Patent na te naleśniki podpatrzyłam na rodzinnym obiedzie u cioci. Wyglądały, jak z restauracji

Patent na te naleśniki podpatrzyłam na rodzinnym obiedzie u cioci. Wyglądały, jak z restauracji

Dodano: 
Naleśnikowe sakiewki
Naleśnikowe sakiewki Źródło: Shutterstock / FabrikaSimf
Lubię potrawy, które urzekają prostotą i smakiem. Takie właśnie były naleśnikowe sakiewki na rodzinnym obiedzie u mojej cioci. Nadziała je całkiem prostym farszem, ale podała w apetyczny sposób. Rewelacja!

Naleśniki to potrawa, która kojarzy się z domowym deserem czy słodką przekąską. Czasem serwujemy je też w wersji wytrawnej na obiad lub kolację. Moja ciocia podała je jednak na przekąskę i muszę przyznać, że zrobiła to po mistrzowsku. Do środka naleśników włożyła bowiem nadzienie pieczarkowe, a całość uformowała w apetyczne sakiewki. Było elegancko i bardzo smacznie.

Jak usmażyć elastyczne naleśniki?

Podstawą eleganckich sakiewek, kieszonek czy rulonów są elastyczne naleśniki. Tylko one dadzą się ładnie formować, bez pękania i nieapetycznego odsłaniania farszu. Na co więc warto zwrócić uwagę, by przygotować takie naleśniki? Przede wszystkim na gęstość ciasta. Nie może ono być zbyt rzadkie, bo placki będą się rwały, ani też zbyt gęste, ponieważ wtedy naleśniki będą pękać. Idealne ciasto na naleśniki powinno mieć konsystencję gęstej, ale płynnej śmietanki.

By uelastycznić naleśniki, do ciasta warto też dodać 1-2 łyżki oleju. Zwiększa on wilgotność ciasta i chroni je przed wysychaniem. Dobrym sposobem na zwiększenie elastyczności naleśników jest też dodanie do ciasta trochę gorącego płynu, np. mleka, wody. Przyspiesza on pęcznienie glutenu, który zapewnia ciastu zwięzłość. Aby naleśniki nie obsychały, po zdjęciu z patelni należy je układać w stosik. Warto też przykryć je np. miseczką. Gdy zaparują będą miękkie i elastyczne, wprost doskonałe do formowania.

Przepis na naleśnikowe sakiewki

By przygotować naleśnikowe sakiewki, trzeba usmażyć naleśniki i zrobić pieczarkowy farsz. Po nadzianiu potrawę najlepiej podać na ciepło. Jeśli w między czasie wystygła, można ją podgrzać w piekarniku. Wystarczy wtedy ułożyć sakiewki na blasze z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia i podgrzewać ok. 10-15 minut w 160 stopniach Celsjusza.

Przepis: Naleśnikowe sakiewki

Naleśnikowe sakiewki z pieczarkowym farszem

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
30 min.
Liczba porcji
8
Liczba kalorii
140 w każdej porcji

Składniki

Na naleśniki:

  • 1 szklanka mąki
  • 1 duże jajko
  • 3/4 szklanki mleka
  • 2 łyżeczki oleju
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 8 długich szczypiorków

Na farsz:

  • 500 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła
  • 1 ząbek czosnku
  • 50 g startego parmezanu
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie naleśnikówSkładniki na ciasto naleśnikowe umieść w misce, zmiksuj, odstaw na 15 minut. Ciasto wymieszaj, usmaż z niego cienkie naleśniki. Układaj je jeden na drugim na talerzu, przykryj miseczką, by nie obeschły.
  2. Przygotowanie farszuPieczarki oczyść, rozdrobnij w malakserze lub pokrój w plasterki. Cebulę obierz, pokrój w kostkę, zeszklij na maśle. Dodaj posiekany czosnek, chwilę przesmaż. Dodaj pieczarki, całość przesmaż, co jakiś czas mieszając. Pieczarki oprósz solą i pieprzem, duś na niedużym ogniu, aż będą miękkie i odparuje z nich płyn. Dopraw je do smaku.
  3. Nadziewanie naleśnikówPieczarkowy farsz wymieszaj ze startym parmezanem. Na środku każdego naleśnika kładź porcję farszu. Brzegi naleśnika unieś do góry, zbierz nad farszem, formując sakiewkę. Każdą obwiąż szczypiorkiem.

Naleśnikowe sakiewki – kilka wskazówek

Oto kilka przydatnych wskazówek, dzięki którym ta prosta przekąska wyjdzie smaczna i elegancka.

  • Do ciasta na naleśniki można też dodać trochę maku, ciemnego sezamu czy posiekanego szczypiorku. W ten sposób naleśniki nabiorą jeszcze ciekawszego wyglądu.
  • Zamiast parmezanu, do pieczarkowego farszu można też użyć innego żółtego sera. Lepiej jednak nie przesadzać z jego ilością, by farsz nie był zbyt tłusty.
  • Do zawiązania sakiewek najlepiej użyć szczypiorku lub pokrojonych w paski liści pora. Zieleninę warto wcześniej zanurzyć w gorącej wodzie, by zrobiła się elastyczna.
  • Naleśnikowe sakiewki wyglądają bardzo elegancko. Jeśli jednak masz problem z ich uformowaniem, nadziane naleśniki możesz złożyć na cztery lub zwinąć w rulon. Będą równie smaczne.

Czytaj też:
Jeśli raz spróbujesz węgierskich naleśników, przepadniesz! Sekretem jest orzechowy farsz
Czytaj też:
Puszyste naleśniki idealne na początek sezonu truskawkowego. Nikt im się nie oprze