Kocham połączenie pomidorów i sera, a pomidory z burratą to jedno z moich ulubionych dań. To ser, który pod miękką skórką, kryje śmietankowe, aksamitne wnętrze: w środku burraty jest bowiem zamknięta straciatella, czyli kawałki mozzarelli zatopione w śmietance. Jeśli rozerwiesz burratę, wnętrze apetycznie z niej wypływa, łącząc się z resztą składników. Sałatka z pomidorów i burraty to danie, które zrobisz dosłownie w 5 minut.
Jak zrobić pomidory z burratą?
Tak naprawdę wystarczy pokroić pomidory, rozerwać burratę, skropić wszystko oliwą i doprawić. Ja obowiązkowo jeszcze dorzucam do tego zestawu świeżą bazylię. Uwielbiam żółte pomidory i je podaję w przepisie, ale mogą to być dowolne pomidory, jakie akurat masz w domu, także pomidorki koktajlowe.
Przepis: Pomidory z burratą
Lekka sałatka z pomidorów i sera, idealna na śniadanie lub kolację.
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- Wegetariańska
- Czas przygotowania
- 5 min.
- Liczba porcji
- 1
- Liczba kalorii
- 620
Składniki
- 1 kulka sera burrata
- 2 żółte pomidory
- 2 gałązki bazylii
- 4 łyżki oliwy
- 1/2 łyżeczki oregano
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Szykowanie daniaPomidory pokrój na ćwiartki i ułóż na talerzu. Ser odsącz z zalewy i rozerwij na kawałki na pomidorach. Oliwę wymieszaj z oregano i polej nią pomidory i ser. Dołóż listki bazylii, dopraw solą i pieprzem.
Ja taką sałatkę najczęściej jem na śniadanie, ale śmiało można ją podać jako lekką kolację – dołóż do tego chrupiące grzanki czosnkowe i nic więcej nie potrzeba. To świetna sałatka do podania znajomym, szczególnie jeśli zapowiadają się w ostatniej chwili. Pomidory z burratą można też zapakować do pojemnika i zabrać do pracy.
Do zrobienia sałatki zamiast świeżej bazylii można wykorzystać także bazyliowe pesto, a całość posypać dodatkowo prażonymi orzeszkami piniowymi abo płatkami migdałów. Całą sałatkę można ułożyć na liściach rukoli albo dowolnym miksie sałat.
Sałatka z pieczonych pomidorów i burraty
Pomidory z burratą można zrobić jeszcze w innej wersji, która wymaga już nieco więcej czasu: pomidory można upiec i na ciepłe wyłożyć ser, doprawić oliwą i ziołami. Wówczas ćwiartki pomidorków wystarczy skropić oliwą, posypać solą, pieprzem i cukrem i zapiekać ok. 20-30 minut. Dobrze się tu sprawdzą żółte i czerwone pomidorki koktajlowe albo pomidory śliwkowe.
Czytaj też:
Latem zwykle tak wygląda moje śniadanie. Robię je 2 minuty, jest sycące, ale nie tuczyCzytaj też:
Naleśniki z tym nietypowym farszem są doskonałe na obiad i kolację. To danie za grosze