oraz szczyptą soli.
  2. Smażenie pain perduKawałki bagietki zanurz w masie mleczno-jajecznej, by wyraźnie nią nasiąkły. Smaż na dobrze rozgrzanym maśle klarowanym. Gdy będą rumiane z obu stron, przenieś na talerze i posmaruj serkiem. Udekoruj owocami jagodowymi.

Jak podawać pain perdu?

Opcji jest całkiem sporo. Ja postawiłam na przyjemnie kontrastujący ze słodyczą owoców serek śmietankowy do kanapek, ale możesz z powadzeniem wybrać inne dodatki. Pasowały będą m.in. bita śmietana, kremowy jogurt naturalny, miód czy syrop klonowy. Możesz też posypać owoce cukrem pudrem, cynamonem czy wiórkami czekolady. Tak naprawdę finalny wygląd i smak dania zależy tylko od twojej wyobraźni.

Inne wersje tostów francuskich na słodko

Jeśli gustujesz w bardziej wyrazistych smakach, popularna wersja pain perdu z owocami cytrusowymi może ci się spodobać. Jej przygotowanie obejmuje tylko jedną modyfikację – zamiast mleka do namaczania pieczywa używasz soku z pomarańczy, cytryny lub grejpfruta. Dla wzmocnienia efektu orzeźwienia możesz też dodać skórki owoców. Pamiętaj tylko, by wcześniej starannie je umyć lub kup cytrusy z ekologicznej uprawy. Zadbaj też, by wykorzystać jedynie kolorową część skórki. Nie ma nic gorszego niż goryczkowy posmak czy narażanie zdrowia na szwank przez spożycie środków stosowanych do zabezpieczania świeżych produktów przed psuciem podczas transportu. Znajdują się one na skórce wszystkich „zwykłych” cytrusów.

Ciekawą opcją będzie też pain perdu z polskimi owocami. Tę propozycję koniecznie sprawdź w sezonie. Karmelizowane gruszki i jabłka z dodatkiem cynamonu smakują wybitnie i takie tosty francuskie z pewnością cię zachwycą.

Jeśli natomiast szukasz pomysłu na zdrowe śniadanie z bagietką, zrób tosty francuskie z dodatkiem zdrowych posypek. Posiekane orzechy, nasiona chia, pestki słonecznika czy płatki wzbogacą smak i wartość odżywczą twojego posiłku.

Czytaj też:
Uwielbiam połączenie chrupiącego chleba z jajkiem. Takie śniadanie mogę jeść codziennie
Czytaj też:
Jajecznica na słodko bez grama cukru. Zanim się skrzywisz, po prostu spróbuj